• Meer dan 45 jaar ervaring
 • Deskundig en betrouwbaar
 • Zorgvuldig en persoonlijk
 • Natuurlijke resultaten

Follikel

Een haarfollikel is een structuur in de huid die haargroei mogelijk maakt. Het is een klein zakje in de huid waarin een haar groeit en waar talg, een olieachtige substantie die de huid en het haar smeert, wordt geproduceerd. Elke haar op je lichaam groeit uit een haarfollikel. Haarfollikels bevinden zich over het gehele oppervlak […]

Een haarfollikel is een structuur in de huid die haargroei mogelijk maakt. Het is een klein zakje in de huid waarin een haar groeit en waar talg, een olieachtige substantie die de huid en het haar smeert, wordt geproduceerd. Elke haar op je lichaam groeit uit een haarfollikel. Haarfollikels bevinden zich over het gehele oppervlak van de huid, behalve op de handpalmen, voetzolen en lippen.

Onderdelen van de haarfollikel

Een haarfollikel is een complexe structuur die bestaat uit verschillende onderdelen en celtypen. Hier zijn enkele van de belangrijkste componenten:

 1. Bulbus: Dit is het onderste deel van de haarfollikel, dat is ingebed in de dermis (lederhuid). Het bevat de dermale papilla, een structuur rijk aan bloedvaten die voedingsstoffen levert voor de haargroei.
 2. Dermale papilla: Dit is een klompje cellen aan de basis van de haarfollikel, die signalen naar de omliggende cellen sturen om de haargroei te regelen. Het heeft een rijk netwerk van bloedvaten om voedingsstoffen te leveren.
 3. Matrix: Dit is het gebied rond de dermale papilla waar de daadwerkelijke haargroei plaatsvindt. De cellen in de matrix delen zich snel, en terwijl ze naar boven worden geduwd, differentiëren ze zich tot de verschillende structuren die een haar vormen.
 4. Buitenste wortelschede: Dit is de buitenste laag van de haarfollikel, die helpt om de vorm en structuur van de follikel te behouden.
 5. Binnenste wortelschede: Dit omvat drie lagen (Henle’s laag, Huxley’s laag, en de interne cuticula) die helpen bij de geleiding van de haarschacht naar het huidoppervlak.
 6. Haarschacht: Dit is het zichtbare deel van het haar dat uit de huid steekt. Het bestaat uit dode, gekeratiniseerde cellen die omhoog worden geduwd vanuit de matrix.
 7. Talgklieren: Deze klieren zijn verbonden met de haarfollikel en produceren talg, een olieachtige substantie die het haar en de huid smeert.
 8. Arrector pili spier: Dit is een kleine spier verbonden aan de haarfollikel die verantwoordelijk is voor het ‘opstaan’ van het haar (kippenvel).
 9. Melanocyten: Dit zijn de cellen die melanine produceren, het pigment dat kleur geeft aan het haar. Ze bevinden zich in de matrix van de haarfollikel.

Elk van deze componenten speelt een cruciale rol in de haargroei en -gezondheid. Afwijkingen of veranderingen in een van deze structuren kunnen leiden tot haarproblemen zoals haaruitval, grijs worden, of veranderingen in haartextuur en -dichtheid.

Kippenvel

Ja, de arrector pili is inderdaad een echte spier. Het zijn kleine, onwillekeurige spieren die aan de haarfollikels in de huid van zoogdieren zijn bevestigd. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het fenomeen dat we kennen als ‘kippenvel’ (in medische termen bekend als pilo-erectie).

Wanneer deze spieren samentrekken, wat kan gebeuren als reactie op koude, angst of andere sterke emoties, trekken ze de haarfollikel rechtop. Dit veroorzaakt het haar om rechtop te staan en leidt tot het zichtbare ‘kippenvel’ effect.

Hoewel deze spieren zeer klein zijn en hun functie in de moderne mens minder significant is, zijn ze nog steeds een integraal onderdeel van de huid- en haarstructuur. Bij dieren spelen deze spieren vaak een belangrijkere rol, bijvoorbeeld door het dier er groter uit te laten zien bij dreigend gevaar of om extra isolatie te bieden in koude omstandigheden.

Nee, de arrector pili spier kan niet bewust worden gestuurd of gebruikt. Deze spieren zijn gladde spieren en worden gecontroleerd door het autonome zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de controle van de onbewuste lichaamsfuncties.

De arrector pili spieren reageren op verschillende stimuli, waaronder koude, angst, opwinding of andere sterke emoties. Ze trekken samen om het haar rechtop te laten staan, een fenomeen dat we kennen als ‘kippenvel’. Dit is een onbewuste reactie en kan niet bewust worden beheerst of aangestuurd.

Omdat ze zo klein zijn, zijn ze met het blote oog niet zichtbaar en kunnen ze alleen onder een microscoop worden bekeken. Deze spieren zien eruit als kleine banden of strengen die zich uitstrekken van de haarfollikel tot aan de bovenste laag van de huid, de dermis. Ze zijn het best te beschrijven als kleine, dunne draden die diagonaal van de haarfollikel naar de omliggende huid lopen.

Bij dieren speelt deze reactie vaak een belangrijke rol in de warmteregulatie of als verdedigingsmechanisme om groter te lijken bij dreigend gevaar. In mensen is de functie van de arrector pili spieren echter veel minder significant.

Henle’s laag

Henle’s laag is een van de lagen van de binnenste wortelschede van de haarfollikel. Deze structuren hebben als functie het haar te begeleiden en te beschermen terwijl het groeit. Henle’s laag is de buitenste laag van de binnenste wortelschede. Het is vernoemd naar Friedrich Gustav Jakob Henle, een Duitse arts en patholoog. De cellen in deze laag zijn kubisch of laag cilindrisch van vorm.

Deze laag helpt om de haarschacht te begeleiden en te beschermen terwijl deze naar het oppervlak van de huid groeit. Het helpt ook om de haarfollikel te structureren en het haar te isoleren van de omliggende structuren in de huid.

Net als de andere delen van de haarfollikel, kan Henle’s laag worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, voeding en gezondheidstoestand, wat kan leiden tot veranderingen in de haargroei of haarkwaliteit.

Huxleys laag

Huxley’s laag is een deel van de binnenste wortelschede van de haarfollikel, dat zich tussen Henle’s laag en de interne cuticula bevindt. Deze lagen hebben de functie om het haar te begeleiden en te beschermen tijdens de groei.

De cellen in Huxley’s laag zijn platter dan die in Henle’s laag, en ze bevatten vaak korrels van trichohyaline, een eiwit dat betrokken is bij de verharding en keratinisatie van de haarschacht. Dit proces van verharding en keratinisatie is wat het haar zijn sterkte geeft.

Huxley’s laag en de andere lagen van de binnenste wortelschede hebben ook een belangrijke rol in de haarcyclus, het proces waarbij haren groeien, rusten en uiteindelijk uitvallen. Afwijkingen in de structuur of functie van deze lagen kunnen leiden tot haarproblemen zoals haaruitval, broos haar of veranderingen in haartextuur.

De laag is vernoemd naar Thomas Henry Huxley, een invloedrijke Engelse bioloog uit de 19e eeuw. Huxley was een belangrijk figuur in de wetenschappelijke gemeenschap en is het meest bekend voor zijn pleidooi voor de theorie van evolutie van Charles Darwin.

Het is gebruikelijk in de wetenschap, en in het bijzonder in de biologie en anatomie, om structuren te vernoemen naar de persoon die ze voor het eerst beschreef of bestudeerde. In dit geval is Huxley’s laag vernoemd naar Thomas Henry Huxley, als erkenning voor zijn bijdragen aan de biologie en de anatomie.

Interne cuticula

De interne cuticula bestaat uit een dunne laag cellen die een beschermende barrière vormen rond de haarschacht terwijl deze uit de haarfollikel groeit. Deze cellen zijn plat en overlappen elkaar, vergelijkbaar met dakpannen, wat bijdraagt aan de sterkte en flexibiliteit van de haarvezel.

Een van de belangrijkste functies van de interne cuticula is het beschermen van het haar tegen schade. Het fungeert als een barrière tegen fysieke en chemische schade, waaronder schade door hitte, UV-straling en chemische behandelingen zoals verven en permanenten. Het helpt ook om de vochtbalans in het haar te reguleren, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid en uitstraling van het haar.

Afwijkingen in de structuur of functie van de interne cuticula kunnen leiden tot haarproblemen zoals broosheid, droogheid, dofheid en gespleten punten. Daarom zijn veel haarverzorgingsproducten en -behandelingen ontworpen om de cuticula te beschermen en te versterken.

Het verschil tussen haarfollikel en een graft

Een haarfollikel is de kleine holte in de huid waaruit een haar groeit. Het is een complexe structuur die bestaat uit verschillende cellen en weefsels, en het is verantwoordelijk voor de productie van haar. Elke haar op je lichaam groeit uit een individuele haarfollikel.

Een ‘graft‘ daarentegen is een term die vaak wordt gebruikt in de context van haartransplantatieprocedures. Een graft verwijst naar een klein stukje huidweefsel dat één of meerdere haarfollikels bevat, dat wordt verplaatst van het ene gebied van de hoofdhuid (meestal een gebied met dicht haar, zoals de achterkant of zijkanten van het hoofd) naar een ander gebied dat haarverlies ervaart.

Dus het belangrijkste verschil tussen een haarfollikel en een graft is dat een haarfollikel de structuur is die een enkele haar produceert, terwijl een graft een stukje weefsel is dat wordt gebruikt in haartransplantatieprocedures, dat één of meer haarfollikels kan bevatten.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij