• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Cafeïne shampoo tegen haaruitval

Al jaar en dag zoekt men naar middel tegen kaalheid. Shampoo tegen haaruitval leek de oplossing. Maar werkt dat nou echt? En wat zijn de alternatieven? Lees het snel!

Doping voor het haar

Al sinds jaar en dag zijn onderzoekers en fabrikanten van shampoos op zoek naar een middel tegen haaruitval. Een aantal fabrikanten claimt dit gevonden te hebben. Het onderzoek waar deze fabrikanten naar verwijzen is echter twijfelachtig aangezien het niet is uitgevoerd door trichologen (een dermatoloog die is gespecialiseerd in haarafwijkingen en haarziektes) en ook niet is gepubliceerd in een vakblad. Geen wonder dus dat men sceptisch is ten opzichte van de shampoo. Met name een fabrikant, Alopecin, is erg zeker en overtuigd van de werking van cafeïne tegen erfelijke haaruitval en heeft zelfs beweerd dat de cafeïne shampoo ‘’doping voor het haar” is. Dit is niet zomaar een slogan die uit de lucht is gegrepen, nee, de fabrikant beweerde dat de hoge dosis cafeïne die door gebruik van de shampoo op je hoofdhuid terecht komt te zien is in dopingtests. Sporters, wees gerust. Buiten het feit dat dit in de praktijk niet gebeurt staat cafeïne al tijden niet meer op de dopinglijst. Dat extra kopje koffie op maandagochtend kan dus geen kwaad.

Middelen tegen haaruitval

Als cafeïne shampoo niet werkt, wat werkt dan wel? Verschillende middelen zijn al effectief gebleken tegen haaruitval. De twee meest stabiele en bekende middelen tegen haaruitval zijn finasteride en minoxidil. Van finasteride is zelfs een nog krachtigere versie genaamd dutasteride.

Het grappige van deze middelen tegen haaruitval is dat ze beiden niet ontwikkelend zijn om haaruitval tegen te gaan. Het bleken bijwerkingen te zijn die toevallig een gunstig effect hadden op de strijd tegen kaalheid. Zo is minoxidil als middel tegen haaruitval ontdekt tijdens een onderzoek naar verhoogde bloeddruk. Waarom het middel zo goed helpt tegen haaruitval is niet bekend en is tot op de dag van vandaag een mysterie.

Een frequente lezer van onze artikelen en blogs is er van op de hoogte dat haaruitval te maken heeft met de omzetting van het hormoon testosteron naar dihydrotestosteron. Het middel finasteride of dutasteride, ook wel bekend onder merknaam Propecia, is in de eerste plaatst ontwikkeld om bepaalde prostaatklachten te behandelen en zorgt ervoor dat deze omzetting word geremd waardoor ook de snelheid van haaruitval afneemt. Het nadeel van finasteride ten opzichte van minoxidil is de grotere kans op vervelende bijwerkingen. Meer hierover kun je lezen op onze informatiepagina over haargroeimiddelen.

Haartransplantatie

Shampoo tegen haaruitval is dus geen optie en ook de bewezen haargroeimiddelen zijn niet voor u weggelegd. Welke acties tegen haaruitval kunt u dan nog nemen? Steeds meer mensen kiezen in deze situatie voor een haartransplantatie. Bij een haartransplantatie worden haarzakjes uit een (goedbehaard) donorgebied verplaatst naar een gebied waar (extra) haargroei gewenst is. Er zijn verschillende transplantatiemethodes, maar het doel is hetzelfde: een volle bos haar.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij