<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1057282981511170&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De FUE haartransplantatie

In de afgelopen 45 jaar zijn de technieken voor het verrichten van haartransplantaties steeds meer verfijnd en verbeterd. Op dit moment zijn er twee methoden die worden gebruikt om een haartransplantatie uit te voeren: de FUT methode en de FUE methode

MEER INFORMATIE OVER HET CONSULTGESPREK

De opkomst van de FUE methode

De FUE haartransplantatie (Follicle Unit Extraction) is de nieuwste haartransplantatie methode en deze blijft terrein winnen op de oudere FUT (Follicular Unit Transplantation) methode. De groeiende populariteit van de FUE haartransplantatie is te danken aan het feit dat deze methode minder ingrijpend is dan de FUT methode. Het genezingsproces verloopt sneller en men houdt er geen zichtbaar litteken aan over zoals bij de FUT methode.

 

FUE behandeling in 6 stappen

Bij Zantman Kliniek behandelen we voornamelijk volgens de FUE methode. Er is veel jargon binnen het spectrum van FUE behandelingen, zoals Direct Hair Implantation (DHI), HaarStamcel transplantatie (HST), micro FUE en andere veelgebruikte termen. Dit zijn voorbeelden van variaties op de FUE methode. Bij Zantman Kliniek werken we met meerdere toepassingen van de FUE methode. De uitvoering van de behandeling wordt aangepast op uw wensen en uw situatie. In onderstaand overzicht staan de verschillende stappen van FUE beschreven en de mogelijke variaties.

1. Het intakegesprek 

Aan het begin van de behandeldag wordt opnieuw met u doorgenomen wat tijdens het eerdere consultgesprek besproken is. Daarnaast worden er voorfoto's gemaakt en wordt het behandelgebied afgetekend door de behandelend arts. Ter voorbereiding op een FUE behandeling wordt daarna het haar gemillimeterd. Bij een haarsparende of semi-haarsparende behandeling wordt alleen een strook haar in het donorgebied gemillimeterd.

hair-care

FUE haarsparend

Het millimeteren van het haar was tot 2010 een reden dat er toch nog voor de FUT methode gekozen werd. Met de komst van de FUE haarsparende methode, is het wel mogelijk om met behoud van lang haar een haartransplantatiebehandeling uit te voeren. Dan wordt er alleen een strook haar in het donorgebied gemillimeterd. Het lange haar valt daar na de behandeling overheen.

hair-care

FUE semi-haarsparend

Een variatie op FUE haarsparend is FUE semi-haarsparend. Bij deze toepassing wordt het donorgebied tot de kruin opgeschoren en kan het gebied bovenop het hoofd lang gehouden worden. In beide gevallen worden de te transplanteren grafts tussen bestaande haren geplaatst. Het maximale aantal voor deze behandelingen is 1500 grafts.

2. Het losmaken van de grafts

Na de voorbereidingen begint, na plaatselijke verdoving van het donorgebied, het behandelgedeelte in de behandelkamer. Tijdens het losmaken en het uithalen van de grafts ligt u op uw buik; vergelijkbaar zoals bijvoorbeeld ook bij een massage gebruikelijk is.

Bij de FUE methode worden de grafts (groepjes haarzakjes) één voor één met een ‘micro FUE punch’ losgemaakt. Dit is een instrument dat bestaat uit een holle micronaald met een klein motortje. De grootte van de punch variëert tussen de 0.6 tot 0.8 millimeter. Bij Zantman Kliniek wordt de punchgrootte afgestemd op uw situatie.

De diameter van de 'punch'

Er zijn klinieken die alleen met de kleinst mogelijke punch de grafts losmaken en die variatie een eigen naam geven, zoals bijvoorbeel micro FUE of HaarStamcel transplantatie (HST). De grafts die op deze manier uitgehaald worden, zijn heel fijn en vaak enkele grafts. Dat is voor een ontvangstgebied als de voorlijn of bij een stevig haartype zoals bijvoorbeeld Aziatisch haar soms een geschikte methode. Voor een groot behandelgebied kan het een te fijn resultaat geven of het benodigde aantal grafts kan tot wel 30% hoger uitvallen. Een belangrijk voordeel voor het donorgebied is dat de impact op het donorgebied minimaal is. Wanneer iemand een zeer kort opgeschoren kapsel heeft of die mogelijkheid wil behouden, kan het een reden zijn om van deze toepassing gebruik te maken.

3. Het uithalen van de grafts

Nadat de grafts zijn losgemaakt worden ze met een uithaalpincet uit de huid gehaald en in petrischaaltjes met bewaarvloeistof gelegd. Als alle grafts geoogst zijn, is er tijd voor een uitgebreide lunch. Deze lunch wordt door Zantman Kliniek verzorgd. U kunt voorafgaand aan de behandeldag uw dieetwensen doorgeven.

Verschil met de FUT methode

Het grootste verschil met FUT is dit eerste gedeelte van de behandeling. Bij de FUT methode wordt er een strook huid uitgesneden en de huid weer gehecht. De strook huid wordt vervolgens opgesneden in losse grafts.

Genezing

Het donorgebied kan na het oogsten van het donormateriaal bij een FUE behandeling gevoelig zijn. Hechtingen zijn niet nodig bij deze behandeling en de minuscule gaatjes groeien zeer snel dicht. Het verloop van de wondgenezing is goed te vergelijken met een schaafwond. Er blijven geen littekens achter op de huid. Gemiddeld is het herstel 10 dagen, maar er zijn ook vitale mensen die al na 5 dagen hersteld zijn. Dat wil zeggen dat alle kortjes verdwenen zijn.

4. Het sorteren van de grafts

Het is niet standaard, maar wel de praktijk bij Zantman Kliniek, dat direct na het uithalen, de grafts gesorteerd worden op grootte en dikte. Dat wil zeggen de hoeveelheid haarzakjes per graft en de dikte van de haarzakjes. Door deze manier van werken, kan het beschikbare donormateriaal tijdens de behandeling optimaal ingezet worden.

5. Het maken van de incisies

Vervolgens worden, wederom onder plaatselijke verdoving, in het te behandelen gebied miniscule incisies gemaakt. Deze incisies worden gemaakt met een naald of een mesje afhankelijk van de huid, het te behandelen gebied en de grafts. De breedte van de mesjes varieren van 1.0 tot 1.2 millimeter. Bij Zantman Kliniek wordt gebruik gemaakt van naald, chirurgisch mesje (blade) of saphir mesje afhankelijk van het gewenste resultaat.

Incisies met laser 

Laser is een aantal jaren in trek geweest, maar heeft de verwachtingen niet waar kunnen maken. Met name op precisie en natuurlijke inplant laat deze methode het afweten. Daarnaast geeft laser vaak onnodig veel schade aan het huidweefsel van het te behandelen gebied.

Incisies en inplanten combineren

Met het gebruik van een direct-hair-implanter (DHI) is het eenvoudiger om grafts te plaatsen. De implanter bestaat uit een houder, waar de graft in geplaatst wordt, met daaraan een holle naald, die de incisie maakt. Bij het maken van de incisies kan de graft direct in de huid worden geplaatst. Er kunnen daardoor meer handelingen tegelijkertijd gedaan worden door het medisch team. Het vullen van de implanter kan ook door iemand met weinig ervaring gedaan worden. Het grootste nadeel van deze methode is dat grafts onnodig beschadigen, doordat ze eerst in de implanter gedaan worden en daarna mechanisch in de huid geplaatst worden. Bij Zantman Kliniek wordt om die reden zelden gebruik gemaakt van deze manier van grafts plaatsen.

Het maken van de incisies heeft een grote impact op het resultaat. Het mooiste resultaat sluit goed aan bij het bestaande haar en geeft een natuurlijke beel. Bij een voorlijn is bijvoorbeeld een  meer willekeurige zigzaglijn mooier dan een strakke rechte lijn. 

6. Het inzetten van de grafts

Na het maken van de incisies in het ontvangstgebied worden de grafts ingezet met een inzetpincet. De nieuw geplaatste haarwortels groeien binnen een paar dagen vast, de haartjes die meegetransplanteerd zijn vallen soms na enkele weken uit, waarna na drie tot vijf maanden de haargroei zich hersteld en er nieuwe haren groeien op de plek die voorheen kaal was. Het definitieve resultaat van de behandeling is na een jaar te zien. Dat is ook het moment waarop de eindcontrole gepland wordt.

flask

Genezingstijd

Het herstel van het ontvangstgebied verloopt vergelijkbaar als dat van het donorgebied. Het is voor een snel herstel belangrijk om de nazorginstructies goed op te volgen. Dat zorgt er ook voor dat er met de getransplanteerde grafts niets gebeurt wat het resultaat negatief kan beïnvloeden. Gemiddeld is de hersteltijd 10 dagen waarbij de eerste 2 dagen echt rust gehouden moet worden.

hands

Levenslange haargroei

In het gebied waar de grafts geplaatst zijn zullen de haarzakjes nieuwe haren gaan produceren. Dit zullen ze levenslang blijven doen. Deze nieuwe haarzakjes zijn namelijk ongevoelig voor aantasting door het DHT hormoon. De nieuw getransplanteerde haren zullen niet van de niet-getransplanteerde haren te onderscheiden zijn en kunnen ook op dezelfde manier verzorgd en gestyled worden.

Veelgestelde vragen

Zijn er risico’s aan een haartransplantatie verbonden?

De kans op medische complicaties bij een haartransplantatie is minimaal. De oppervlakkige wondjes in de huid herstellen over het algemeen zeer voorspoedig. 

Een kanttekening daarbij is dat de behandeling uitgevoerd wordt in een daarvoor bestemde medische omgeving en volgens de juiste behandelprotocollen. Bij een goede haarkliniek zal dit op orde zijn.

Hoeveel grafts (groepjes haarzakjes) heb ik nodig voor een haartransplantatie?

Het aantal benodigde grafts voor een haartransplantatie behandeling hangt af van twee factoren. Dat zijn uw persoonlijke wensen en het beschikbare donormateriaal (meestal de achterzijde van uw hoofd). 

Een kleine behandeling is 500 tot 1000 grafts. Een gemiddelde behandeling is 1500 grafts. Een grote behandeling is 2000+ grafts.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt dan vandaag nog een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Wat zijn de kosten van een haartransplantatie?

De kosten van een haartransplantatie zijn afhankelijk van het benodigde aantal grafts (groepjes haarzakjes). Een kleine behandeling is 500 grafts, een gemiddelde is 1500 grafts en een grote behandeling is 2000+ grafts.

De haartransplantatie kosten staan overzichtelijk op de pagina 'kosten haartransplantatie' die te vinden is in het hoofdmenu. Op deze pagina staan ook de beschikbare Last Minute data en zijn de overige lopende aanbiedingen te vinden.

Wat is de wachttijd voor een haartransplantatie?

De wachttijd voor een haartransplantatie is gemiddeld 2 maanden. Wanneer u een flexibele agenda heeft, kunt u in aanmerking komen voor een Last Minute datum. Dat betekent dat u bij beschikbaarheid van Last Minute datum binnen een paar weken terecht kunt. De Last Minute data zijn te vinden op de kosten pagina.

PLAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN CONSULTGESPREK MET EEN SPECIALIST

DIRECT CONSULT PLANNEN