• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haartransplantatie risico’s

Haartransplantaties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met de opkomst van de haartransplantaties, zijn de technieken de laatste jaren ook vernieuwd en verbeterd. Eerst was er alleen de methode waarbij een reepje huid met haar aan de achterkant van het hoofd werd verwijderd.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de haarzakjes één voor één te transplanteren. Het maakt niet uit welke haartransplantatie u laat uitvoeren, het is namelijk altijd van belang om te kijken naar de haartransplantatie risico’s die bij de ingreep komen kijken. In deze blog van Zantman zetten we de risico’s voor een haartransplantatie voor u op een rijtje.

Medische risico’s haartransplantatie

Het is geruststellend dat een haartransplantatie behoort tot één van de veiligste medische ingrepen. Net zoals bij iedere medische ingreep, is het daarbij wel van belang dat de behandeling onder de juiste medische condities wordt uitgevoerd. De meeste risico’s op ongemakken die na een behandeling kunnen optreden, zijn vaak niet ernstig en bijna altijd van tijdelijke aard. Het grootste risico van een haartransplantatie is het esthetische resultaat en de beschikbaarheid van het donormateriaal.

Als u een behandeling ondergaat, ontvangt u van de arts altijd nazorginstructies en nazorgproducten. Door deze tips en adviezen op te volgen, beperkt u het risico op ongemakken tijdens en na de haartransplantatie behandeling tot een minimum. Daarnaast bevorderen ze een voorspoedig herstel van het donorgebied en het behandelde gebied.

Om te bepalen wat voor u het beste resultaat geeft en het risico op een ongewenst esthetische resultaat uit te sluiten, nemen we tijdens het consultgesprek ruim de tijd om uw situatie door te spreken. Ook stemmen we de verwachtingen van de behandeling af. Daarnaast wordt er in het behandeladvies altijd rekening gehouden met de beperkingen van het donorgebied. De behandelingen bij Zantman Kliniek worden zeer zorgvuldig uitgevoerd, zodat er geen risico is op donormateriaal dat verloren gaat.

De medische risico’s van een haartransplantatie

  • Voor het uithalen en plaatsen van de grafts (groepjes haarzakjes) worden er kleine wondjes in de huid gemaakt. Daardoor kunnen er infecties optreden. Wanneer de behandeling onder de juiste medische condities wordt uitgevoerd, is dit risico nihil. Het kan een heel enkele keer voorkomen dat er een haarzakje na de behandeling gaat ontsteken. Dan is er een nieuw geplaatst haartje wat in de hoofdhuid vast zit. Er ontstaat dan een puistje. Dit zal vanzelf verdwijnen. Eventueel helpt masseren van de huid hierbij. Mocht het niet vanzelf verdwijnen, dan kunt u een afspraak maken met de behandelend arts om het los te maken.
  • Een ander risico is zenuwbeschadiging. Dit gebeurt zeer zelden en is daarnaast niet blijvend. De huid is dan tijdelijk gevoelloos als gevolg van de behandeling.
  • Na de behandeling kunnen er zwellingen ontstaan. De zwellingen zijn vaak tijdelijk en trekken enkele dagen na de behandeling weer weg. Het is prettig om te voorkomen dat een eventuele zwelling naar het voorhoofd zakt. Dit kan door het koelen met een coldpack (die krijgt u mee na de behandeling) en door het hoofd niet voorover te houden tijdens de eerste dagen. Denk daarbij aan uw houding bij het gebruik van uw mobiele telefoon en computer.
  • Jeuk en korstvorming. Na een behandeling kunnen jeuk en korstjes ontstaan. Om te voorkomen dat de wondjes slecht genezen en er infecties ontstaan, is het belangrijk om niet te wrijven of krabben aan de huid. Het is verstandig om te wachten tot de korstjes vanzelf loslaten. Het wassen van de hoofdhuid volgens de nazorginstructies (vanaf dag 6 na de behandeling) helpt hierbij. Vaak neemt na vijf tot tien dagen de jeuk af als de korstjes zijn verdwenen. Dat komt omdat de huid is genezen.
  • Allergische huidreacties komen soms voor als patiënten allergisch zijn voor gebruikte verdovings- en/of desinfectiemiddelen. Deze reacties verdwijnen vanzelf weer zonder verdere behandeling.

Wat zijn de haartransplantatie risico’s voor de geplaatste haarzakjes?

De kans is zeer klein dat de haartransplantatie niet aanslaat. Bij Zantman Kliniek kunt u gebruik maken van garantie, mocht dit bij uw behandeling zo zijn. Na een behandeling kunnen de haren van de geplaatste haarzakjes tijdelijk uitvallen. Dat is volkomen normaal en de haarzakjes zullen daarna weer nieuwe haren gaan produceren die met een aantal maanden zichtbaar worden.

Een goede kliniek verlaagt de haartransplantatie risico’s

Goede klinieken informeren u objectief over de haalbare resultaten voor een haartransplantatie. Niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor een haartransplantatie en het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van het te verwachten resultaat. Of een haartransplantatie mogelijk is, hangt af van de oorzaak van het haarverlies en de aanwezigheid van goed donormateriaal. Bij Zantman Kliniek wordt tijdens het consultgesprek uw persoonlijke situatie uitgebreid bekeken en besproken. En worden de mogelijke nadelen en risico’s voor u in kaart gebracht.

Het kiezen van een kliniek

Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft over de kliniek die u kiest. Twijfelt u over de kliniek of over de kundigheid van de artsen? Denk er dan wat langer over na en win advies in bij verschillende klinieken voor het maken van uw keuze.

Vragen over de haartransplantatie risico’s?

Heeft u vragen over de haartransplantatie risico’s of wilt u meer weten over deze behandeling? Neem dan contact met ons. We staan u graag te woord.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij