Begrippenlijst

Zoekt u informatie over een haartransplantatie? Waarschijnlijk komt u dan veel onbekende begrippen tegen. In deze begrippenlijst geven we hier meer informatie over de verschillende begrippen.

Acell

Acell is een poeder wat soms gebruikt wordt bij wondgenezing. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat Acell inderdaad een verbetering is voor de wondgenezing na een haartransplantatie.

Alopecia

Alopecia betekent kaalheid in het Latijns. Dit kan ook gedeeltelijk haarverlies zijn. Dit is afhankelijk van het patroon waarin het haar uitvalt.

Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen en vrouwen. Het is de Latijnse naam voor ergelijke haaruitval die veroorzaakt wordt door het mannelijk hormoon ‘testosteron’. Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met dit type haarverlies. Deze soort haaruitval verloopt volgens een vast patroon. Dit patroon verschilt bij mannen en vrouwen. Niet iedereen wordt helemaal kaal.

Alopecia Areata

Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid) is een haaraandoening waarbij iemand vrij plotseling voor een deel kaal wordt. Er ontstaan dan één of meer ronde kale plekken. Deze aandoening kan optreden bij mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Bij Alopecia Areata kan niet worden voorspeld of het haar terugkomt. Bij 80% komt het haar spontaan terug na een aantal maanden of jaren. Een haartransplantatie is geen optie, omdat de haaraandoening pleksgewijs optreedt en de plaats van haaruitval onvoorspelbaar is.

Alopecia Diffusa

Alopecia Diffusa is haarverlies verspreid over het hoofd. Het haar wordt dunner, verdeeld over het hele hoofd. Dit is meestal niet te behandelen met een haartransplantatie, omdat het herverdelen van het haar in deze situatie geen verbetering geeft.

Alopecia Totalis

Alopecia Totalis is verlies van al het haar op het hoofd. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Er wordt vanuit gegaan dat het veroorzaakt wordt door een auto-immuunaandoening.

Alopecia Universalis

Bij Alopecia Universalis wordt in een snelle tijd al het haar verloren. Hierbij verliest iemand ook haren zoals wimpers en wenkbrauwen en soms ook lichaamsbeharing. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Er wordt gedacht dat het te maken heeft met een auto-immuunziekte. Er is nog geen oplossing voor gevonden. Het is niet te zeggen hoe lang het duurt voordat het haar weer gaat groeien. Dit kan maanden, maar soms ook jaren duren. Het haar kan ook helemaal wegblijven.

Anageen fase

De Anageen fase is een benaming voor de groeifase van het haar. Gemiddeld groeit het haar met 1,25 centimeter per maand. Ongeveer 90% van alle haren bevinden zich altijd in deze fase. Een individuele haar kan gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar in de Anageen fase zijn. Soms is dit zelfs wel tien jaar. Voor wenkbrauwen en wimpers duurt deze fase ongeveer één tot zes maanden.

Anamnese

Bij een anamnese wordt er geïnformeerd naar de voorgeschiedenis van een ziekte. Dankzij de juiste informatie kan het aanwezige ziektebeeld vaak beter verklaard worden.

Androgeen

Androgeen is het verzamelbegrip voor alle mannelijke geslachtshormonen. Het sterkste hormoon van mannen is testosteron.

Androgene haaruitval

Androgene haaruitval wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen. Deze vorm van haaruitval kan ook in de overgangsjaren bij vrouwen optreden.

Catageen fase

De Catageen fase is de fase waarin het einde van de Anageen fase wordt ingeluid. De follikel trekt zich in deze fase terug en maakt zich dan los van de hypodermis. Deze fase neemt maar één tot twee weken in beslag, daarom zullen gemiddeld minder dan 1% van alle haren zich in deze fase bevinden.

Cortex Pili

De Cortex Pili is de sterkste en dikste laag van een haar. Een haar bestaat uit drie lagen. Daarvan geeft de De Cortex Pili het haar elasticiteit en sterkte.

Density

Met ‘density’ wordt de dichtheid van het haar bedoeld. Gemiddeld hebben we 100 haarzakjes per cm².

DHT (Dihydrotestosteron)

DHT (Dihydrotestosteron) is een hormoon dat door het lichaam uit testosteron wordt gemaakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de minaturisering (het dunner en korter worden) en voor het uitvallen van de haren.

Donorgebied

Het donorgebied van een haartransplantatie bevindt zich voornamelijk aan de achterkant of aan de zijkanten van het hoofd. Hier bevinden zich de erfelijk onbelaste haarzakjes, die ongevoelig zijn voor het hormoon dat haaruitval veroorzaakt.

Follikel

Follikel is een ander woord voor het woord ‘haarzakje’.

FUE

FUE staat voor Follicular Unit Extraction. Dit is een haartransplantatie methode waarbij de grafts (groepjes haarzakjes/follikels) één voor één uit het donorgebied worden gehaald en daarna in het ontvangstgebied worden geplaatst.

FUT

FUT staat voor Follicular Unit Transplantation. Bij deze haartransplantatiemethode wordt er een strip huid uit het achterhoofd gehaald. Daarna wordt deze strip huid opgedeeld in grafts (groepjes haarzakjes/follikels) en in het ontvangstgebgied geplaatst. Het belangrijkste nadeel van deze methode is dat na het weghalen van de strip huid, de huid gehecht moet worden.

Nadelen van de FUT-haartransplantatie

De nadelen van het verwijderen van een strook huid bij de FUT-haartransplantatie zijn:

  • Het is niet mogelijk om meerdere FUT behandelingen achter elkaar te ondergaan. Dat komt omdat het litteken bij het donorgebied eerst hersteld moet zijn, voordat er een vervolgbehandeling mogelijk is.
  • Het herstel na een FUT behandeling duurt vanwege de hechtingen langer dan bij een FUE behandeling.
  • Het bovenliggende haar kan het litteken van de ingreep niet altijd goed bedekken. Het dragen van kort opgeschoren haar na de FUT-haartransplantatie is niet mogelijk, zonder dat het litteken zichtbaar is.

Voordelen van de FUT haartransplantatie

De voordelen van een FUT-haartransplantatie ten opzichte van de FUE-haartransplantatie zijn:

  • De behandeling heeft over het algemeen een iets kortere behandeltijd, omdat verschillende handelingen tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

Graft

Een graft of een transplantaat is een groepje haarzakjes dat bestaat uit één, twee, drie of meer haarzakjes met een haar. Hoeveel grafts u nodig heeft voor een haartransplantatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan de haarkwaliteit, maar ook de kwaliteit van de huid. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het totale aantal beschikbare grafts en hoe dit het beste verdeeld kan worden. Bij Zantman Kliniek adviseren we een aantal grafts, waarbij de beschikbare grafts zo efficiënt mogelijk benut worden en er geen grats verloren gaan tijdens de behandeling.

Haar implantatie

Haar implantatie is een ander woord voor haartransplantatie.

Haardichtheid

De haardichtheid is een term om de hoeveelheid haren op een huidoppervlakte weer te geven. Gemiddeld hebben we 100 haarzakjes per cm² en bevat een haarzakje twee tot drie haren.

Haardichtheid na een haartransplantatie

De haardichtheid na een haartransplantatie varieert per persoon. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De haardichtheid en de structuur van het haar uit het donorgebied
  • De behandeltechniek die is gebruikt
  • De hoeveelheid beschikbaar donormateriaal.

Haarfollikel

Haarfollikel is een ander woord voor ‘haarzakje’.

Haargroei

Gemiddeld groeit een haar met 1,25 centimeter per maand. Als u ouder wordt, kan de snelheid afnemen tot een groei van 0,25 centimeter per maand. De celdeling zorgt voor de haargroeicyclus. Nieuwe cellen duwen namelijk het haar omhoog om het langer te maken, zodat er een nieuwe haar toegevoegd kan worden. Gemiddeld verliezen mensen ongeveer honderd haren per dag. Deze haren worden dan vervangen door nieuwe haren. Er ontstaat haaruitval of kaalheid als er geen nieuwe haren worden geproduceerd.

Haargroeicyclus

De haargroeicyclus bestaat uit drie verschillende fasen:

  1. De groeifase (anageen)
  2. De overgangsfase (catageen/katageen)
  3. De rustfase of uitvalfase (telogeen)

Haarmatrix

De haarmatrix is het orgaan dat haren creëert door celdeling.

Haartransplantatie

Bij een haartransplantatie worden er haren getransplanteerd naar het kalende gedeelte van het hoofd. Bij een haartransplantatie wordt de cliënt lokaal verdoofd. De behandeling is bijna pijnloos.

Haaruitval bij mannen

Haaruitval wordt bij mannen vaak gezien als iets ‘normaals’. Toch is het niet vanzelfsprekend dat mannen dit zomaar kunnen accepteren. Veel mannen vinden het namelijk heel erg om kaal te worden. Voor lang niet alle mannen is het duidelijk waarom ze kaal worden.

Hoe merkt u dat u kaal wordt?

Vaak is aan het patroon van de haaruitval te zien dat iemand kaal begint te worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunt u kaal worden door een ziekte. Dit kan een haarziekte zijn, maar ook een andere ziekte. Ook kan het veroorzaakt worden door ziekte (medicijnen of andere behandelingen, zoals een chemo). Bij veel mensen is er sprake van erfelijke haaruitval. Verliest u in een korte tijd al uw haar? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan erfelijke haaruitval. In dat geval moet u contact opnemen met uw huisarts.

Bij mannen is er vaak sprake van erfelijke haaruitval. Er ontstaat in de meeste gevallen haaruitval bij de inhammen of kruin. Het haar wordt dunner, voordat het compleet uitvalt.

Hoe vaak komt haaruitval voor bij mannen?

Mannen vragen zich vaak af of haaruitval vaak voorkomt. Hoe ouder mannen worden, hoe groter de kans is dat er haaruitval ontstaat. Ongeveer 70% van de mannen krijgt te maken met haaruitval.

Haaruitval bij vrouwen

Ook vrouwen kunnen haaruitval ervaren. Ongeveer 40% van de vrouwen in Nederland krijgt te maken met haaruitval. De oorzaken van deze haaruitval kunnen verschillende zijn. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen tijdelijke haaruitval en permanente haaruitval.

Behandelingen voor haaruitval bij vrouwen

Vaak zijn haaruitval behandeldelingen voor vrouwen erg beperkt. Als vrouwen last krijgen van haaruitval, is het verstandig om eerst de huisarts te raadplegen. Vaak kan een huisarts of dermatoloog de oorzaak namelijk vaststellen. Soms is de haaruitval maar van korte duur. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn na een zwangerschap. Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door de medicatie of door de behandeling van kanker.

Bij vrouwen komt steeds vaker de mannelijke vorm van haaruitval voor. Dit is een erfelijke vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door hormonen. Bij vrouwen begint dit vaak als haarverlies bovenop het hoofd, rond de middenscheiding van het haar. Het haaruitval patroon bij mannen en vrouwen is bij erfelijke haaruitval verschillend. Wel is het bij beiden een voorspelbaar patroon.

Een haartransplantatie bij vrouwen met haaruitval

Steeds meer vrouwen kiezen tegenwoordig voor een haartransplantatie. Een haartransplantatie is bij vrouwen met haaruitval alleen mogelijk wanneer de haaruitval wordt veroorzaakt door het mannelijk hormoon. Als het haaruitval een andere oorzaak heeft, is een haarwerk vaak een betere oplossing. De meest gekozen behandelmethode door vrouwen is de FUE haarsparende methode. Hierbij hoeft een vrouw namelijk niet het hele hoofd kaal te scheren voor de behandeling.

Haaruitval preventie

Haaruitval preventie betekent letterlijk het voorkomen van haaruitval. In de praktijk betekent dit meestal het behoud van het haar wat er is, want echt helemaal voorkomen van haaruitval is bijna niet mogelijk. De kans blijft namelijk groot dat de haaruitval doorzet. Wel kan het voorkomen van verdere haaruitval in sommige gevallen gecombineerd worden met een haartransplantatie. De mogelijkheden voor haartransplantatie behandelingen zijn niet eindeloos. Dit komt omdat het donorgebied uitgeput kan raken. Bij Zantman Kliniek kijken we graag naar uw mogelijkheden voor haaruitvalpreventie- en behandeling. Er wordt daarbij rekening gehouden wat voor u ook op de lange termijn het beste resultaat geeft.

Haaruitval behandeling

Een haartransplantatie behandeling is de enige en een blijvende oplossing voor het herstellen van haaruitval. Er zijn daarnaast geen andere oplossingen om haaruitval te herstellen met eigen haarzakjes.

Haarwerk

Vroeger werd een haarwerk ook wel een pruik genoemd. Sommige mensen vinden een haarwerk niet prettig. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Een haarwerk kan soms onnatuurlijk ogen;
  • Het kost veel werk, tijd en geld om een haarwerk te onderhouden;
  • Een haarwerk dragen is niet altijd prettig. Het zit niet altijd comfortabel en kan warm aanvoelen.

De haarwerken zijn tegenwoordig van een betere kwaliteit vergeleken met een aantal jaar geleden. Daarom kiezen mensen ook steeds vaker voor een haarwerk. Dit is ook erg prettig voor de mensen die (om verschillende redenen) geen haartransplantatie kunnen ondergaan.

Haarwortel

De haarwortel is de oorsprong van de haar. De haarwortel ligt ingebed in de huid.

Hirsutisme

Hirsutisme is de versterkte haargroei bij vrouwen. Bij hirsutisme is er geen sprake van donshaar, maar van stugge en donkere haren in de snor- en baardstreek. 5% van de vrouwen hebben last van hirsutisme voor de menopauze. Dit is de laatste ongesteldheid.

Hypertrichose

Hypertrichose is vergelijkbaar met hirsutisme. Hypertrichose is namelijk ook een versterkte haargroei bij vrouwen. In dit geval beperkt de haargroei zich niet alleen in de snor- en baardstreek, maar over het gehele lichaam.

Hypodermis

De Hypodermis is de onderste laag van de huid.

Kaal zijn

De meeste mensen kiezen er niet zelf voor om kaal te zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om kaalheid te camoufleren. Een haartransplantatie is de enige manier om kaal zijn met eigen haarzakjes te herstellen.

Kaalheid bij mannen

De leeftijd waarbij (sommige) mannen kaalheid ervaren, verschilt per persoon. Bij sommige mannen begint dit al op jonge leeftijd, maar sommige mannen ervaren ook helemaal geen kaalheid. Waarom komt haaruitval bij sommige mannen op vroege leeftijd al voor en bij andere mannen juist veel later? De uitleg is vrij eenvoudig. Haaruitval wordt namelijk vaak veroorzaakt door testosteron. Dit hormoon wordt in de haarzakjes namelijk omgezet in DHT. Als iemand hier gevoelig voor is, verzwakt het haar snel. Daardoor wordt de haarcyclus verkort. Gemiddeld duur een haarcyclus drie jaar, maar dit kan teruglopen tot enkele maanden. De haar groeit elke keer zwakker terug, totdat de haar dun en klein is geworden.

Een haartransplantatie om haaruitval tegen te gaan

Een haartransplantatie kan een goede oplossing zijn als mannen haaruitval of kaalheid ervaren. Bij een haartransplantatie zijn er verschillende methoden: de FUE- en de FUT-methode.

Kaalheid bij vrouwen

Veel vrouwen ervaren haaruitval of kaalheid. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Voordat een behandeling tegen haaruitval wordt ingezet, moet er eerst worden vastgesteld wat de oorzaak van de haaruitval is door een huisarts of dermatoloog.

De oorzaak van haaruitval bij vrouwen

Haaruitval wordt bij vrouwen vaak niet veroorzaakt door één factor. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn waardoor het haar uitvalt. Kaalheid bij vrouwen gebeurt meestal niet in één keer, maar in een langzaam tempo. Als de haren wel in een korte tijd uitvallen, is de oorzaak meestal een haarziekte.

Zodra een vrouw kaal wordt, kan er sprake zijn van haaruitval door medicijngebruik, een ziekte, tekort aan voedingsstoffen, erfelijkheid of door hormonale redenen. Huisartsen en dermatologen onderzoeken de reden van de haaruitval. Het kan lastig zijn om dit vast te stellen. Daarnaast is het in sommige gevallen lastig om een passende oplossing te vinden.

Een haartransplantatie bij vrouwen

Steeds meer vrouwen krijgen last van erfelijke haaruitval en kiezen voor een haartransplantatie. Als haaruitval of kaalheid bij een vrouw wordt veroorzaakt door erfelijkheid, is een haartransplantatie vaak een goede oplossing, omdat het haaruitvalpatroon voorspelbaar is.

Kale plek

Een kale plek wordt ook wel Alopecia Areata genoemd. Soms noemt men het ook pleksgewijze kaalheid. Bij Alopecia Areata zijn de haarwortels aangetast in een ronde of ovale vorm. Op deze plek vallen de haren uit. De huid rondom deze plek vertoont wel de gebruikelijke haargroei. Bij Alopecia Areata kunnen er één of meerdere kale plekken ontstaan.

Bij een kale plek is een haartransplantatie vaak niet mogelijk. Dit komt omdat de Alopecia Areata op verschillende plekken op het hoofd terug kan keren.

Keratine

Keratine is een onoplosbaar eiwit. Het komt onder andere voor in de epidermis. Dit is de buitenlaag van de huid bij mensen. De buitenste laag van de huid bevat namelijk keratine. Daardoor is de huid waterafstotend en taai. Bij eeltvorming op bijvoorbeeld de handen en voeten, neemt het aantal cellen met keratine sterk toe. Cellen met keratine worden regelmatig afgestoten en vervangen voor nieuwe cellen. Roos ontstaat ook in dit proces. Keratine zorgt bij het haar ervoor dat het glanzend en soepel is.

Medicijnen en haaruitval

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor haar kan uitvallen. Sommige oorzaken zijn voor de hand liggend. Van bepaalde oorzaken verwacht u misschien niet dat het haar daardoor uit kan vallen. Eén van deze oorzaken is het gebruik van medicijnen. Als haaruitval een gevolg kan zijn van het gebruik van specifieke medicatie, staat dit meestal in de bijsluiter weergegeven. Toch zijn mensen hier niet altijd van op de hoogte. Medicijnen en haaruitval kunnen dus in verband met elkaar staan. Van een aantal veelgebruikte medicijnen is bekend dat dit haaruitval kan veroorzaken.

Bloedverdunners en haaruitval

In Nederland zijn er meer dan een miljoen mensen die een verhoogde bloeddruk hebben. Veel van deze mensen gebruiken hiervoor medicatie: bloedverdunners. Bloedverdunners kunnen haaruitval veroorzaken. Gebruikt u bloedverdunners en krijgt u last van haaruitval? Raadpleeg dan uw arts.

Antidepressiva en haaruitval

Mensen die antidepressiva slikken, kunnen haaruitval ervaren. Maar wat veel mensen niet weten, is dat haaruitval en antidepressiva met elkaar in verband kunnen staan. Gebruikt u antidepressiva en heeft u last van haaruitval? Raadpleeg dan uw arts.

Chemo en haaruitval

Bij een chemokuur is het bij de meeste mensen bekend dat dit haaruitval kan veroorzaken. Een chemokuur kan er voor zorgen dat het haar zelf binnen enkele dagen of weken uitvalt. Artsen wijzen bij een chemokuur ook op mogelijke de gevolgen, waaronder haaruitval.

Tegenwoordig wordt er in ziekenhuizen soms de mogelijkheid geboden om de hoofdhuid te verkoelen. Dit zorgt ervoor dat u minder last kunt krijgen van haaruitval. Als mensen een behandeling tegen kanker ondergaan, kiezen zij vaak voor een haarwerk. Als de hoofdhuid koeling aansluit, is een haarwerk niet altijd nodig. Het koelen van de hoofdhuid kan wel pijnlijk zijn.

Overige medicatie en haaruitval

Er zijn nog meer verschillende soorten medicatie die haaruitval kunnen veroorzaken. Dit verschilt per soort medicatie. Bestudeer daarom altijd de bijsluiter of raadpleeg uw arts voor meer informatie.

Medicatie zorgt voor haaruitval: wat moet u doen?

Veel mensen weten niet zo goed wat ze moeten doen als het haar uitvalt door medicatie. Dat is niet zo vreemd. Vaak kijken mensen eerst in de bijsluiter of zoeken ze op internet. Heeft u last van haaruitval en denkt u dat het door uw medicatie komt? Raadpleeg dan uw arts. U kunt dan samen met uw arts bijvoorbeeld bekijken of er alternatieve medicatie verkrijgbaar is. Ook kan uw arts onderzoeken waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt.

Micro

Een micro is een ander woord voor een haarzakje (graft) met één, twee, drie of meer haren.

Miniaturisatie

Miniaturisatie betekent dat door een kortere anageen fase, het haar als het ware verschrompelt.

Proefbehandeling

Als er medische redenen bestaan die het resultaat van een haartransplantatie kunnen beïnvloeden, kan er worden besloten om eerst een proefbehandeling te ondergaan. Deze behandeling bestaat ongeveer uit het transplanteren van honderd grafts. De kosten voor deze behandeling geven we u bij het eerste consultgesprek. Een proefbehandeling bestaat uit een kleine FUE-haartransplantatie. Dit geeft geen zichtbare littekens. Na ongeveer vier tot zes maanden komt u terug in de kliniek voor een controle.

Sebum

Sebum is een ander woord voor talg. Talg is een vetachtige substantie. Dit wordt geproduceerd door talgklieren. Sebum heeft een beschermende werking: het houdt het haar en de huid soepel.

Slits

Slits zijn de incisies die worden gemaakt bij een haartransplantatie. In de Slits worden de grafts geplaatst die uit het achterhoofd (het donorgebied) zijn weggehaald.

Telogeen effluvium

Dit is een vorm van diffuus haarverlies (haarverlies verdeeld over de gehele hoofdhuid), die wordt veroorzaakt door ziekte, medicatie of stress. Het zorgt ervoor dat de groeifase van het haar verkort wordt en de rustfase wordt verlengd. Iemand raakt daardoor meer haren kwijt dan dat er nieuwe haren groeien.

Telogeen fase

De telogeen fase is de rustfase van het haar. Dit is ook de laatste fase van de haargroeicyclus. De telogeen fase duurt net zo lang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Meestal valt het haar uit in deze periode, maar de haren kunnen ook uitvallen in de anagene fase. In het tweede geval wordt het haar uit het haarzakje geduwd. De telogeen fase duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Testosteron

Testosteron is een geslachtshormoon. Bij vrouwen is de concentratie testosteron veel lager dan bij mannen.

Tractie Alopecia

Tractie Alopecia is haaruitval door trekken. Tractie Alopecia ontstaat bij bepaalde kapsels waarbij een continue tractie aan de haren plaatsvindt. Dit kan ontstaan door strak gevlochten kapsels en strakke paardenstaarten, maar ook door het frequent gebruik maken van een krulset. Als tractie herhaaldelijk en langdurig bestaat, kan het haarverlies blijven.

Tricho sluitingstechniek

Een Tricho sluitingstechniek is een techniek die chirurgen de mogelijkheid biedt om het traditionele litteken bij een FUT-behandeling bijna onzichtbaar te maken.

Trichotillomanie

Trichotillomanie is een vorm van haarverlies die ontstaat door het herhaaldelijk trekken aan haren. Dit gebeurt vaak onbewust, bijvoorbeeld door het draaien van de haren rond de vingers. Door te stoppen aan het trekken van de haren, zorgt dit meestal voor een volledig herstel van de haargroei.

Ziektes en haaruitval

Veel mensen krijgen te maken met haaruitval. Zodra ze ouder worden, is haarverlies en vergrijzing een verschijnsel dat hoort bij ouder worden. Maar er zijn ook mensen die al hun haren behouden tot hun zestigste. Haaruitval kan ook ontstaan door ziekte. Denk aan diabetes, stress of een aandoening aan de schildklier. Medicatie kan ook haaruitval veroorzaken. Treedt er sterk haarverlies op? Raadpleeg dan altijd uw arts.

Haaruitval gebeurt meestal erg geleidelijk. Soms verliezen mensen in een korte tijd heel veel haar. Als mensen plukken of bosjes haar verliezen tijdens het douchen of haren kammen, is er vaak iets aan de hand. Een ziekte kan dan de oorzaak zijn. Het is dan verstandig om contact op te nemen met uw arts.

Schildklier en haaruitval

De schildklier maakt hormonen aan. Deze hormonen zorgen voor het regelen van het energieverbruik van cellen in het lichaam en ze zorgen voor stofwisseling. Ook worden haargroei en andere lichaamsfuncties geregeld. Als een schildklier te traag of te snel werkt, kan er haarverlies optreden. Medicatie tegen een te trage of te snelle schildklier, kan ook voor haaruitval zorgen.

Diabetes en haaruitval

Omdat diabetes een gebrekkige bloedcirculatie veroorzaakt, kan dit in sommige gevallen leiden tot haaruitval. Haar groeit twee tot zes jaar en daarna dient zich een slaapperiode aan. Det haar valt daarna uit. Als bij diabetes het bloed niet goed circuleert, produceert de follikel geen nieuwe haren. Ook heeft het haar de neiging om uit te vallen als er in de hoofdhuid geen bloedcirculatie is. Dit leidt tot dunner haar: er vallen meer haren uit dan normaal. De uitgevallen haren worden namelijk niet vervangen voor nieuwe haren.

Hypofyse en haaruitval

De hypofyse produceert melatonine. Door zon wordt dit hormoon aangemaakt. In donkere dagen is er dan ook een lagere concentratie melatonine aanwezig. Melatonine beïnvloedt de celdeling. Deze celdeling gaat in de zomer sneller. Als er weinig melatonine in het lichaam aanwezig is, gaat de celdeling trager. Haaruitval kan een (tijdelijk) gevolg zijn hierdoor. Een hypofysetumor zoals de ziekte van Cushing kan haaruitval veroorzaken.

Lupus erythematodes en haaruitval

Lupus erythematodes is een auto-immune bindweefselziekte. Deze ontstaat door antilichamen tegen cellen in een lichaam. Haarverlies kan een gevolg zijn, maar er kan ook een overgevoeligheidsreactie van de huid plaatsvinden bij deze ziekte. Deze ziekte komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

Pseoudopelade van Broecgq

Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van de aandoening Pseoudopelade van Broecgq. Het kan een auto-immuunziekte zijn. Je ziet vaak een littekenvorming op de hoofdhuid. Daardoor stagneert de haargroei. Er is geen dan plaats meer voor haarzakjes.

Trichotillomanie

Bij de psychische stoornis trichotillomanie trekt iemand bij zichzelf de haren uit. Bij deze haarziekte wordt door dwangmatig de neiging te hebben om haren uit te trekken, haaruitval veroorzaakt. Het is geen haarziekte, omdat de haren niet uitvallen vanwege de gezondheid van de haarzakjes.

Medicatie bij ziekte en haaruitval

Medicatie zoals chemotherapieën zorgen vaak voor haaruitval. We zetten een aantal soorten medicatie op een rijtje waarbij haaruitval een bijwerking kan zijn:

  • Anticoagulantia
  • Anti-epileptica
  • Cholesterol verlagende middelen
  • Corticosteroïden
  • Geslachtshormonen
  • Lithiumcarbonaat
  • Medicijnen tegen malaria
  • Protonpompremmers
  • TNF Alpha remmers
  • Tretinoïderivaten

Zwangerschap en haaruitval

Omdat er bij een zwangerschap grote veranderingen optreden in de hormoonhuishouding, voelt het haar tijdens een zwangerschap dikker en voller aan. Ongeveer zes maanden na de bevalling, kan er extra haaruitval optreden en wordt het haar in ieder geval tijdelijk dunner dan voor de zwangerschap. Hoe dit voorkomen kan worden, weten artsen nog niet. Het is daarnaast ook niet precies bekend of de status van het haar weer helemaal terugkeert zoals voor de zwangerschap.