• Meer dan 45 jaar ervaring
 • Deskundig en betrouwbaar
 • Zorgvuldig en persoonlijk
 • Natuurlijke resultaten

Een haartransplantatie in het buitenland: de voor- en nadelen

Een haartransplantatie is bij uitstek een behandeling die geschikt is voor medisch tourisme. Het is een kostbare en specialistische behandeling waardoor het vanwege de kosten of kwaliteit loont om verder te reizen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een haartransplantatie in het buitenland en dan specifiek in Turkije. De focus ligt daarbij op het reizen vanwege de kosten.

De voordelen van een haartransplantatie in het buitenland

Een haartransplantatie is echter een zeer specifieke behandeling, die daardoor niet op iedere hoek van de straat aangeboden wordt. Het is daardoor bijna altijd noodzakelijk om in ieder geval een uur te reizen voor een behandeling. De belangrijkste reden waarom er verder dan een uur te reizen zijn de kosten. Een andere reden om te reizen is de zoektocht naar de beste specialist of beste kliniek. Vanwege die zoektocht naar kwaliteit maken veel mensen uit België en Duitsland de reis naar Nederland voor een haartransplantatie. Vanwege de kosten kiezen mensen voor een vliegreis vanuit Nederland naar het buitenland.

Een goedkope haartransplantatie

De prijzen voor een haartransplantatie variëren wereldwijd, afhankelijk van behandelgrootte en type ingreep, van €1500 tot €15.000. Een prijsvergelijking wordt vaak gemaakt op behandelgrootte, die wordt weergegeven in het aantal grafts (groepjes haarzakjes). Het is echter veiliger om te vergelijken op het te behandelen behandelgebied. Wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt met kleinere grafts, dan zijn er soms wel tot 40% meer grafts nodig. Daarnaast is er een verschil tussen succesvol grafts uithalen en succesvol geplaatste grafts. De slagingskans van de grafts ligt bij hoge aantallen per behandeling aanmerkelijk lager. Dit betekent dat bij een te grote behandeling onnodig donormateriaal verloren kan gaan.

De duurkoop haartransplantatie

Het grootste risico van een haartransplantatie is verrassend genoeg niet een medisch risico. Het grootste risico is een esthetisch risico en specifiek een onnodig uitgeput donorgebied (de achterzijde van het hoofd waar de haarzakjes uitgehaald worden). De behandeling heeft zeker ook medische risico’s, maar een uitgeput donorgebied is helaas blijvend en deze schade kan niet hersteld worden. Vaak wordt een onzorgvuldige manier van uithalen van de grafts ook gecombineerd met een onzorgvuldige plaatsing in het ontvangstgebied (lees: zonder resultaat). Of in het meest gunstige geval een onnatuurlijke plaatsing. Goedkoop kan in dit soort gevallen echt duurkoop zijn.

Waarom kiezen mensen voor een haartransplantatie in Turkije?

Een haartransplantatie is een arbeidsintensieve behandeling waarbij op één dag door meerdere mensen duizenden handelingen verricht worden. Hoe dat werk gedaan wordt en door wie, dat heeft invloed op de kosten. Vanzelfsprekend liggen die kosten in lagelonenlanden lager. Om die reden is een gemiddelde behandeling in Turkije €1000 tot €1500 goedkoper dan in Nederland. Om een prijsvergelijking te maken, is een vergelijking op de kosten van 1500 grafts het meest realistisch. Dit is namelijk de gemiddelde behandelgrootte in Nederland bij het gebruik van gemiddelde graft grootte.

Haartransplantatie in Turkije: wat zijn de nadelen?

De belangrijkste nadelen van een haartransplantatie tegen lage kosten in het buitenland zijn:

 • Controle afspraken: Geen of slechte mogelijkheden voor nacontroles na uw haartransplantatie;
 • Service: Geen of slechte service als de behandeling niet naar tevredenheid is verlopen;
 • Complicaties: Bij complicaties is het niet mogelijk om direct naar uw behandelend arts te gaan;
 • Comfort: De terugreis is niet comfortabel;

Het is niet zo dat iedere kliniek in Turkije goedkoper is dan klinieken in Nederland. Daarnaast is het ook mogelijk om tegen lage kosten een behandeling door een Turks team in Nederland uit te laten voeren. Waarbij dan wel onderstaande kanttekeningen over kwaliteit geplaatst zouden moeten worden:

 • Communicatie met de behandelaars is lastig, omdat er door het medisch team geen Nederlands gesproken wordt;
 • De medische eisen zijn in Turkije vanuit de overheid lager dan in Nederland; ook wanneer een Turks team in Nederland behandelt.
 • De kwaliteit van het plaatsen van de grafts laat vaak te wensen over. Er wordt geen natuurlijke haarinplant en haarlijn gecreëerd.
 • Grootte donorgebied: Bij een haartransplantatie in Turkije wordt er vaak gebruik gemaakt van een te groot donorgebied, die te dicht bij de kruin ligt. Daardoor ontstaat er een grote kans dat getransplanteerde haren niet blijvend zijn. Op korte termijn geeft dit een goed resultaat, op de lange termijn is dit vaak niet het geval.
 • Aantallen grafts: Er worden vaak ongeacht het te behandelen gebied een zeer hoog aantal grafts geadviseerd. Dat klink aantrekkelijk, maar helaas is een aantal van 3000 en 4000 grafts zelden een verstandige keuze. Een gemiddeld donorgebied bevat 5000 grafts die geschikt zijn om te transplanteren. Door te veel grafts te gebruiken voor één behandeling, blijft er te weinig over voor een eventuele een tweede transplantatie op latere leeftijd.

Over smaak valt niet te twisten

Over het algemeen is het zo dat medici van Turkse afkomst meer waarde hechten aan strakke lijnen bij de uitvoering van de behandeling. De Nederlandse behandelaar zou deze manier van transplanteren als onnatuurlijk bestempelen. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in hoe de haarlijn gemaakt wordt. Een natuurlijke haarlijn is bij de meeste haarsoorten niet kaarsrecht en strak.

Heeft u behoefte aan eerlijk advies?

Als Nederlandse kliniek met een focus op kwaliteit, zijn we gekleurd in onze visie over bovenstaand onderwerp. Tegelijkertijd zien we in de praktijk veel voorbeelden van met name jonge mensen die blijvende schade hebben vanwege een goedkope keuze. Een goedkope haartransplantatie nu, kan er voor zorgen dat er in de toekomst geen donorgebied meer beschikbaar heeft. Dan is het beste advies om te wachten met een behandeling en te sparen voor een kwalitatief betere behandeling. Voor een goed advies ook met oog op de lange termijn, is er in ieder geval een gratis consult beschikbaar.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij