Het einde van grijze haren?

HET EINDE VAN GRIJZE HAREN?

Bron: artikel in AD van zaterdag 11 mei 2013 door Natasja de groot.

Een team van Engelse, Nederlandse en Duitse onderzoekers hebben melding gemaakt dat zij een behandeling hebben ontdekt die “de kern van het vergrijzen aanpakt”. Deze melding is gemaakt in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) http://fasebj.org.

einde-grijze-haren

Het onderzoek werd uitgevoerd bij mensen met vitiligo, een huidziekte waarbij de pigmentproductie is verstoord.

Deskundigen zijn een stuk kritischer. Dermatoloog Johan Toonstra van het UMC Utrecht zegt: “Grijs haar wordt veroorzaakt doordat zogeheten pigmenthaarcellen in het haarzakje geen pigment meer produceren. Ik kan me niet voorstellen dat een crème in combinatie met licht die grijze haren kan wegwerken of tegenhouden. Wil dat lukken dan moeten de haarwortels worden bereikt. Die zitten veel te diep om met licht te bereiken.”

Hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers van de Erasmus Universiteit (EUR) heeft ook zo zijn twijfels. “Deze methode kan best werkzaam zijn bij een lokale pigmentverstoring zoals bij vitiligo. Dat het werkt voor het gehele haar lijkt me voorbarig. Bij het krijgen van grijze haren spelen andere oorzaken een rol, zoals hormonale factoren of beschadigingen van pigmentcellen als gevolg van ouderdom.”

Het tegengaan van grijs worden is big business. De grootste producent van cosmetica en haarproducten ter wereld, L’Oréal, verkoopt jaarlijks wereldwijd voor 9,2 miljard euro aan haarkleurproducten. Wetenschappers van dit bedrijf werken al jaren aan een pil die grijs worden moet voorkomen. Deze pil is nog niet op de markt.

Voor het volledige artikel verwijzen wij u naar http://ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3437228/2013/05/06/Het-einde-van-de-grijze-haren-natuurlijk-proces-omkeerbaar.dhtml – –

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Zantman kliniek. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 49929106401

Drs. F.Y. van Osnabrugge, MSc

Drs. F.Y van Osnabrugge werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. "Het persoonlijke contact met mensen en de precieze manier van werken, spreken mij erg aan in het haartransplantatie vak." Met haar eerdere ervaring als huisarts, begrijpt ze hoe belangrijk vertrouwen en zekerheid is voor mensen die een medische behandeling ondergaan. De artikelen die ze schrijft, dragen bij aan een goede voorbereiding op een haartransplantatie en maken duidelijk wat belangrijk is voor de nazorg. Daarnaast schrijft ze over belangrijke onderzoeken op het gebied van haar, haaruitval en haartransplantatie.