• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haaruitval en vet cellen, weer een nieuwe vinding

HAARUITVAL EN VETCELLEN, WEER EEN NIEUWE VINDING Onderzoekers in de USA (Yale University) hebben vetcellen geïdentificeerd als de bron van natuurlijke chemicaliën die nodig zijn om het haar te laten groeien. De studie op muizen Bij een studie op muizen werd vastgesteld dat haarstamcellen door vet worden gestimuleerd (Bron: Journal Cell). Door specifieke vetcellen te […]

HAARUITVAL EN VETCELLEN, WEER EEN NIEUWE VINDING

Onderzoekers in de USA (Yale University) hebben vetcellen geïdentificeerd als de bron van natuurlijke chemicaliën die nodig zijn om het haar te laten groeien.

huv-en-vetcellen

De studie op muizen

Bij een studie op muizen werd vastgesteld dat haarstamcellen door vet worden gestimuleerd (Bron: Journal Cell). Door specifieke vetcellen te injecteren werd de haargroei bij muizen gestimuleerd die daarvoor moeite hadden om haar te laten groeien.

De follikel

De onderzoekers vonden een viervoudige toename van “precursor” vetcellen in de huid rondom een haarfollikel zodra die begon te groeien. Ze bekeken muizen die dit soort specifieke vetcellen niet produceerden. Haar groeit normaal gesproken in een cyclus van meerdere fasen.

■ Groei

■ Uitval

■ Rust

■ Hergroei

Bij deze muizen kwamen de haren dus niet uit de rustfase.

De werkwijze

De onderzoekers injecteerden vetcellen van gezonde muizen in muizen met dat celdefect. Na twee weken begon het haar te groeien. Aangetoond werd dat precursor vetcellen (een natuurlijk chemical) een groei-chemical stimuleerde, dat 100 maal meer was dan de omliggende cellen. Door het injecteren van dat groei-chemical in de huid van de muizen met een celdefect ging 86% van de aanwezige, maar eerder niet werkende follikels weer aan de slag.

Het resultaat

Aangetoond is dat precursor vetcellen een groei-chemical produceren dat haargroei bevordert bij muizen. Het onderzoeksteam zal verder gaan in een studie of er nog meer chemicals zijn die hierbij betrokken zijn. Ook is nog niet aangetoond dat hetzelfde proces ook bij mensen plaatsvind. Eerdere studies bij mensen hebben aangetoond dat bij kaalheid evenveel vetcellen werden aangetroffen als bij huid met haar. Dat is dus anders dan bij muizen.

Wat nu?

Professor Valerie Horsley van de Yale universiteit zegt: “als we deze vetcellen in de huid kunnen laten communiceren met de cellen van de follikel die in de rustfase zijn, kunnen we misschien ook bij mensen weer haar laten groeien”.

Probleempje?

De studie heeft ook aangetoond dat vetcellen nog andere functies hebben bij stamcellen, zoals het formeren van een tumor of hulp bij het helen van wonden.

Deze publicatie wordt u aangeboden door Zantman kliniek. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij