• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Finasteride veilig voor vrouwen rond de zwangerschap?

VEILIGHEID VAN PROPECIA (FINASTERIDE) ROND VROUWEN DIE ZWANGER ZIJN. Finasteride, het actieve ingrediënt van Propecia, remt de type II 5-alpha-reductase enzym af. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzettting van testosteron naar het haarverlies veroorzakende hormoon dihydrotestosteron (DHT). Omdat het de productie van DHT grotendeels blokkeert, kan Finasteride effectief progressieve alopecia (haarverlies) tegengaan. Echter, het […]

VEILIGHEID VAN PROPECIA (FINASTERIDE) ROND VROUWEN DIE ZWANGER ZIJN.

Finasteride, het actieve ingrediënt van Propecia, remt de type II 5-alpha-reductase enzym af. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzettting van testosteron naar het haarverlies veroorzakende hormoon dihydrotestosteron (DHT).

Omdat het de productie van DHT grotendeels blokkeert, kan Finasteride effectief progressieve alopecia (haarverlies) tegengaan.

Echter, het DHT hormoon dat haarverlies veroorzaakt bij volwassenen speelt ook een grote rol in de ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen. Dit hormoon is nodig voor de goede ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen en een tekort van DHT of 5-alpha-reductase enzym kan tot verschillende geboorte afwijkingen leiden, zoals een gebrek of vervorming van geslachtskenmerken (bijv. de mannelijke genitaliën). Dat is de reden waarom artsen aanbevelen dat het geneesmiddel wordt vermeden door elke vrouw die in de leeftijd is dat ze zwanger kan raken.

Dit laat duidelijk de risico’s zien wanneer een zwangere vrouw of een mogelijk zwangere vrouw wordt blootgesteld aan finasteride. Maar het vertelt nog niet of het veilig is om finasteride  te gebruiken in de buurt van een zwangere partner. Omdat een onderzoek met betrekking tot dit speciale onderdeel ontbreekt laat een overzicht van verschillende gelijksoortige onderzoeken het volgende zien:

Ten eerste: Finasteride is een categorie X medicijn: dit betekent dat gebruik tijdens een zwangerschap volledig contra-indicatief is (met andere woorden dit mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap).

Dit is ronduit geen verrassing en geeft eigenlijk geen extra informatie of het gebruikt kan worden rond een zwangere partner.

Ten tweede claimt een ander onderzoek dat het actieve ingrediënt van gebroken en/of beschadigde tabletten via de huid geabsorbeerd kunnen worden. Ongebroken tabletten hebben een coating dat het kontakt met het aktieve ingrediënt vermijdt bij normaal gebruik. Vrouwen mogen niet in contact komen met gebroken of beschadigde tabletten.

Ditzelfde onderzoek geeft aan dat vrouwen niet in contact moeten komen met sperma van mannen die finasteride gebruiken.

Er zijn 3 belangrijke zaken die uit bovenstaande informatie komen:

  • Gebroken tabletten kunnen via de huid worden opgenomen en kunnen een risico veroorzaken rond een zwangere partner. Dit is vooral van toepassing op personen die 5mg. Proscar tabletten gebruiken en deze in vieren moeten delen.
  • Het onderzoek beweert dat het sperma van een finasteride gebruiker potentieel risicovol is voor een vrouw die zwanger is of zwanger wil raken.
  • Ongebroken en onbeschadigde tabletten hebben een coating en naar verluidt voorkomt dat ongewenst contact met het actieve  ingrediënt.

Al met al is het bewijs rond mogelijke blootstelling aan finasteride voor zwangere vrouwen vrij schaars. Dit is verrassend te noemen. Er zijn 3 belangrijke punten om te onthouden;

  • DHT en 5-alpha-reductase enzymen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de mannelijke foetus;
  • Blootstelling aan gebroken of beschadigde tabletten wordt gezien als een risico voor zwangere vrouwen. Bewijs toont aan dat de poeder via de huid wordt geabsorbeerd. (Vooral 5mg. Proscar tabletten die gedeeld moeten worden.)
  • Het niveau van finasteride in sperma en het effect daarvan bij zwangere vrouwen moet nader onderzocht worden. Sommige artsen vinden dat het niveau hoog genoeg is om een probleem te veroorzaken terwijl andere denken dat het niet belangrijk is.

Na dit alles is het belangrijk voor alle finasteride gebruikers met een zwangere partner om dit uitdrukkelijk te bespreken met de arts die de finasteride voorschrijft en de gynaecoloog van de zwangere partner.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij