• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haaruitval na corona

Heeft u corona gehad en merkt u dat u (meer) haarverlies heeft?. Dit is mogelijk een stress reactie van de haarzakjes veroorzaakt door corona. Eén van de minder bekende symptomen na corona is namelijk een grotere kans op haaruitval. Hoe wordt haaruitval na corona veroorzaakt en is er een behandeling tegen mogelijk? In deze blog vertellen we u meer over haaruitval na corona.

Korte informatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat haaruitval na corona soms voorkomt. Dit wordt verklaard door een periode van koorts en stress. Daarnaast zijn er enkele gevallen bekend met haaruitval na het ontvangen van een corona vaccinatie. Dit is alleen gezien bij mensen die al eerder Alopecia Areata hebben gehad.

De oorzaak van haaruitval na corona

Het coronavirus veroorzaakt lichamelijke stress en dit kan ook de haarzakjes raken. Hierdoor kan de haarcyclus veranderen. De oorzaak van fysieke stress is koorts en ziekte. Ook kan er sprake zijn van emotionele stress. Emotionele stress zorgt ervoor dat de groeifase van uw haar wordt verkort. De rustfase wordt juist verlengd. Dat betekent dat u meer haren kwijtraakt dan dat er haren groeien.

De meeste mensen die haaruitval na corona krijgen, merken het op na twee tot drie maanden na de eerste coronaklachten. Het valt op dat mensen met ergere coronaklachten ook een grotere kans hebben op haaruitval. Dit is logisch, want: hoe meer klachten, hoe groter de kans is dat stresshormonen de haarzakjes beïnvloeden.

Hoe lang houdt haaruitval na corona aan?

Het effect van het virus wordt meestal na zes tot negen maanden weer hersteld. Na deze periode ervaren de meeste mensen minder haaruitval en ontstaat er weer nieuwe haargroei.

Een arts raadplegen bij haaruitval na corona

Als u na een coronabesmetting last krijgt van haaruitval, is het eerste advies om zo min mogelijk te stressen over de haaruitval. In de meeste gevallen groeit het haar namelijk vanzelf weer terug. Uw lichaam is namelijk aan het herstellen. Een lichaam dat onder stress staat, bedient eerst de noodzakelijke functies die nodig zijn om te overleven. Haargroei valt niet onder deze noodzakelijke functies. Probeer gezond te leven en voldoende rust te nemen.

Heeft u vragen over uw haaruitval? Neem dan contact op met uw huisarts. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met uw arts als de haaruitval na corona gepaard gaat met jeuk, roodheid of schilfers.

Kan ik een haartransplantatie doen bij haaruitval na corona?

Als u erfelijke haaruitval heeft, is een haartransplantatie een goede oplossing. Haaruitval na corona is niet met haarimplantatie te behandelen. Met bijvoorbeeld een bloedonderzoek kunt u de oorzaak van uw haaruitval achterhalen. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Bron: ‘Recurrence of alopecia areata after covid-19 vaccination: A report of three cases in Italy’.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij