• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Androgene haaruitval

Androgene alopecia, ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Androgene alopecia is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een geleidelijke dunner wordend haar en haaruitval.

Androgene alopecia, ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Androgene alopecia is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een geleidelijke dunner wordend haar en haaruitval. Bij mannen begint het meestal met een terugtrekkende haarlijn en dunner wordend haar op de kruin. Bij vrouwen is de haaruitval meer verspreid over de hoofdhuid en leidt het zelden tot volledige kaalheid.

Zowel mannen als vrouwen kunnen androgene alopecia krijgen. Het komt echter vaker voor bij mannen en kan op jongere leeftijd beginnen. Androgene alopecia wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en de aanwezigheid van androgenen (mannelijke geslachtshormonen). DHT (dihydrotestosteron), een afgeleide van het mannelijke hormoon testosteron, is met name betrokken. Het veroorzaakt een verkorting van de groeifase van het haar en een verkleining van de haarfollikels, wat leidt tot dunner en korter haar.

Hoeveel kans heb je erop om het te krijgen? Het risico op het ontwikkelen van androgene alopecia neemt toe met de leeftijd. Ongeveer 50% van de mannen boven de 50 jaar en 20% van de vrouwen boven de 65 jaar ervaren enige mate van haaruitval als gevolg van deze aandoening. Genetica speelt ook een rol, dus als je naaste familieleden androgene alopecia hebben, is de kans groter dat je het ook krijgt.

Bij mannen kan androgene alopecia al in de late tienerjaren of vroege twintiger jaren beginnen. Bij vrouwen begint het meestal later, vaak na de menopauze. Hoewel er geen definitieve genezing is voor androgene alopecia, zijn er behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om de haaruitval te vertragen en in sommige gevallen de haargroei te stimuleren. Deze omvatten topische medicijnen zoals minoxidil, orale medicijnen zoals finasteride (voor mannen), en medische procedures zoals haartransplantaties.

Kan je er preventief iets aan doen? Er is geen gegarandeerde manier om androgene alopecia te voorkomen als je genetisch vatbaar bent. Het behouden van een gezonde levensstijl, waaronder een evenwichtige voeding en het vermijden van stress en roken, kan echter bijdragen aan de algemene gezondheid van je haar. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met haarstyling en behandelingen die je haar kunnen beschadigen.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij