Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij extreme haaruitval of bij alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt daarna uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen. Iedereen heeft daarom te maken met haaruitval, maar gelukkig dat de haarzakjes iedere keer weer nieuwe haren produceren.
Bij bijna 28% van de Nederlanders ontstaat er haaruitval (de medische term is Alopecia) die resulteert in kaalheid doordat er onvoldoende nieuwe haren worden gemaakt door de haarzakjes. In het begin wordt de kwaliteit van de haren die nieuw gemaakt wordt minder. Het wordt broos en vlassig en uiteindelijk zijn het kleine donshaartjes die niet meer zichtbaar zijn. Het betreft vaak haaruitval bij mannen, maar haaruitval bij vrouwen komt ook voor.
Lees hier verder: De details van de haargroeicyclus.
Het erfelijke haarverliespatroon bij vrouwen ziet er anders uit dan bij mannen. Bij vrouwen vallen de haren rond de middenlijn uit, die strook wordt daarna steeds breder. Bij mannen begint het erfelijke haarverlies met het ontstaan van inhammen of met haarverlies op de kruin. Bij vrouwen wordt de middenlijn bovenop het hoofd steeds breder bij dit type haarverlies.
Er zijn veel verschillende oorzaken voor haarverlies. De meest voorkomende vorm is erfelijke haaruitval. Dit komt bij mannen, maar ook bij vrouwen voor.
Dit erfelijke haarverlies wordt veroorzaakt door gevoeligheid van een deel van de haarzakjes voor het DHT-hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje. Daardoor wordt de groeifase van de haar steeds korter en de kwaliteit van het haar – wat door het haarzakje geproduceerd wordt – steeds slechter. Met een haartransplantatiebehandeling worden in het uitvalsgebied nieuwe (eigen) haarzakjes geplaatst, die ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon en wel gezonde haren blijven produceren.
Lees meer over erfelijke haaruitval in onderstaande blogs:
De meeste haaruitval heeft een erfelijke oorzaak, toch zijn er veel andere mogelijke oorzaken. Denk daarbij aan haaruitval door ziekte of ontregeling van hormonen hormonen en gerelateerd aan stress en levensstijl. Onderstaande blogs gaan in op deze verschillende oorzaken:
20 september 2024
Ervaring van Anoniem, Dordrecht
19 september 2024
Ervaring van Nick, Den Haag
17 september 2024
Ervaring van Anoniem, Amsterdam
17 september 2024
Ervaring van Anoniem, Marienheem
16 september 2024
Ervaring van René , Capelle a/d IJssel
13 september 2024
Ervaring van Edwin, Barendrecht
11 september 2024
Ervaring van Sander, Belsele
09 september 2024
Ervaring van Brian, Naaldwijk
06 september 2024
Ervaring van Anoniem, Sint Anthonis
05 september 2024
Ervaring van Anoniem, Spijkenisse
05 september 2024
Ervaring van J.K. Vermeer, Lienden
05 september 2024
Ervaring van Anoniem, Baarle-Nassau
03 september 2024
Ervaring van Pepijn, 's-Gravenhage
02 september 2024
Ervaring van Anoniem, Deurne
02 september 2024
Ervaring van Anoniem, Amsterdam
02 september 2024
Ervaring van Bruno, Hulshout
30 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Alphen aan den Rijn
27 augustus 2024
Ervaring van Stijn, Goes
23 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Geldrop
23 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Keerbergen
19 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Amsterdam
15 augustus 2024
Ervaring van Paul , Gouda
15 augustus 2024
Ervaring van Manuel , Borgerhout
14 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Schalkhaar
14 augustus 2024
Ervaring van Daniel , Rotterdam
Als het haarverlies kaalheid veroorzaakt, volgt er eerst een proces van camouflage. Waarbij er wordt gezocht naar haaruitval oorzaken, maar ook naar een oplossing. Er wordt veel beweerd en geschreven over haaruitval. De mogelijkheid om haren terug te halen met shampoo of met een speciale ‘haaruitval vitamine’ is helaas niet mogelijk. Toch kan haarverlies soms wel voorkomen worden. In de meeste gevallen kunt u haaruitval behandelen met een haartransplantatie of een stamceltransplantatie van het haar.
Alopecia, de medische term voor haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte. Toch kan het een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er bestaan drie vormen van Alopecia: Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis. Ieder specifieke vorm van haaruitval geeft andere mogelijkheden voor behandeling. De behandelingen voor haaruitval in het algemeen zijn:
Er zijn een aantal vormen van medicatie beschikbaar om haaruitval te bestrijden. De twee soorten medicatie die Zantman Kliniek adviseert zijn Minoxidil en Finasteride. Van deze twee producten is de werking bewezen. Dat wil niet zeggen dat deze twee medicijnen in alle gevallen effectief zijn. Laat u tijdens een consultgesprek adviseren door één van onze specialisten om uw mogelijkheden voor medicatie te bespreken.
Meer informatie over deze medicatie en andere haaruitval preventie producten is te lezen in onderstaande blogs:
Bentincklaan 21A
3039 KG Rotterdam
Nederland
+31 (0) 10 276 2599
info@zantmankliniek.nl