Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Minoxidil: hoe werkt het en is het veilig?

De werking van Minoxidil is nog altijd niet precies bekend. Men dacht dat het middel bijdroeg aan een betere doorbloeding van de huid maar dat is inmiddels achterhaalt. Het is in ieder geval geen middel dat invloed heeft op de hormoonhuishouding zoals Finasteride.

Als lotion of pilvorm helpt Minoxidil bij sommige mensen tegen kaalheid. Hoe is het middel ontstaan, hoe werkt het en is Minoxidil eigenlijk wel veilig om te gebruiken? Minoxidil (ook bekend als Rogaine) is het enige goedgekeurde, geregistreerde en uitwendige medicijn voor de behandeling van haarverlies.

Tevreden gebruikers

Er zijn veel tevreden gebruikers maar het is geen wondermiddel. Volledig nieuwe haargroei op kale plekken treedt zelden op. Het middel werkt vooral bij kaalheid bij mannen en vrouwen die nog niet zo lang kalend zijn en dan meer op de kruin. Men moet dit middel blijvend gebruiken. Zodra men stopt zal de hergroei van de haren namelijk stoppen en de gespaarde haren vallen alsnog uit. Minoxidil stimuleert de haargroei maar doet niets aan de onderliggende oorzaak van androgenetisch haarverlies. Zelfs het gebruik zal dus niet belemmeren dat DHT (dihydrotestosteron) zich hecht aan de androgeen receptoren van de haarzakjes. Om haaruitval blijvend te herstellen is de haartransplantatiebehandeling de enige methode om met eigen haar dit probleem op te lossen.

Alles over haartransplantatie

Een transplantatie is een medische procedure om haarverlies te behandelen en de effecten van haaruitval te herstellen. Na een behandeling is het getransplanteerde haar niet van het eigen haar te onderscheiden.

Haartransplantatie Zantman Kliniek

Werking van Minoxidil

Door Minoxidil aan het brengen op de hoofdhuid, worden de haarzakjes gestimuleerd. Haarzakjes die in de ‘rustfase’ zitten, gaan over in de groeifase. Daardoor begint het haar weer te groeien. Omdat de bloedtoevoer wordt gestimuleerd, neemt het aantal actieve haarzakjes toe en wordt daarnaast de groeifase van de haren verlengd. Als het middel wordt gebruikt, moet het meestal twee keer per dag worden aangebracht en worden ingemasseerd.

Minoxidil is een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld als een bloeddrukverlagend middel. Later werd ontdekt dat het ook effectief is bij het behandelen van haarverlies, met name androgenetische alopecia, oftewel mannelijke en vrouwelijke kaalheid.

De exacte werking van Minoxidil op haargroei is niet preciesbekend, maar er zijn verschillende theorieën over hoe het werkt:

 1. Vasodilatatie: Minoxidil verwijdt de bloedvaten en verhoogt zo de bloedstroom naar de haarfollikels. Dit bevordert de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof, wat een gezondere haargroei kan stimuleren. Deze theorie wordt niet langer breed gedragen. Het medicijn verwijdt zeker wel de bloedvaten maar dat het daar daardoor beter groeit is niet bewezen.
 2. Verlenging van de anagene fase: Minoxidil kan de groeifase van het haar, de zogenaamde anagene fase, verlengen. Dit betekent dat het haar langer de kans krijgt om te groeien en minder snel uitvalt.
 3. Opening van kaliumkanalen: Minoxidil heeft de eigenschap om kaliumkanalen in celmembranen te openen. Hierdoor kan het haar sterker en gezonder groeien.

Minoxidil is verkrijgbaar in twee concentraties: 2% en 5%. De 5% concentratie is effectiever, maar kan ook meer bijwerkingen veroorzaken, zoals huidirritatie en jeuk. Het wordt meestal tweemaal per dag op de hoofdhuid aangebracht en moet consistent worden gebruikt om resultaten te zien.

Plan een gratis en vrijblijvend consult met een specialist

Werkt Minoxidil bij iedereen?

Minoxidil kan soms kan helpen, maar helaas lang niet bij iedereen. Dat komt omdat de lotion op zichzelf niet werkzaam is. Er is een stofje nodig in de huid dat de lotion omzet in een werkzaam bestanddeel. Dit stimuleert vervolgens de haargroei. Omdat niet iedereen het stofje in voldoende mate heeft, werkt het middel niet bij iedereen. Ongeveer een derde van de mannen heeft baat bij het smeren van Minoxidil. Bij vrouwen is dat ongeveer de helft. Minoxidil werkt ook alleen tegen haaruitval dat wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen. Bij andere vormen van haaruitval of kaalheid werkt het niet. Haarzakjes groeien daarnaast uiteindelijk ook dicht als mensen lang kaal zijn. Dan werkt het middel niet meer. Bij Zantman Kliniek adviseren we de Minoxidil foam te gebruiken, omdat deze werking plaatselijk is. Bij de Minoxidil pil is er een grotere kans op bijwerkingen.

Wie kan Minoxidil gebruiken?

Het middel kan zowel door mannen als door vrouwen gebruikt worden. Als u merkt dat uw haar ongewenst dunner wordt en het haar uitvalt, wordt het altijd geadviseerd om de oorzaak vast te laten stellen. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts of dermatoloog. Het is daarbij van belang om de mogelijkheden te bespreken met uw arts. Bij mannen wordt voor de foam over het algemeen de 5% variant aangeraden. Vrouwen beginnen vaak met 2%.

Minoxidil 2%

De 2% variant wordt voornamelijk gebruikt door vrouwen en door mannen die net beginnen met de behandeling. Minoxidil 2% wordt vaak aangeraden door artsen, om er achter te komen of er eventuele bijwerkingen optreden.

Minoxidil 5%

De 5% variant is voornamelijk geschikt voor mannen. Als vrouwen dit product willen gebruiken, moet dit altijd eerst overlegd worden met een arts of dermatoloog. Minoxidil 5% is effectiever dan 2%.

Wanneer u Minoxidil niet mag gebruiken?

Over veilig gebruik van Minoxidil tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden of u bent zwanger of u geeft borstvoeding, overleg dan met uw arts of apotheker.

De resultaten

Voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn, moet u het product eerst minimaal vier maanden gebruiken. Het door gebruik van Minoxidil aangegroeide haar heeft vaak wel een wat andere kleur en structuur dan het oorspronkelijke haar. Minoxidil bereikt na een jaar het maximale effect voor de haargroei. Voor een blijvend effect moet dit medicijn elke dag gebruikt worden. Wanneer er wordt gestopt met het gebruik van Minoxidil dan verdwijnen de nieuwgevormde haren weer. Wanneer na een jaar nog geen enkele nieuwe haargroei wordt waargenomen, is verder gebruik niet zinvol. Het is dan uit te sluiten dat het middel aanslaat op de betreffende gebruiker.

Waar is Minoxidil verkrijgbaar?

Minoxidil is verkrijgbaar zonder recept en kan in de apotheek worden gekocht. Het is soms ook mogelijk om Minoxidil (Rogaine) online te bestellen. Zantman Kliniek verkoopt geen medicatie zoals Minoxidil.

Is Minoxidil voor u een oplossing?: plan een gratis en vrijblijvend consult

Bij Zantman Kliniek adviseren we u graag over de mogelijkheden voor haaruitval behandelingen en preventie van verdere haaruitval. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of plan een consult bij ons in.

Historie en ontwikkeling

Minoxidil werd oorspronkelijk ontwikkeld in de late jaren 1950 en begin jaren 1960 door het farmaceutische bedrijf Upjohn (nu onderdeel van Pfizer). Het werd aanvankelijk onderzocht als een behandeling voor maagzweren, maar onderzoekers ontdekten al snel de krachtige vasodilator eigenschappen van de stof. Dit leidde ertoe dat het in de jaren 1970 op de markt werd gebracht als een oraal bloeddrukverlagend medicijn onder de merknaam Loniten.

Het vermogen van Minoxidil om haargroei te bevorderen werd voor het eerst opgemerkt als een bijwerking bij patiënten die het medicijn gebruikten voor de behandeling van hoge bloeddruk. Na verder onderzoek werd Minoxidil in 1988 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd als een actueel middel (in de vorm van een lotion) voor de behandeling van androgenetische alopecia, oftewel mannelijke en vrouwelijke kaalheid. Dit product werd op de markt gebracht onder de merknaam Rogaine in de Verenigde Staten en Regaine in andere landen.

Alternatieven voor Minoxidil

 1. Finasteride: Finasteride is een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om prostaatvergroting te behandelen, maar het is ook effectief gebleken bij de behandeling van haarverlies bij mannen. Finasteride wordt meestal voorgeschreven in tabletvorm en is alleen op recept verkrijgbaar.
 2. Dutasteride: Dutasteride is sterker dan finasteride en blokkeert twee vormen van het enzym in plaats van slechts één. Dutasteride wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van prostaatvergroting, maar sommige artsen schrijven het off-label voor bij haarverlies.
 3. Low-Level Laser Therapy (LLLT): LLLT maakt gebruik van rode lichtgolven om de haarfollikels te stimuleren en haargroei te bevorderen. Het is een niet-invasieve behandeling die kan worden uitgevoerd met behulp van speciale kammen, helmen of kapjes met ingebouwde lasers of LED-lampjes. De effectiviteit van LLLT varieert per persoon en de resultaten zijn niet altijd even sterk als bij medicamenteuze behandelingen.
 4. Haartransplantatie: Dit is een chirurgische ingreep waarbij gezonde haarfollikels uit een deel van de hoofdhuid worden verwijderd en getransplanteerd naar gebieden met haarverlies. Hoewel dit een effectievere oplossing kan zijn voor sommige mensen, is het ook invasiever en duurder dan medicamenteuze behandelingen. Lees op deze pagina meer over haartransplantaties.

Bijwerkingen van Minoxidil

Minoxidil is over het algemeen goed verdraagbaar, maar zoals bij de meeste medicijnen zijn er enkele mogelijke bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. Hier zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van Minoxidil:

 1. Huidirritatie: Sommige mensen kunnen huidirritatie ervaren op de plaats waar Minoxidil wordt aangebracht, zoals roodheid, jeuk, droogheid of schilfering van de huid. Dit kan vaker voorkomen bij gebruik van de sterkere 5% oplossing.
 2. Ongewenste haargroei: In sommige gevallen kan Minoxidil ongewenste haargroei veroorzaken op andere delen van het lichaam als het medicijn per ongeluk op die gebieden wordt aangebracht of verspreid. Dit kan meestal worden vermeden door zorgvuldig om te gaan met het product en de handen grondig te wassen na het aanbrengen.
 3. Allergische reactie: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen een allergische reactie op Minoxidil of een van de andere bestanddelen in de oplossing hebben. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn: uitslag, zwelling, netelroos, ademhalingsproblemen of duizeligheid. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u tekenen van een allergische reactie ervaart.
 4. Systemische bijwerkingen: In zeer zeldzame gevallen kunnen er systemische bijwerkingen optreden als gevolg van Minoxidil, zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen of zwelling van handen en voeten. Deze bijwerkingen zijn zeldzaam en treden meestal op wanneer Minoxidil oraal wordt ingenomen of wanneer er te veel van het actuele product wordt geabsorbeerd in de bloedbaan.
 5. Toename van het haarverlies tijdens de eerste weken van het Minoxidil-gebruik. Meestal stopt dit verschijnsel na twee tot zes weken. Deze extra haaruitval kan veroorzaakt worden doordat er onder invloed van Minoxidil oud haar uitvalt, waarna er nieuw haar voor in de plaats komt. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 6. Hoofdpijn en duizeligheid. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 7. Algemeen gevoel van zwakte, problemen met zien, irritatie van de ogen en veranderingen in de smaak. Raadpleeg dan uw arts.
 8. Let op: Heeft u een hart- of vaataandoening, zoals angina pectoris (pijn op de borst), een versnelde hartslag of een hartritmestoornis? Dit medicijn kan de hart- of vaataandoening verergeren. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt. Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum Lareb (lareb.nl). Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld.

https://www.apotheek.nl/medicijnen/minoxidil-op-de-huid

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Rustig, uitleg van procedure, prettige vriendelijke behandelaars.
, Groningen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Als prettig ervaren.
, Mussel
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professionele behandelaars. Vriendelijk, zorgzaam, deskundig.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Een combi tussen bijna in slaap vallen en hier en daar het gevoel hebben dat je bij de tandarts zit.Maar de pijn viel erg mee, fijn contact en goede begeleiding.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling als positief ervaren.
, Bosch en Duin
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk,kundig personeel, goede zorg, prettig dar er genoeg/steeds gevraagd wordt of je nog ok bent.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Door de positief kritische adviezen voelde het vertrouwd aan.
, Roosendaal
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De dag vloog voorbij; dat zegt alles over dat de behandeling vlekkeloos is verlopen. Jullie kenmerken mij als een loyale, betrokken organisatie. Alsof je bij familie of vrienden bent.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Uit bovenstaande blijkt dat ik het als heel prettig en deskundig heb ervaren (cijfer 10). Fijne, persoonlijke sfeer! Je vragen worden allemaal beantwoord.
, Hoogvliet
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer prettige no nonsens kliniek. Zeer vriendelijke behandelaars, zeer aan te bevelen.
, Voorthuizen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Sehr kompetent, freundlich, toll.
, Munchen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Mooie dag, goed geholpen, gewoon super geholpen.
, Haarlem
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professioneel, vriendelijk, deskundig.
, Dronten
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb de behandeling dag als heel prettig ervaren door het medische team. Top gedaan!
, Den Haag
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed geïnformeerd over de behandeling. Prima en deskundige mensen.
, Oude Wetering
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Deb Ilp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zowel het consult als de behandeling was helemaal top!! Ik voelde me helemaal thuis.
, Oegstgeest
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling is mij heel erg mee gevallen, het ging vrij snel en vrijwel geen pijn. De verzorging qua lunch en tussendoortjes was ook perfect.
, Papendrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Al bij de consult had ik een goed gevoel met de uitgebreide en eerlijke uitleg. Ik ben ook bij een andere aanbieder op consult geweest, maar had een beter gevoel bij Zantman. De behandeling verliep ook goed, erg tevreden.
, Heemskerk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
The entire proces was very nice and comforting, from the first contact I felt the staff was professional and knowledgable. During the procedure I appreciated the effort in keeping me relaxed and comfortable.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel deskundig, positief en gezellig. Leuke club artsen/assistenten.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Amstelveen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het hele proces van consult tot gesprek tot behandeling als zeer professioneel ervaren. Doorheen de behandeling werd het proces toegelicht, wat erg veel vertrouwen geeft.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super vriendelijk geholpen. Duidelijke uitleg en antwoord op al mijn vragen gehad. Minimaal tot geen pijn tijdens de ingreep en alles verliep vlot.
, Maassluis
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen