Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Dun haar bij mannen

Dun haar bij mannen komt bij de meeste mannen vroeg of laat voor. Er kunnen dan bij mannen door dunner wordend haar inhammen ontstaan en de haargrens kan gaan terugtrekken of mannen krijgen last van haaruitval op de kruin. Dun haar bij mannen ontstaat bijna altijd door Alopecia Androgenetica. Dit is erfelijk en wordt veroorzaakt door het mannelijk hormoon testosteron. De meeste mannen zijn daarom helaas erfelijk belast met dunner wordend haar. Dun haar bij mannen is daarom meestal niet te voorkomen.

Wat is de definitie van dun haar?

Dun haar is een term die gebruikt wordt wanneer de haardichtheid minder is dan de gemiddelde haardichtheid. Er is sprake van dun haar wanneer het aantal haren op het oppervlakte van het hoofd onvoldoende de hoofdhuid bedekt. Bij haaruitval, een terugtrekkende haargrens of bij het ontstaan van inhammen wordt er gesproken over dun haar bij mannen of vrouwen.

Het verschil tussen fijn haar en dun haar bij mannen

Bij mensen met fijn haar zal er eerder sprake zijn van dun haar. Bij mannen met fijne haren zijn er meer haren nodig om de huid te bedekken. Het is niet zo dat fijn haar per definitie betekent dat een man dun haar heeft. Deze termen worden echter regelmatig door elkaar gebruikt. Fijn haar heeft namelijk betrekking op de diameter van één haar en niet op de haardichtheid en de mate waarin de hoofdhuid bedekt wordt.

De hoeveelheid haren die u per vierkante centimeter heeft en de dikte van het haar zijn twee verschillende dingen. In de praktijk betekent dit dat u dus wel een volle haardos kunt hebben als u weinig haar heeft, maar dit moeten dan wel dikke haren zijn. Het is dan dus ook mogelijk om een volle haardos te hebben als u heel veel fijne, dunne haren heeft.

Hoe ontstaat dun haar bij mannen?

Dun haar kan bij mannen en vrouwen ontstaan. Op een bepaald moment in het leven kan het haar dunner worden. Bij vrouwen wordt het haar over het hele hoofd vaak dunner. Bij mannen volgt het haaruitval meestal een patroon waarbij de inhammen en kruin dunner worden. 70% van de mannen krijgt namelijk een dunnere haardos, bij vrouwen is dit bij 40% het geval.

Dun haar bij mannen ontstaat over het algemeen bij de slapen en op de kruin van het hoofd. Hoe snel dit proces verloopt, is per persoon verschillend. Soms duurt het vijf tot tien jaar, maar bij sommige mannen duurt het veel langer. Er zijn ook mannen waarbij het haar helemaal niet dunner wordt of uitvalt, maar dit is de minderheid.

De oorzaak van dun haar bij mannen

Er kunnen naast erfelijke belasting ook andere oorzaken zijn voor dunner wordend haar bij mannen. Denk aan een ongezonde levensstijl, stress of ziekte. Medische huidaandoeningen en/of behandelingen kunnen ook dunner haar of haar dat uitvalt veroorzaken.

Erfelijkheid

Erfelijkheid wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van dunner haar. Het kan namelijk in de familie zitten. Als haaruitval voorkomt in uw familie, maar dit betekent niet dat iedereen in de familie daar mee te maken krijgt.

Hormonen

Alopecia Androgenetica is de Latijnse naam voor kaalheid die veroorzaakt wordt door hormonale veranderingen. Vooral een stijging van het mannelijke geslachtshormoon ‘Dihydrostestosteron’ (DHT) kan een gevoeligheid van de haarzakjes veroorzaken. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen ook leeftijd gerelateerd zijn.

Tips om dun haar bij mannen te beperken

Dun haar bij mannen is lang niet altijd te voorkomen. Er zijn wel verschillende tips die dun haar kunnen beperken. We geven u vijf tips:

1. Voeding

Gezonde voeding belangrijk, ook voor de gezondheid van uw haar. Genoeg fruit, groente, eiwitten en volkoren producten zorgen voor een gezonde balans.

2. Hydratatie

Hydratatie is erg belangrijk om dunner wordend haar te voorkomen. Er wordt geadviseerd om minimaal twee liter water per dag te drinken.

3. Stress voorkomen

Van stress en spanning kan het haar dunner worden of zelfs uitvallen. Het is daarom van belang om voldoende rust of afleiding te zoeken als u stress ervaart. Denk aan sporten, meditatie of het lezen van een boek. Dit kunnen goede manieren zijn om te ontstressen.

4. Haarverzorging

Het gebruik van goede haarverzorging kan veel invloed hebben op uw haarkwaliteit, maar niet direct haaruitval veroorzaken. Het dragen van strakke kapsels, zoals heel strak ingevlochten haar, kan de haarzakjes wel blijvend beschadigen en daardoor dunner wordend haar veroorzaken.

5. UV-straling

Langdurige UV-straling verzwakt het haar en kan de haren ook afbreken. Dit zorgt voor haar wat broos en dun wordt. De haarzakjes kunnen ook beschadigd raken, door het UV-licht wanneer de haren onvoldoende bescherming bieden. Het is daarom verstandig om uw haar te beschermen. Dit kunt u doen door een pet of hoed te dragen.

Hoe ziet dun haar bij mannen eruit?

Veranderingen aan uw haar kunnen snel optreden, maar het kan ook geleidelijk aan gaan. Het eerste wat vaak opvalt bij dunner wordend haar, is haarverlies na het slapen of douchen. Ook kunnen er gebieden ontstaan waar het haar er dunner uit ziet dan vroeger. U kunt het ook merken aan uw haarlijn die terugtrekt. Een verandering in de haarlijn kan een teken zijn van haaruitval. U kunt ook cirkelvormige of vlekkerige kale plekken ontdekken op uw hoofdhuid.

Behandelingen tegen dun haar bij mannen

Wanneer het dunner wordende haar bij mannen volgens het patroon van haaruitval op de kruin en inhammen verloopt, is het meestal goed te herstellen met een haartransplantatie behandeling. Bij Zantman Kliniek kunt u terecht voor een passend advies voor uw situatie en de mogelijkheden voor verdere haaruitval preventie en herstel door middel van haartransplantatie. We helpen u graag verder. U kunt daarvoor contact met ons opnemen per e-mail of plan online een consult in.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Een erg fijne ervaring gehad, vriendelijk en professioneel personeel. Ik ben goed verzorgd en de transplantatie viel erg mee, geen pijn gehad.
, Maasland
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer goed geholpen, vriendelijk personeel, geen klachten.
, Almelo
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vanaf de eerste afspraak een goed gevoel over de kliniek en het personeel.
, Hendrik Ido Ambacht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Buiten gewoon prettig personeel. Vakkundig en assertief personeel. Fijne procedure --> mooi resultaat.
, Monnickendam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het als een fijne behandeling ervaren.
, Keulen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg vriendelijk en kundig personeel met veel aandacht voor de patient.
, Delft
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prima service, lieve mensen
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super vriendelijk personeel, veel kennis en ervaring. De dag is voorbij gevlogen.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk en goed behandeld.
, Enschede
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Nu even afwachten wat het resultaat is.
, Voorburg
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel erg tevreden, erg lief personeel, vlotte behandeling, erg deskundig. Nu het resultaat afwachten, maar beloofd veel goeds.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik ben op een fijne manier geholpen, alles was tot in de puntjes voor elkaar. Tijdens de behandeling was er ruimte om vragen te stellen, Ook werd er constant gevraagd hoe het met me ging, alles was naar wens.
, Drachten
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg prettige en deskundige dagbehandeling die echt in teamverband wordt geleid. Chapot !
, Leiden
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het was een zorgeloze en professionele behandeling. De arts en assistenten waren uiterst vriendelijk en bekwaam.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prima behandeldag. Keurig op tijd ontvangen; snel, vriendelijk en voorspoedig geholpen. Volledig pijnvrij.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer prettige ervaring. Personeel helemaal top.
, Boxtel
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik was van tevoren aardig nerveus, maar het viel heel erg mee !
, Alphen a/d Rijn
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed geholpen en duidelijk uitgelegd.
, Schoonhoven
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Fijne behandeling. Prettige dag gehad. Ik voelde me erg op mijn gemak.
, Zaandam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super service, behandeling en ervaring. De dames waren zo lief en zorgzaam. Vragen werden ook super beantwoord.
, Beverwijk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed advies, vriendelijke mensen, duidelijke uitleg en begripvol tijdens de behandeling. Goed en duidelijk geholpen en vragen beantwoord. Ook advies vooraf was duidelijk en in goede samenspraak.
, Groningen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk en deskundig personeel en goede en duidelijke informatie vooraf.
, Schiedam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ongelooflijk vriendelijk, deskundig en gezellig personeel. Heb me een paar keer ontzettend gelukkig geprezen dat ik hier zat en niet ergens in een vreemd land. Hier kreeg ik direct antwoord op al mijn vragen.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel vriendelijk en professioneel team. De dag vloog voorbij.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen