Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Haardichtheid

Wat is haardichtheid?

De haardichtheid is het aantal haren per cm2. Van nature hebben wij ongeveer 100 follikels (haarzakjes) per cm2. Experts geloven dat het transplanteren van 50-60 follikels per cm2 een bevredigend resultaat kan geven en dat eventueel in twee behandelingen. Meer follikels per cm2 geeft meer risico. Denk er ook aan dat op een kale plek de eerste haartransplantatie een groot verschil maakt. Van 0 naar 100%. Een tweede zelfde behandeling voegt dus maar 50% toe.

Wat is de haardichtheid na een haartransplantatie?

Deze haardichtheid na een haartransplantatie varieert van persoon tot persoon en is van veel factoren afhankelijk, zoals:

 • De haardichtheid en structuur van het haar in het donorgebied;
 • De toegepaste techniek;
 • De kunde van de behandelend arts;
 • Het verschil in kleur tussen hoofdhuid en haar.

Het berekenen van de haardichtheid

Haardichtheid verwijst naar het aantal haren per vierkante centimeter (cm²) op de hoofdhuid. Het is een belangrijke factor om te beoordelen bij haartransplantaties en om de algehele gezondheid van het haar te evalueren. Om de haardichtheid te berekenen, zijn er verschillende methoden die kunnen worden gebruikt:

Haardichtheid tellen d.m.v. Fototrichogram
 1. Handmatige telling: Een eenvoudige manier om de haardichtheid te berekenen, is door een vierkante centimeter op de hoofdhuid af te bakenen met behulp van een meetlint of een speciaal daarvoor ontworpen apparaat. Vervolgens telt men het aantal haren binnen deze vierkante centimeter. Dit kan tijdrovend en onderhevig zijn aan fouten, maar het geeft een ruwe schatting van de haardichtheid.
 2. Fototrichogram: Dit is een meer geavanceerde techniek waarbij een klein deel van de hoofdhuid wordt geschoren en vervolgens wordt gefotografeerd met een speciale camera met hoge resolutie. De afbeelding wordt geanalyseerd met behulp van software die het aantal haren per vierkante centimeter berekent. Dit is een nauwkeurigere methode om de haardichtheid te bepalen.
 3. Videotrichogram: Dit is vergelijkbaar met een fototrichogram, maar in plaats van een enkele foto wordt er een video-opname gemaakt van het gebied. Dit stelt de specialist in staat om de haardichtheid in realtime te berekenen en te analyseren.
 4. Haarscanners: Er zijn verschillende haarscanners op de markt die zijn ontworpen om de haardichtheid te meten. Deze apparaten werken meestal met licht of lasers om de hoofdhuid te scannen en het aantal haren per vierkante centimeter te berekenen.

Het is belangrijk op te merken dat haardichtheid van persoon tot persoon kan verschillen en afhankelijk is van factoren zoals leeftijd, genetica, gezondheid en haarkleur. De gemiddelde haardichtheid voor een gezonde volwassene varieert tussen 100 en 150 haren per vierkante centimeter. Het beoordelen van haardichtheid kan nuttig zijn bij het plannen van haartransplantaties, het diagnosticeren van haaruitval of het evalueren van de effectiviteit van haarbehandelingen.

Zwart haar heeft de hoogste haardichtheid

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen met zwart haar over het algemeen de hoogste haardichtheid hebben. Haarkleur wordt bepaald door de aanwezigheid van melanine, een pigment dat in de haarfollikels wordt geproduceerd. Er zijn twee soorten melanine: eumelanine (verantwoordelijk voor zwart en bruin haar) en pheomelanine (verantwoordelijk voor rood en blond haar).

Zwart haar heeft de hoogste concentratie eumelanine, wat resulteert in een hogere haardichtheid. Aan de andere kant van het spectrum hebben mensen met blond haar meestal de laagste haardichtheid, omdat hun haar minder melanine bevat. Haardichtheid kan variëren afhankelijk van genetische en omgevingsfactoren, en de haarkleur is slechts één van de vele factoren die de haardichtheid beïnvloeden.

Het verschil in haardichtheid tussen verschillende etniciteiten

Ja, er zijn verschillen in haardichtheid tussen verschillende etnische groepen en rassen. Over het algemeen kunnen haardichtheid en haartypes worden ingedeeld op basis van etnische achtergrond, hoewel er binnen elke groep aanzienlijke variaties kunnen bestaan. Hier zijn enkele algemene observaties over haardichtheid en etnische achtergrond:

 1. Aziatische afkomst: Mensen van Aziatische afkomst hebben doorgaans een relatief hoge haardichtheid. Het haar is meestal steil en dik, met een ronde haarschacht. De haargroeisnelheid is doorgaans hoger in vergelijking met andere etnische groepen.
 2. Kaukasische afkomst: Mensen van Kaukasische afkomst hebben een gemiddelde tot hoge haardichtheid. Het haar varieert van steil tot krullend, met een ovale haarschacht. De haargroeisnelheid is gemiddeld in vergelijking met andere etnische groepen.
 3. Afrikaanse afkomst: Mensen van Afrikaanse afkomst hebben over het algemeen een lagere haardichtheid in vergelijking met andere etnische groepen. Het haar is meestal gekruld of gekroesd, met een elliptische of platte haarschacht. De haargroeisnelheid is doorgaans lager in vergelijking met andere etnische groepen.

Deze bevindingen zijn uiteraard generalisaties, haardichtheid en haartypes aanzienlijk kunnen variëren binnen elke etnische groep. Genetica, omgevingsfactoren, leeftijd en gezondheid spelen allemaal een rol bij het bepalen van iemands haardichtheid en haartype. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken en bronnen die de verschillen in haardichtheid en haartypes tussen verschillende etnische groepen ondersteunen.

 1. Loussouarn, G., El Rawadi, C., & Genain, G. (2005). Diversity of hair growth profiles. International Journal of Dermatology, 44(Suppl 1), 6-9. Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2005.02800.x

Dit onderzoek analyseert haargroeiprofielen en haarbiologie bij mensen van verschillende etnische afkomst, zoals Afrikaanse, Aziatische en Europese populaties. Het onderzoek bevestigt dat er verschillen zijn in haardichtheid, haargroeisnelheid en haartypes tussen deze etnische groepen.

 1. Franbourg, A., Hallegot, P., Baltenneck, F., Toutaina, C., & Leroy, F. (2003). Current research on ethnic hair. Journal of the American Academy of Dermatology, 48(6 Suppl), S115-S119. Link: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(03)01818-1/fulltext

Dit artikel bespreekt de huidige onderzoeken naar etnisch haar en legt de verschillen in haartypes en haarstructuur tussen verschillende etnische groepen uit. Het onderzoek benadrukt ook de unieke kenmerken van elk haartype en de verschillende behoeften op het gebied van haarverzorging.

 1. Khumalo, N. P. (2005). The complexity of African hair care. International Journal of Dermatology, 44(Suppl 1), 13-14. Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2005.02802.x

Dit artikel biedt een overzicht van de complexiteit van de haarverzorging voor mensen van Afrikaanse afkomst en bespreekt de unieke kenmerken van hun haartype, waaronder de lagere haardichtheid en de specifieke haarstructuur.

Deze onderzoeken en artikelen ondersteunen het idee dat er verschillen zijn in haardichtheid en haartypes tussen verschillende etnische groepen.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Het is te vergelijken met de tandarts en een operatie, erg positief hoe alles is gegaan. Voor niks zitten twijfelen.
, Den Haag
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Een hele prettige persoonlijke behandeling tijdens een vreemdsoortige ''ontspannen'' dag
, Barendrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer duidelijk, geduldig, vriendelijk en professioneel, reeële verwachtingen, perfecte begeleiding.
, Badhoevendorp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Uitermate prettig en vakbekwaam. Zeer vriendelijk en gast gericht.
, Waddinxveen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ontzettend vriendelijk en deskundig personeel. Iedereen nam alle tijd om een optimaal resultaat te garanderen.
, Stroe
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het hier heel fijn ervaren. Iedereen was super vriendelijk
, Badhoevedorp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Top ervaring. Aanbevelingswaardig !
, Noordwijk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijke,deskudige en vakkundige behandeling met goede voorlichting.
, Zoetermeer
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Hele sympathieke mensen, korte pijn zo gepiept. Professionele begeleiding
, Gent
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het was iets heftiger dan ik had verwacht. Ben wel tevreden over de behandeling.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De hele ervaring was top! Consult en behandeling verliepen uiterst soepel. Personeel en behandelend artsen waren heel deskundig en vriendelijk ! Absoluut aan te raden !
, Voorburg
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Very clean. Very friendly. Very professional.
, Germany
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling was van intake tot en met uitvoering deskundig en voelde vertrouwd. Daarnaast is het team gezellig wat de tijd doet vliegen en de (minimale) pijn doet verzachten.
, Wassenaar
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Top ! Fantastische medewerkers
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg vriendelijk personeel. Erg op m'n gemak gesteld bij vragen.
, Rosmalen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professioneel team en goede voorlichting. Snelle behandeling en beperkte ongemakken.
, Den Haag
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Mijn ervaring bij Zantman Kliniek was professioneel, vriendelijk/warm. De service was fantastisch
, Bergschenhoek
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer attent, oog voor klant/patiënt, duidelijke communicatie rondom behandeling. Iedereen in het team is zeer vriendelijk en deskundig.
, Pijnacker
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer tevreden
, Capelle aan den IJssel
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het is een hecht team met een fijne sfeer. Deskundig, attent en het resultaat is super.
, Soesterberg
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Enorm fijne kliniek met deskundige en behulpzame mensen. Eentje die ik zeker aan zal raden aan bekenden.
, Delden
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Oke ervaring.
, Strijen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb de behandeling als professioneel, empatisch en efficiënt ervaren. Goede uitleg over alles wat gedaan werd.
, Doorn
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer deskundig en vriendelijk personeel. Ze stelde mij goed op. mijn gemak en gingen heel professioneel te werk. Echt een aanrader
, Lichtenvoorde
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen