• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haarverlies bij vrouwen

Haarverlies komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Dit artikel gaat in op de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Ook gaan we wat dieper in op het feit wat tegen haarverlies bij vrouwen kan worden gedaan. Is hier uberhaupt wel een remedie voor? Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt in […]

Haarverlies komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Dit artikel gaat in op de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen. Ook gaan we wat dieper in op het feit wat tegen haarverlies bij vrouwen kan worden gedaan. Is hier uberhaupt wel een remedie voor? Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen krijgt in één van de verschillende stadia van het leven te kampen met haarverlies of haaruitval.

Wanneer u last heeft van haarverlies is het belangrijk te achterhalen wat de aanleiding is van dit haarverlies. De oorzaken van haarverlies bij vrouwen worden elders op de website uitvoerig besproken.

We gaan specifiek dieper in op de twee meest voorkomende vormen van haarverlies bij vrouwen. Allereerst heb je Alopecia Adrogenetica, daarnaast is er Telogeen Efflivium.

Alopecia Androgenetica bij vrouwen

Allereerst is er alopecia androgenetica, wat ook wel erfelijk haarverlies of klassieke haaruitval vrouwen wordt genoemd. Deze vorm van haarverlies komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Toch manifesteert de vrouwelijke vorm zich volgens een ander patroon. Bij vrouwen is er sprake van alsmaar dunner wordend haar met een chronisch karakter. Bepaalde kenmerken hiervan zijn dat het haar bij deze vrouwen midden op het hoofd langzamerhand steeds dunner wordt. Je ziet echter niet vaak bij vrouwen geheel kale plekken.

Uit de meest recente onderzoeken komt een schatting naar voren dat ongeveer veertig procent van de vrouwen te maken krijgt met haaruitval. Dit percentage ligt bij mannen overigens hoger dan bij vrouwen. Daarnaast komt haarverlies bij vrouwen vaker op late leeftijd voor. Tenslotte verloopt het proces vaak veel trager ten opzichte van het verloop van haarverlies bij mannen. Toch moet worden opgemerkt dat ook vele vrouwen op jonge leeftijd te kampen hebben met haarverlies. De oorzaak is vaak te vinden bij de genetische aanleg voor haarverlies.

Naar schatting 40% van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met erfelijk haarverlies. In tegenstelling tot mannen is het bij vrouwen dus vaker op latere leeftijd, gaat het proces veel langzamer en leidt het zelden tot kale plekken. Toch zijn er, net als bij mannen, ook vrouwen die op zeer jonge leeftijd geconfronteerd worden met haarverlies. Je kan ook zeggen dat deze vorm van haarverlies erfelijk is.

De oorzaak van Alopecia Androgenetica is een genetische aanleg. Haarverlies bij Alopecia Androgenetica ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron.

Dihydrotestosteron (afgekort DHT) kan gezien worden als de grootste vijand van het haar. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat de haarfollikel verschrompelt, waardoor er in het begin enkel dunne haren kunnen worden worden geproduceerd om vervolgens helemaal geen haren meer te produceren.

Telogeen of diffuus haarverlies bij vrouwen

Haren van vrouwen reageren erg snel op invloeden van buitenaf. Veranderingen en problemen kunnen zo direct van invloed zijn op dit “gevoelige haar”. Wanneer de haar versneld de rustfase in gaat, valt de haar uit en groeit deze niet meer. Bij haarverlies dat wordt getypeerd als telogeen efflivium of telogeen haarverlies zie je vaak overmatige en of acute haaruitval. Toch onstaan er ondanks het vele haarverlies vaak geen kale plekken. Er kan plotsteling haarverlies optreden en het kan zo ernstig zijn dat het voor enige tijd dunner wordt. Dit betekent niet dat dit blijvend is. Telogeen haarverlies kan ook langzaam beginnen en langer aanhouden. Je kan deze haren soms herkennen door aan een klein bolletje keratine kant van de haarwortel.

Er zijn een aantal oorzaken van dit plotselinge haarverlies getypeerd door telogeen efflivium. We sommen hieronder een aantal oorzaken op.

Dieet met een tekort aan bepaalde vitamines, (vooral B1 en B12), amonizuren, zink en ijzer.
Medicijngebruik zoals onder andere bloedverdunners en bloedverlagers. Ook kan het stoppen van de pil van invloed zijn.
Schildklierafwijkingen, stress en gewichtsverlies in korte tijd
Menopause
Enkele behandelingen tegen kanker
Wanneer uw kaalheid van een blijvend karakter is kan u overwegen een haartransplantatie vrouwen te ondergaan. Tijdens een consultgesprek adviseren wij u graag over wat voor u de beste oplossing is.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij