• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Finasteride

Finasteride is een medicijn dat wordt gebruikt om haaruitval te behandelen (specifiek androgenetische alopecia) en om de symptomen van benigne prostaathyperplasie (BPH) te verlichten. Het werkt door het blokkeren van de werking van het enzym 5-alpha-reductase, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT). DHT is een hormoon dat betrokken is bij de krimp van haarzakjes en de vergroting van de prostaat.

In het geval van haaruitval (androgenetische alopecia) kan een verhoogde concentratie van DHT in de hoofdhuid de haarzakjes beschadigen, wat leidt tot dunner wordend haar en uiteindelijk haaruitval. Door de productie van DHT te verminderen, helpt finasteride de haarzakjes te beschermen en kan het haaruitval vertragen of stoppen en in sommige gevallen zelfs haargroei bevorderen.

Finasteride wordt meestal voorgeschreven in de vorm van een dagelijkse pil. Het kan enkele maanden duren voordat de effecten van het medicijn merkbaar zijn en het is belangrijk om het medicijn te blijven gebruiken zoals voorgeschreven, zelfs als er geen onmiddellijke resultaten worden waargenomen. Als de behandeling met finasteride wordt stopgezet, kunnen de eerder ervaren symptomen van haaruitval of BPH binnen enkele maanden terugkeren.

Dosering

Bij de behandeling van haaruitval (androgenetische alopecia) wordt finasteride meestal voorgeschreven in een dosering van 1 mg per dag. Deze dosering is over het algemeen effectief gebleken bij het verminderen van haaruitval en het bevorderen van haargroei bij veel patiënten.

Finasteride voor vrouwen

Finasteride (Propecia) is een middel tegen haaruitval dat alleen is getest op mannen. Nu zijn er een aantal artsen in Nederland die, onder voorwaarden, finasteride voor vrouwen voorschrijven. Daar wil de Inspectie van de Gezondheidszorg nu een stokje voor steken omdat er geen studies zijn gedaan op Finasteride bij vrouwen. Bij mannen zijn deze studies wel gedaan.

Het zou hier gaan om ruim 3000 vrouwen waarvan een klein deel tiernermeisjes zijn. Omdat het hier om een hormonaalmiddel gaat is de voorzitter van de Beroepsvereniging van Dermatologen geschokt door het aantal vrouwen waaraan Finasteride wordt voorgeschreven. Het probleem is dat Finasteride doorlopend moet worden gebruikt. Het is geen kuur van een paar weken en daarin schuilt nu het gevaar. Wat zijn de bijwerkingen op een langere termijn? Wat gebeurt er als de vrouw zwanger wordt?

Zantmankliniek schrijft geen Finasteride voor aan vrouwen totdat daadwerkelijk bewezen wordt dat het een werkend middel is en dat vrouwen het zonder restricties het kunnen gebruiken.

Biochemische werking

  1. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, is aanwezig in het lichaam van zowel mannen als vrouwen, zij het in verschillende concentraties.
  2. Het enzym 5-alpha-reductase is verantwoordelijk voor het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting vindt plaats wanneer een waterstofatoom wordt toegevoegd aan testosteron door het enzym.
  3. DHT is een krachtiger androgeen (mannelijk geslachtshormoon) dan testosteron en speelt een rol bij de ontwikkeling van mannelijke kenmerken, haaruitval en prostaatvergroting.
  4. Finasteride werkt als een 5-alpha-reductaseremmer. Het bindt zich aan het enzym 5-alpha-reductase en blokkeert zo de omzetting van testosteron in DHT.
  5. Door de omzetting van testosteron naar DHT te blokkeren, verlaagt finasteride het niveau van DHT in het lichaam. Dit kan helpen om haaruitval te verminderen en de prostaat te verkleinen bij mannen met benigne prostaathyperplasie (BPH).

Ontwikkeling

Finasteride is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Merck & Co, ook bekend als MSD (Merck Sharp & Dohme) buiten de Verenigde Staten en Canada. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren ’70 en ’80 en kreeg in 1992 goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH) onder de merknaam Proscar.

In 1997 werd finasteride goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van mannelijke kaalheid (androgenetische alopecia) in een lagere dosis van 1 mg, onder de merknaam Propecia.

Hoewel er een team van wetenschappers en onderzoekers betrokken was bij de ontwikkeling van finasteride, wordt dr. Roy Vagelos vaak genoemd als een belangrijke figuur in het onderzoeks- en ontwikkelingsproces van dit medicijn. Dr. Vagelos was de CEO van Merck & Co tijdens de ontwikkeling van finasteride en speelde een cruciale rol bij het stimuleren van het onderzoek naar 5-alpha-reductaseremmers, zoals finasteride, voor de behandeling van BPH en haaruitval.

LET OP: dit medicijn heeft mogelijk bijwerkingen met Sint Janskruid

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij