• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Medicatie tegen haaruitval

Wanneer u last heeft van haaruitval, dunner wordend haar of kale plekken zijn er verschillende mogelijkheden om hier wat tegen te doen. Naast een haartransplantatie kunt het gebruik van preventieve middelen overwegen.

Wat kunt u doen tegen haaruitval?

We kennen het gezegde allemaal: “Beter voorkomen, dan genezen”. Dit geldt voor veel zaken, ook voor haaruitval. Veel mensen ondernemen echter pas stappen tegen haaruitval, wanneer de haaruitval in een laat stadium is. Haargroeimiddelen kunnen dan soms wel helpen de haaruitval te stabiliseren, de jeugdige haardos van vroeger krijgt u echter niet meer eenvoudig terug met alleen haargroeimiddelen. Er zijn momenteel een groot aantal haargroeimiddelen op de markt. Haaruitval preventie is een hot item. We kunnen ons echter voorstellen dat u niet weet met welke haargroeimiddelen haaruitval preventief kan worden behandeld. Er zijn slechts een klein aantal haargroeimiddelen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze werkHaaruitvalpreventie is erop gericht om verdere haaruitval te voorkomen of te vertragen en de kwaliteit van uw haar te verbeteren. Daarnaast kan preventie ook de groei van uw haar stimuleren.

Haaruitvalpreventie door middel van medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die verdere haaruitval kunnen afremmen en stoppen. Deze medicatie kan, in combinatie met een haartransplantatie, voor een duurzaam resultaat zorgen. Maar medicatie kan uw situatie ook zonder haartransplantatie verbeteren. Tijdens een gratis consult adviseren wij u over de mogelijkheden van haaruitvalpreventie. U krijgt een goed beeld of u baat zou kunnen hebben bij medicatie.

Preventieve medicatie

Er zijn ook preventieve medicaties op de markt die verdere haaruitval bij mannen en vrouwen kunnen afremmen of stoppen. De meest gebruikte preventieve medicaties tegen haaruitval zijn Finasteride, Propecia Dutasteride en Minoxidil. Propecia en Finasteride remmen de werking van het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) af. Dutasteride heeft een breder effect. Minoxidil is een plaatselijk medicijn, verwerkt in een lotion.

Finasteride en Propecia

Finasteride is het actieve bestanddeel in Propecia, een medische doorbraak. Het is de eerste pil die mannelijke kaalheid effectief behandelt. Propecia remt de werking van DHT, waardoor verdere haaruitval wordt geremd. Ook is het in sommige gevallen mogelijk dat er weer enige haargroei te bemerken is op de plekken waar het haar voor het gebruik van Propecia niet meer groeide. Deze preventieve medicatie werkt vooral goed op de kruin.

Propecia is geschikt voor mannen en kan worden gebruikt zodra de eerste kenmerken van haaruitval zichtbaar worden, zoals een haargrens die naar achter verschuift. Propecia wordt in tabletvorm gebruikt. 
Na drie tot zes maanden kunt u enige haargroei bemerken op de plekken waar de haargroei eerder was gestopt. Voor een blijvend effect moet het medicijn continu gebruikt worden. Wanneer u stopt, verdwijnen de nieuw gevormde haren na zes tot twaalf maanden.

Dutasteride

Dutasteride is effectief in het behandelen van ongewenste haaruitval bij mannen. Het middel heeft goede resultaten, omdat het twee types testosteron blokkeert. Finasteride komt niet verder dan zeventig procent van het type-2, een enzym dat de haarwortel aantast. Dutasteride remt haaruitval en kan in sommige gevallen de haargroei stimuleren. Het medicijn remt de aanmaak van het hormoon Dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat vaak de oorzaak is van erfelijke haaruitval bij mannen. Dutasteride wordt in capsulevorm gebruikt.

U moet het medicijn minimaal zes maanden gebruiken voordat de resultaten goed zichtbaar zijn. Mogelijk ziet u een toename van haartjes op de plekken waar voorheen geen haar meer werd geproduceerd, zoals op de kruin.

Minoxidil

Minoxidil vermindert de haaruitval van zowel mannen als vrouwen. Minoxidil bij vrouwen werkt net zo goed als bij mannen, in tegenstelling tot wat sommige anderen beweren. Ook bevordert Minoxidil bij sommige mensen na enkele maanden de haargroei. Wel heeft het haar vaak een andere kleur of structuur dan het oorspronkelijke haar.

Minoxidil was een Amerikaanse vinding, eigenlijk bedoeld tegen hoge bloeddruk. Onbedoeld bleek het haargroei te bevorderen. Het heeft als nadeel dat de haren weer gaan uitvallen, zodra de behandeling wordt gestaakt. Minoxidil kent dus maar een tijdelijke opleving als het op de schedel wordt gesmeerd.

Minoxidil is te verkrijgen als lotion. De lotion wordt aangebracht op de droge hoofdhuid en haren.

Na een jaar wordt het maximale effect bereikt. Voor een blijvend effect zult u de lotion dagelijks moeten gebruiken. Wanneer u stopt, kunnen de nieuw gevormde haren weer verdwijnen. 

Wanneer worden er medicijnen voorgeschreven?

Eenmaal getransplanteerd haar heeft veel kans zich te handhaven, hoewel dermatologen het slikken van haargroeimiddelen ondersteunen. Als er desondanks toch haar uitvalt, zijn het niet de getransplanteerde haren, maar de omringende (niet getransplanteerde) haren die het niet redden. Tijdens een eerste gratis consult wordt onderzocht of u baat zou kunnen hebben bij medicatie. Als dat het geval is, lichten wij u voor over de verschillende mogelijkheden. Ook informeren we u over het gebruik, het effect en de bijwerkingen. Deze informatie helpt u bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Wat kunt u doen tegen haaruitval?

Haaruitvalpreventie is erop gericht om verdere haaruitval te voorkomen of te vertragen en de kwaliteit van uw haar te verbeteren. Daarnaast kan preventie ook de groei van uw haar stimuleren.

Wat is haaruitval preventie?

Haaruitval preventie is een breed begrip. Preventie betekent letterlijk: voorkomen. Haaruitval voorkomen is echter behoorlijk lastig. Er zijn daarentegen een aantal haargroeimiddelen die uw haaruitval mogelijk kunnen stabiliseren. Soms wordt gesproken van haargroeimiddelen, soms wordt er gesproken van medicijnen. Dit hangt onder andere af van het soort product dat wordt gebruikt. Hier komen we later in dit artikel op terug.

Haaruitvalpreventie door middel van medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die verdere haaruitval kunnen afremmen en stoppen. Deze medicatie kan in combinatie met een haartransplantatie voor een duurzaam resultaat zorgen. Maar medicatie kan uw situatie ook zonder haartransplantatie verbeteren. Tijdens een gratis consult adviseren wij u over de mogelijkheden van haaruitvalpreventie. U krijgt een goed beeld of u baat zou kunnen hebben bij medicatie.

Preventieve medicatie

Er zijn ook preventieve medicaties op de markt die verdere haaruitval bij mannen en vrouwen kunnen afremmen of stoppen. De meest gebruikte preventieve medicaties tegen haaruitval zijn Finasteride, Propecia Dutasteride en Minoxidil.
 Propecia en Finasteride remmen de werking van het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) af. Dutasteride heeft een breder effect. Minoxidil is een medicijn, verwerkt in een lotion.

Haaruitval preventie en haartransplantatie

Haaruitval preventie is vaak erg belangrijk om te worden gecombineerd met een haartransplantatie. De kans dat de haaruitval doorzet is namelijk erg groot, wanneer u een haartransplantatie heeft ondergaan en niet aan haaruitval preventie doet. Met de haargroeimiddelen kunt u de haaruitval stabiliseren. U kunt namelijk niet onbeperkt haartransplantaties blijven ondergaan. Op een gegeven moment is uw donorgebied uitgeput. Wanneer u al boven de 50 bent en nog relatief veel haar heeft, in zowel het donor- als ontvangstgebied, kunt u overwegen om niet te doen aan haaruitval preventie. Sommige mensen willen ook liever geen medicijnen slikken en kiezen ervoor om geen haargroeimiddelen te gebruiken.

Haaruitval preventie advies

Zantman Kliniek licht u graag voor over haargroeimiddelen. Wilt u haaruitval preventie advies? Onze artsen staan voor u klaar. We kunnen ook advies geven over haaruitval preventie, in combinatie met een haartransplantatie. We nodigen u graag uit voor een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek.

Tijdens het eerste consult bij Zantman Kliniek wordt niet alleen aandacht gegeven aan de eventuele haartransplantatie mogelijkheden, maar ook haaruitval preventie komt uitgebreid aan de orde. Een haartransplantatie stopt namelijk het proces van haaruitval niet en daarom bieden wij onze cliënten gratis advies aan en recepten voor medicatie om verder haaruitval te voorkomen.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij