• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Dihydrotestosteron (DHT)

Dihydrotestosteron (DHT) is een krachtig hormoon dat wordt aangemaakt uit testosteron, een ander hormoon dat voornamelijk in de testikels wordt geproduceerd. Het is een androgeen, wat betekent dat het een rol speelt in de ontwikkeling van mannelijke seksuele kenmerken en reproductieve activiteiten.

Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van DHT in het lichaam:

  1. Ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen: Tijdens de embryonale fase stimuleert DHT de ontwikkeling van de penis, zaadleider, prostaat en zaadblaasjes.
  2. Secundaire geslachtskenmerken: Tijdens de puberteit speelt DHT een rol bij de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, zoals de groei van lichaamshaar, veranderingen in de stem, en het groter worden van de penis en testikels.
  3. Regulatie van haargroei: DHT is belangrijk voor haargroei op het lichaam, maar kan ook bijdragen aan haarverlies op de hoofdhuid. Bij sommige mensen kan een overmaat aan DHT leiden tot mannelijke kaalheid (androgenetische alopecia).
  4. Seksueel gedrag en libido: DHT kan het seksuele verlangen en gedrag beïnvloeden.

De hoeveelheid en activiteit van DHT sterk kan variëren van persoon tot persoon. Dit wordt deels bepaald door genetica en leeftijd. Overtollige of onvoldoende hoeveelheden DHT kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals haarverlies, prostaatvergroting en bepaalde vormen van kanker.

DHT en haargroei

Dihydrotestosteron (DHT) speelt een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling van haar in het lichaam, maar het exacte mechanisme is complex en niet volledig begrepen. Hier is een algemene uitleg van het proces:

Hormonen zoals DHT communiceren met cellen door te binden aan specifieke receptoren op de cel. Denk aan een sleutel (het hormoon) die een slot (de receptor) opent. DHT heeft een bijzondere affiniteit voor de androgeenreceptoren in de haarfollikels.

Wanneer DHT zich bindt aan deze androgeenreceptoren, activeert het genetische processen in de cel die leiden tot veranderingen in de groei en ontwikkeling van het haar. Deze processen omvatten de productie van eiwitten en andere moleculen die nodig zijn voor haargroei.

In sommige delen van het lichaam, zoals de borst, het gezicht en de oksels, kan DHT haargroei bevorderen. Dit is waarom mannen tijdens de puberteit vaak meer lichaamshaar ontwikkelen.

Interessant is dat DHT op de hoofdhuid een tegenovergesteld effect kan hebben. Bij mensen die genetisch vatbaar zijn voor haarverlies, kan DHT ervoor zorgen dat de haarfollikels krimpen en uiteindelijk stoppen met het produceren van haar. Dit proces, bekend als haarfollikelminiaturisatie, is een belangrijke factor in mannelijke kaalheid (androgenetische alopecia). Deze vorm van haaruitval is vanwege het voorspelbare patroon goed te behandelen door middel van haartransplantatie.

De manier waarop DHT met de haarfollikels communiceert en haarverlies veroorzaakt is een onderwerp van actief onderzoek. Het is duidelijk dat het proces wordt beïnvloed door genetica en andere factoren, maar de exacte werking is niet geheel bekend.

Haarverlies tegengaan

Dihydrotestosteron is verantwoordelijk voor de minaturisering en het uitvallen van de haren. Finasteride remt de werking van DHT waardoor het haar weer gaat groeien op de plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin. Na enkele dagen wordt een daling van de DHT spiegel van ongeveer 70% vastgesteld. Tegelijkertijd neemt het testosteron lichtjes toe.

Na 3 tot 6 maanden gebruik kunt u enige haargroei bemerken op de plekken waar het voordien niet meer groeide. Voor een blijvend effect moet u dit middel continu gebruiken. Wanneer u stopt verdwijnen de nieuw gevormde haren weer binnen een half tot één jaar.

DHT Niveau

Het exacte niveau van Dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, genetica en algemene gezondheid. Maar over het algemeen ligt de normale bloedwaarden van DHT voor volwassen mannen tussen ongeveer 30 tot 85 nanogram per deciliter (ng/dL).

De absolute hoeveelheid DHT in het bloed is slechts een deel van het verhaal. DHT werkt op lokaal niveau in weefsels, dus het is de interactie van DHT met de receptoren in die weefsels, zoals de haarfollikels of de prostaat, die bepalend is voor de effecten.

Daarom kan een man met normale of zelfs lage bloedspiegels van DHT nog steeds symptomen ervaren die verband houden met DHT, zoals mannelijke kaalheid of vergrote prostaat, als zijn haarfollikels of prostaatweefsel bijzonder gevoelig zijn voor dit hormoon. Dit kan worden beïnvloed door genetische factoren en andere aspecten van zijn hormonale balans.

Voor het beoordelen van hormoonniveaus en het vaststellen van een gepaste behandeling is het raadzaam om een arts of endocrinoloog te raadplegen. Zij kunnen een bloedtest uitvoeren om de niveaus van verschillende hormonen, waaronder DHT, te bepalen en de resultaten interpreteren in de context van de individuele gezondheidssituatie.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij