• Meer dan 45 jaar ervaring
 • Deskundig en betrouwbaar
 • Zorgvuldig en persoonlijk
 • Natuurlijke resultaten

Low-Level Laser Therapy (LLLT)

Low-Level Laser Therapy (LLLT) is een niet-invasieve behandeling voor haarverlies, die gebruikmaakt van lage energie laserlicht of LED-lampjes om de hoofdhuid en haarfollikels te stimuleren. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van LLLT niet volledig is opgehelderd, zijn er enkele theorieën over hoe het haarverlies kan helpen verminderen en haargroei kan bevorderen.

Low-Level Laser Therapy (LLLT) is een niet-invasieve behandeling voor haarverlies, die gebruikmaakt van lage energie laserlicht of LED-lampjes om de hoofdhuid en haarfollikels te stimuleren. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van LLLT niet volledig is opgehelderd, zijn er enkele theorieën over hoe het haarverlies kan helpen verminderen en haargroei kan bevorderen:

 1. Verbeterde bloedcirculatie: LLLT kan de bloedstroom naar de haarfollikels stimuleren, waardoor ze beter worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Een betere bloedcirculatie kan leiden tot een gezondere haargroei.
 2. Verhoogde cellulaire activiteit: LLLT kan de celstofwisseling en cellulaire activiteit in de haarfollikels verhogen. Dit kan helpen om de groeifase van het haar, de zogenaamde anagene fase, te verlengen en kan leiden tot dikker en sterker haar.
 3. Vermindering van ontstekingen: LLLT kan ontstekingsreacties op de hoofdhuid verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met haarverlies als gevolg van ontstekingsprocessen.
 4. Remming van DHT: Sommige onderzoeken suggereren dat LLLT de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan remmen. DHT is een hormoon dat betrokken is bij het proces van haarverlies bij androgenetische alopecia.
LLLT Machine

LLLT-behandelingen voor haarverlies zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals laser- of LED-helmen, hoofdbanden en kammen. Behandelingen kunnen thuis worden uitgevoerd of in professionele haarverliesklinieken. De behandelingen worden meestal meerdere keren per week gedurende een bepaalde periode uitgevoerd, afhankelijk van de aanbevelingen van de fabrikant of de behandelaar.

De effectiviteit van LLLT varieert per persoon en de resultaten niet altijd even sterk als bij medicamenteuze behandelingen of een haartransplantatie. Het kan enkele maanden duren voordat er verbetering merkbaar is, en sommige mensen zien mogelijk geen significante resultaten. Het is raadzaam om een arts of haarverliesdeskundige te raadplegen om te bepalen of LLLT een geschikte behandelingsoptie is voor uw specifieke situatie.

Alternatieve therapie?

Low-Level Laser Therapy (LLLT) voor haaruitval is een behandeling die wetenschappelijke ondersteuning heeft, maar de resultaten van onderzoeken kunnen variëren en soms tegenstrijdig zijn. Over het algemeen zijn er verschillende studies die suggereren dat LLLT een effectieve behandeling kan zijn voor sommige mensen met haarverlies, met name androgenetische alopecia.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende klinische onderzoeken en systematische reviews uitgevoerd die hebben aangetoond dat LLLT de haardichtheid kan verbeteren en haarverlies kan verminderen bij zowel mannen als vrouwen. Sommige van deze onderzoeken laten echter ook zien dat de effectiviteit van LLLT varieert en dat niet iedereen er baat bij heeft.

Omdat de resultaten van LLLT-studies soms gemengd zijn en de werkingsmechanismen nog niet volledig zijn opgehelderd, kan LLLT door sommigen worden beschouwd als een alternatieve of aanvullende behandeling voor haarverlies. Het voordeel is dat LLLT een veilige en niet-invasieve optie is die voor sommige mensen effectief kan zijn, vooral in combinatie met andere haarverliesbehandelingen.

Lichtkleur

LLLT (Low-Level Laser Therapy) voor haarverlies maakt gebruik van licht in het rode en nabij-infrarode spectrum. De golflengten van het licht variëren meestal tussen 630 en 670 nanometer (nm) voor rood licht en tussen 780 en 860 nm voor nabij-infrarood licht. Rood licht is zichtbaar, terwijl nabij-infrarood licht onzichtbaar is voor het menselijk oog.

De specifieke golflengte die wordt gebruikt, kan variëren afhankelijk van het apparaat en de fabrikant, maar over het algemeen vallen LLLT-apparaten voor haarverlies binnen deze golflengtebereiken. De keuze voor een bepaalde golflengte hangt af van factoren zoals de diepte van penetratie in het weefsel en de absorptie-eigenschappen van de cellen die bij het proces betrokken zijn.

De energiedosering van LLLT-apparaten wordt meestal gemeten in Joules per vierkante centimeter (J/cm²) en varieert afhankelijk van het apparaat en de behandelduur.

De werking van LLLT

LLLT is dus een vorm van lichttherapie die de hoofdhuid bestraald met

 1. Fotobiomodulatie: LLLT kan de cellulaire activiteit in de haarfollikels beïnvloeden door fotobiomodulatie. Dit is een proces waarbij lichtabsorberende moleculen in de cellen, zoals cytochroom c oxidase, energie uit het licht opnemen en deze omzetten in biologische energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Verhoogde ATP-productie kan leiden tot een verbeterde celstofwisseling en celproliferatie, wat uiteindelijk de haargroei kan stimuleren.
 2. Verbeterde bloedcirculatie: LLLT kan de bloedstroom naar de haarfollikels verbeteren door het verwijden van de bloedvaten en het stimuleren van de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese). Een betere bloedcirculatie zorgt voor een verhoogde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels, wat kan bijdragen aan gezondere haargroei.
 3. Ontstekingsremmende werking: LLLT kan ontstekingen op de hoofdhuid verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met haarverlies als gevolg van ontstekingsprocessen. Verminderde ontstekingen kunnen een gunstig effect hebben op de gezondheid van de haarfollikels en uiteindelijk de haargroei bevorderen.
 4. Remming van dihydrotestosteron (DHT): Hoewel het bewijs beperkt is, suggereren sommige studies dat LLLT de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) kan helpen verminderen. DHT is een hormoon dat betrokken is bij het proces van haarverlies bij androgenetische alopecia. Door de DHT-productie te verminderen, kan LLLT mogelijk haarverlies vertragen of omkeren bij mensen met deze aandoening.

Hoe licht een ontstekingsremmende werking kan hebben

Licht kan dus een ontstekingsremmende werking hebben. Er zijn een aantal manieren waarop licht een ontstekingsremmende werking op huidcellen kan hebben.

 1. Veranderingen in cellulaire signalering: LLLT kan invloed hebben op de signaleringsroutes in cellen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. Het licht kan de activiteit van bepaalde enzymen en receptoren beïnvloeden, wat leidt tot veranderingen in de productie van ontstekingsmediatoren zoals cytokines en prostaglandines. Dit kan resulteren in een verminderde ontstekingsreactie.
 2. Modulatie van oxidatieve stress: LLLT kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in cellen door het verhogen van de productie van antioxidanten en het verminderen van de productie van vrije radicalen. Verminderde oxidatieve stress kan bijdragen aan een verminderde ontstekingsreactie, aangezien oxidatieve stress vaak betrokken is bij het ontstaan en de progressie van ontstekingsprocessen.
 3. Stimulatie van celherstel en weefselregeneratie: LLLT kan de proliferatie en differentiatie van cellen, zoals fibroblasten en keratinocyten, stimuleren, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van beschadigd weefsel en een verminderde ontstekingsreactie.
 4. Verhoging van de doorbloeding: LLLT kan de doorbloeding verbeteren door het verwijden van bloedvaten en het stimuleren van de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese). Een betere doorbloeding kan helpen bij het verwijderen van ontstekingsmediatoren en het afvoeren van afvalstoffen uit het weefsel, wat kan bijdragen aan een verminderde ontstekingsreactie.

Conclusie

LLLT kan in sommige gevallen een goed alternatief zijn omdat het minder heftig is dan een haartransplantatie. Helaas zijn de effecten vaker minder opvallend en soms zelfs helemaal afwezig in vergelijking met een haartransplantatie i.c.m. medicatie.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij