Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Wat zijn grafts en hoeveel heeft u er nodig?

Grafs: ze worden ook wel folliculair units of transplantaten genoemd. Maar, wat zijn grafts? En hoeveel heeft u er nodig? Dagelijks krijgen we vragen van mensen over aantallen van grafts. De ene kliniek spreekt over grafts, de andere kliniek over haren. Daarnaast zijn er klinieken die heel veel grafts transplanteren, maar er zijn ook klinieken die veel minder grafts transplanteren. Hoe werkt dit? En telt de ene kliniek anders dan andere klinieken? In deze blog vertellen we u er alles over.

Wat zijn grafts?

Een graft is een stukje huidweefsel met één of meer haarfollikels (meestal 1 tot 3 haren). Een haarfollikel is de basisstructuur van waaruit een haar groeit. Een graft bestaat dus uit de volgende biologische componenten:

  1. Haarfollikel(s): Elke haarfollikel is een kleine zakvormige structuur in de huid waarin de haarwortel zit. De follikel bestaat uit verschillende lagen die het haar beschermen en voeden. De basis van de follikel bevat de haarpapil, die bloedvaten en zenuwuiteinden heeft die zorgen voor de toevoer van voedingsstoffen en signalen naar de haarwortel.
  2. Huidweefsel: De haarfollikels bevinden zich in de huid, en het huidweefsel rond de follikels maakt deel uit van de graft. De huid bestaat uit drie lagen: de epidermis (buitenste laag), de dermis (middelste laag) en de hypodermis (binnenste laag). De haarfollikels bevinden zich voornamelijk in de dermis.
  3. Bloedvaten: Bloedvaten zijn aanwezig in de graft en zorgen voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd. Tijdens de transplantatieprocedure is het belangrijk om deze bloedvaten zo min mogelijk te beschadigen om de overlevingskansen van de getransplanteerde grafts te vergroten.
  4. Zenuwuiteinden: Zenuwuiteinden zijn ook aanwezig in de graft en maken deel uit van het zenuwstelsel. Ze zorgen voor de communicatie tussen de haarfollikels en de rest van het lichaam, zoals het doorgeven van gevoelssignalen en het reguleren van de haargroei.
  5. Talgklieren: De talgklieren bevinden zich in de buurt van de haarfollikels en produceren talg, een olieachtige stof die het haar en de huid beschermt en smeert.

Tijdens een haartransplantatie wordt er zorgvuldig omgegaan met de grafts om de haarfollikels en omliggende structuren zo min mogelijk te beschadigen. Dit is belangrijk om de kans op succes van de transplantatie te vergroten en de haargroei in het ontvangstgebied te bevorderen.

Hoeveel haren bevat een graft?

Eén van de factoren die invloed heeft op het aantal grafts, is het aantal haren per graft. Er zijn klinieken die grafts standaard splitsen tot grafts met één haarzakje. Het is daarnaast ook mogelijk dat de grafts meteen als één haarzakje uitgehaald worden door het gebruik van een micro boortje. In beide gevallen zijn er dan twee of soms zelfs drie keer zoveel grafts nodig voor de transplantatie voor eenzelfde aantal haren.

Hoe worden de grafts geteld?

Er wordt ook door klinieken verschillend omgegaan met het tellen van de grafts tijdens een behandeling. Is het aantal grafts het aantal uitgehaalde of het aantal succesvol getransplanteerde grafts? Deze twee aantallen kunnen bij klinieken met een focus op een maximaal aantal grafts per behandeling ver uit elkaar liggen.

Wat is het minimale en maximale aantal grafts om te transplanteren?

Het aantal grafts wordt vaak zo bepaald dat het pas bij de manier van behandelen van een kliniek. Een kliniek kan een gewenst minimaal aantal grafts per behandeling hanteren en daarom bij voorkeur geen kleine aantallen adviseren. Daarvan is vooral sprake bij klinieken die veel grafts voor een laag bedrag willen aanbieden. Er zijn ook klinieken die juist een gewenst maximaal aantal grafts aanhouden, omdat er geen capaciteit is om grotere behandelingen uit te voeren.

Wat is het nadeel van een te grote behandeling?

Een behandeling met te veel grafts brengt verschillende risico’s met zich mee. In de eerste plaats zal er meer medicatie gebruikt moeten worden om infecties te voorkomen. Het kantelpunt om wat betreft medicatie een weinig belastende behandeling te kunnen doen, ligt rond de 2250 tot 2500 grafts. Daarnaast is er een risico op het uitputten van het donorgebied. Het resultaat daarvan kan zijn dat het haar in het donorgebied (de achterzijde van het hoofd) te dun wordt. Of het kan zijn dat er geen donormateriaal meer beschikbaar is voor een mogelijk toekomstig haaruitval probleem.

Wat is het nadeel van een te kleine behandeling?

Bij een te kleine behandeling zijn er vanzelfsprekend meer behandelingen nodig om tot eenzelfde resultaat te komen. Er zijn wel mensen die er bewust voor kiezen om relatief snel te behandelen met een kleinere ingreep om te voorkomen dat het haaruitval opvallend wordt. Of er wordt gekozen voor een kleinere behandeling om de ingreep haarsparend uit te kunnen voeren. Dat betekent dat het haar niet gemillimeterd hoeft te worden voor een behandeling. Dat is mogelijk tot 1500 grafts. Verder is er ook een groep voor wie een medische ingreep lichamelijk en/of emotioneel belastend is en die daarom voor kleinere behandelingen kiezen.

Het verschil tussen een graft en een follikel

Het verschil tussen een graft en een follikel heeft te maken met de context waarin deze termen worden gebruikt, voornamelijk in de medische wereld en met betrekking tot haartransplantaties.

Folikkel

Een follikel is een structuur in de huid waarin een haar groeit. Het bestaat uit een haarzakje en de bijbehorende talgklieren, zenuwuiteinden en bloedvaten. Elke haar op ons lichaam groeit uit een follikel. De groei en het verlies van haren zijn normale processen, maar sommige mensen ervaren haaruitval of kaalheid als gevolg van genetische factoren, ziekte of leeftijd.

Graft

Een graft is een stukje huidweefsel dat wordt getransplanteerd van het ene deel van het lichaam naar het andere. In het geval van haartransplantaties verwijst een graft meestal naar een stukje huidweefsel met één of meer haarfollikels erin. Deze grafts worden uit een donorzone gehaald, meestal aan de achterkant van het hoofd, en vervolgens getransplanteerd naar de ontvangstzone waar haaruitval of kaalheid is opgetreden.

Verschil

Kortom, een follikel is de structuur in de huid waaruit een haar groeit, terwijl een graft een stukje huidweefsel is met één of meer haarfollikels dat wordt getransplanteerd tijdens een haartransplantatieprocedure.

2 verschillende manieren om een graft uit het donorgebied te transplanteren

Tijdens een haartransplantatieprocedure zijn er twee hoofdmethoden om grafts uit het donorgebied te verwijderen: de FUT-methode (Follicular Unit Transplantation) en de FUE-methode (Follicular Unit Extraction).

FUT-methode

(Follicular Unit Transplantation): Bij de FUT-methode wordt een strook huid met haarfollikels verwijderd uit het donorgebied, meestal aan de achterkant van het hoofd. Deze strook wordt vervolgens onder een microscoop opgedeeld in individuele grafts, die elk één of meerdere haarfollikels bevatten. Na het verwijderen van de huidstrook wordt het donorgebied gehecht of gehecht. Het nadeel van deze methode is dat het een lineair litteken achterlaat in het donorgebied, hoewel dit meestal wordt bedekt door de omliggende haargroei.

FUE-methode

(Follicular Unit Extraction): De FUE-methode is een meer geavanceerde techniek waarbij individuele haarfollikels worden verwijderd uit het donorgebied met behulp van een gespecialiseerd instrument. Dit instrument maakt kleine, ronde incisies rond de haarfollikels en verwijdert ze vervolgens uit de huid. Aangezien er geen grote huidstrook wordt verwijderd, is het litteken minimaal en nauwelijks zichtbaar. Deze methode staat bekend om het leveren van natuurlijk ogende resultaten en een kortere hersteltijd.

Hoeveel grafts heeft u nodig?

U kunt per e-mail een indicatie van het aantal benodigde grafts en de daarbij behorende haartransplantatiekosten opvragen. Wanneer u foto’s e-mailt van het te behandelen gebied en het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd), ontvangt u binnen één werkdag een antwoord van een specialist. U stuurt de foto’s samen met uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum naar info@zantmankliniek.nl.

Een vrijblijvend consult inplannen?

Bent u benieuwd wat er voor u de mogelijkheden zijn? Plan dan een gratis en vrijblijvend consult in. We kijken zorgvuldig naar uw situatie en leggen u graag uit welke mogelijkheden er voor u zijn.

Hoeveel grafts heb ik nodig bij een haartransplantatie?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid haar die u verloren heeft en welk resultaat u wenst. Via deze tool kunt u een eerste inschatting maken. Daarnaast is het mogelijk om tijdens een gratis consult een inschatting te laten maken door een expert.

De oorsprong van het woord “GRAFT”

De etymologische betekenis van het woord ‘graft’ heeft zijn oorsprong in het Oudengelse woord ‘græft’, wat ‘graft’ of ‘ent’ betekent. Het woord ‘graft’ is in het Engels en andere Germaanse talen verder ontwikkeld en heeft verschillende betekenissen gekregen. Een van die betekenissen is “een ent” of “een tak die wordt geënt op een andere plant.” In deze context wordt het woord ‘graft’ gebruikt om het proces van enten te beschrijven, waarbij een deel van een plant op een andere plant wordt geplaatst om een nieuwe plant te laten groeien. Deze betekenis heeft zich later uitgebreid naar andere gebieden, zoals medische transplantaties, waar het woord ‘graft’ wordt gebruikt om een stukje huidweefsel of orgaan te beschrijven dat van de ene plaats naar de andere wordt getransplanteerd. In het Nederlands komt het woord ‘graft’ niet voor, maar het woord ‘ent’ wordt wel gebruikt om het enten van planten te beschrijven. In de context van haartransplantaties wordt in het Nederlands meestal het woord ’transplantaat’ of ‘haartransplantaat’ gebruikt om naar het getransplanteerde huidweefsel met haarfollikels te verwijzen.

Haartransplantatie consultente
BIG Number: 79002390930

C.C.J.M. Jaspers-Bouma

C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 35 jaar werkzaam als haartransplantatie verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Rustig, uitleg van procedure, prettige vriendelijke behandelaars.
, Groningen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Als prettig ervaren.
, Mussel
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professionele behandelaars. Vriendelijk, zorgzaam, deskundig.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Een combi tussen bijna in slaap vallen en hier en daar het gevoel hebben dat je bij de tandarts zit.Maar de pijn viel erg mee, fijn contact en goede begeleiding.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling als positief ervaren.
, Bosch en Duin
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk,kundig personeel, goede zorg, prettig dar er genoeg/steeds gevraagd wordt of je nog ok bent.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Door de positief kritische adviezen voelde het vertrouwd aan.
, Roosendaal
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De dag vloog voorbij; dat zegt alles over dat de behandeling vlekkeloos is verlopen. Jullie kenmerken mij als een loyale, betrokken organisatie. Alsof je bij familie of vrienden bent.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Uit bovenstaande blijkt dat ik het als heel prettig en deskundig heb ervaren (cijfer 10). Fijne, persoonlijke sfeer! Je vragen worden allemaal beantwoord.
, Hoogvliet
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer prettige no nonsens kliniek. Zeer vriendelijke behandelaars, zeer aan te bevelen.
, Voorthuizen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Sehr kompetent, freundlich, toll.
, Munchen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Mooie dag, goed geholpen, gewoon super geholpen.
, Haarlem
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professioneel, vriendelijk, deskundig.
, Dronten
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb de behandeling dag als heel prettig ervaren door het medische team. Top gedaan!
, Den Haag
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed geïnformeerd over de behandeling. Prima en deskundige mensen.
, Oude Wetering
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Deb Ilp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zowel het consult als de behandeling was helemaal top!! Ik voelde me helemaal thuis.
, Oegstgeest
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling is mij heel erg mee gevallen, het ging vrij snel en vrijwel geen pijn. De verzorging qua lunch en tussendoortjes was ook perfect.
, Papendrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Al bij de consult had ik een goed gevoel met de uitgebreide en eerlijke uitleg. Ik ben ook bij een andere aanbieder op consult geweest, maar had een beter gevoel bij Zantman. De behandeling verliep ook goed, erg tevreden.
, Heemskerk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
The entire proces was very nice and comforting, from the first contact I felt the staff was professional and knowledgable. During the procedure I appreciated the effort in keeping me relaxed and comfortable.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel deskundig, positief en gezellig. Leuke club artsen/assistenten.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Amstelveen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het hele proces van consult tot gesprek tot behandeling als zeer professioneel ervaren. Doorheen de behandeling werd het proces toegelicht, wat erg veel vertrouwen geeft.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super vriendelijk geholpen. Duidelijke uitleg en antwoord op al mijn vragen gehad. Minimaal tot geen pijn tijdens de ingreep en alles verliep vlot.
, Maassluis
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen