• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Cafeïne goed voor haar?

Er wordt de laatste tijd veel reclame gemaakt voor een nieuw middel tegen kaalheid. Een shampoo dat cafeïne bevat zou haaruitval verminderen en haargroei stimuleren. Dat lijkt goed nieuws voor mannen van wie zeventig procent te kampen krijgt met haaruitval of kaalheid. Het middel dat de merknaam Alpecin draagt zou ongeveer gelijk staan aan wel […]

Er wordt de laatste tijd veel reclame gemaakt voor een nieuw middel tegen kaalheid. Een shampoo dat cafeïne bevat zou haaruitval verminderen en haargroei stimuleren. Dat lijkt goed nieuws voor mannen van wie zeventig procent te kampen krijgt met haaruitval of kaalheid. Het middel dat de merknaam Alpecin draagt zou ongeveer gelijk staan aan wel zeventig koppen koffie. Het effect staat echter ter discussie.

Cafeïne shampoo tegen kaalheid

Het onderzoek waar de fabrikant zich op baseert is ook niet uitgevoerd door trichologen en wordt niet gepubliceerd in een vakblad. Dat alleen al is reden tot een sceptische houding ten opzichte van het middel.

Ook is in het onderzoek rekening gehouden met een periode van een half jaar waarin gekeken wordt of het onderzoek resultaat heeft. Evaluatie van een middel binnen een half jaar is wel erg kort.

Voordat een haar terugkomt ben je namelijk vaak een veel langere tijd verder. Zoals u als trouwe lezer van onze blog weet heeft haaruitval of kaalheid te maken met de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron. In de shampoo met cafeïne zit niet een stofje dat deze omzetting remt of blokkeert.

De producent is zelf uiteraard overtuigd van de geneeskrachtige werking van cafeïne. Met een persbericht wilde het bedrijf dit onderstrepen met de titel; “een grote waarschuwing aan sporters. Alopecin wordt in dopingtest aangetoond.”

Ten eerste staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst. Daarnaast zou de shampoo nooit dermate van invloed zijn dat het kan worden aangetoond tijdens dopingtests. “Doping voor het haar” werd de nieuwe slogan.

Cosmeticafabrikanten claimen overigens al jaren dat cafeïne kan worden gebruikt in crème voor afslanken, cellulite en wallen onder de ogen. Bij deze laatste toepassingen zijn er wel wetenschappelijke onderzoeken die de goede richting op wijzen.

Middelen tegen kaalheid met wetenschappelijk onderzoek

Er zijn al jarenlang twee producten die al jarenlang bewijzen effectief te zijn tegen kaalheid. Deze middelen heten achtereenvolgens finasteride en minoxidil. De krachtigere variant van finasteride heet overigens dutasteride.

Minoxidil is een middel dat je in de vorm van een lotion of foam aanbrengt op de hoofdhuid. Bij een onderzoek tegen verhoogde bloeddruk kwam de werking van minoxidil als haargroeimiddel aan het licht. Tot de dag van vandaag is de exacte werking niet bekend.

Finasteride is ook niet ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan, maar werd op de markt gebracht voor de prostaat. Het draagt de merknaam Propecia en komt in pilletjes van 1 mg. In vergelijking met minoxidil heeft propecia (de werkzame stof in het middel) meer kans op bijwerkingen. Meer over haaruitvalpreventie is te lezen op onze pagina over haaruitval.

Haartransplantatie

Een andere oplossing bij kaalheid kan een haartransplantatie zijn. Bij haartransplantatie kunt u kale plekken op het hoofd weer van haar voorzien. Bij een haartransplantatie wordt een haarzakje op een goed behaarde plaats weggehaald en getransplanteerd naar kale plekken op het hoofd.

Bekijk ook onze pagina Bepaal uw situatie voor een advies op maat of neem contact op voor meer informatie

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij