• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haarmatrix

Wat is een haarmatrix? De haarmatrix, ook wel de matrix genoemd, is het deel van het haarzakje waar de actieve groei en vorming van nieuw haar plaatsvindt. Het is een laag van snel delende cellen die zich aan de basis van het haarzakje bevindt, rond de papilla, een structuur die rijk is aan bloedvaten en […]

Wat is een haarmatrix?

De haarmatrix, ook wel de matrix genoemd, is het deel van het haarzakje waar de actieve groei en vorming van nieuw haar plaatsvindt. Het is een laag van snel delende cellen die zich aan de basis van het haarzakje bevindt, rond de papilla, een structuur die rijk is aan bloedvaten en zenuwen.

Het woord “matrix” komt van het Latijnse woord voor “moeder” of “oorsprong”, en in deze context wordt het gebruikt om een oorsprongsgebied of een omgeving aan te duiden waarin iets wordt geproduceerd of ontwikkeld. De haarmatrix wordt zo genoemd omdat het de regio is waarin nieuwe haarcellen worden geproduceerd.

De cellen in de haarmatrix delen zich zeer snel en terwijl ze zich verplaatsen naar de oppervlakte van de huid, worden ze keratiniseren (ze worden gevuld met het eiwit keratine), sterven ze af en vormen ze de haarschacht – het deel van het haar dat we zien en dat uit de huid steekt.

Kan je de haarmatrix zien?

Het is niet zichtbaar met het blote oog, omdat het diep onder de huidoppervlakte ligt. De dermale papil, die zich in het midden van de haarmatrix bevindt, is rijk aan bloedvaten die de voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor haargroei.

Op microscopisch niveau zou je de haarmatrix zien als een gebied van dicht opeengepakte cellen. Deze cellen zijn bijzonder actief en ondergaan snelle celdeling, waardoor nieuwe cellen worden geproduceerd die opwaarts bewegen om de haarschacht te vormen. Terwijl ze omhoog bewegen, worden deze cellen gevuld met keratine, een sterk eiwit dat de structuur van het haar vormt, en uiteindelijk sterven ze af en verharden ze, waardoor de haarschacht ontstaat die we uit de huid zien steken.

Omdat de haarmatrix zo’n actief delende regio is, is het bijzonder gevoelig voor veranderingen of verstoringen in het lichaam, zoals voedingstekorten, medicatie, stress en hormonale onevenwichtigheden, die allemaal haaruitval kunnen veroorzaken. De gezondheid van de haarmatrix is essentieel voor de groei en kwaliteit van het haar.

De transplantatie van de haarmatrix

Tijdens een haartransplantatie wordt de gehele haarfollikel, inclusief de haarmatrix, getransplanteerd. De haarmatrix maakt deel uit van wat een ‘graft‘ wordt genoemd – dit is de eenheid die wordt getransplanteerd van het donorgebied (meestal de achterkant en/of zijkanten van het hoofd) naar het ontvangergebied (waar haarverlies optreedt).

Elke graft bevat typisch één tot vier haren, de haarfollikels, een deel van de omliggende huid en het onderliggende vetweefsel. Het omvat ook de haarmatrix en de dermale papil, die essentieel zijn voor de groei van nieuw haar.

Na de transplantatie blijft de haarmatrix nieuwe cellen produceren die de haarschacht vormen, waardoor het getransplanteerde haar kan blijven groeien op de nieuwe locatie. Dit maakt het mogelijk dat haartransplantatie een effectieve behandeling is voor bepaalde vormen van haarverlies.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij