PRP behandeling

De PRP behandeling bestaat uit een aantal injecties met uw eigen bloedplasma wat wordt samengevoegd met een poeder genaamd ACELL.

Platelet Rich Plasma (PRP) behandeling is een niet-chirurgische methode die wordt gebruikt om haargroei te bevorderen en haaruitval te verminderen. PRP maakt gebruik van de genezende eigenschappen van je eigen bloedplasma, dat rijk is aan bloedplaatjes en groeifactoren die celgroei en weefselherstel kunnen stimuleren.

Bij een PRP-behandeling wordt eerst bloed afgenomen van de patiënt. Dit bloed wordt vervolgens in een centrifuge geplaatst om het plasma te scheiden van de andere bloedcellen. Het resulterende Platelet Rich Plasma wordt dan geïnjecteerd in gebieden van de hoofdhuid waar het haar dunner wordt.

Acell is een ander product dat soms wordt gebruikt in combinatie met PRP bij haartransplantatieprocedures. Acell is een extracellulaire matrixproduct dat helpt bij weefselregeneratie. Wanneer het wordt gecombineerd met PRP, kan Acell de genezing van de transplantatieplaatsen bevorderen en mogelijk de groei van getransplanteerde haarfollikels stimuleren.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel sommige onderzoeken en klinische ervaringen suggereren dat PRP en Acell nuttig kunnen zijn bij het bevorderen van haargroei en het verminderen van haaruitval, deze behandelingen niet voor iedereen werken en de resultaten kunnen variëren.

De resultaten bevinden zich nog in een experimenteel stadium en een onafhankelijk onderzoek is nodig om vast te stellen wat PRP doet bij een haartransplantatiebehandeling.

Wat vinden de artsen van de PRP behandeling?

Er wordt aangenomen dat dit verrijkte plasma een variatie van groei-proteïnen en –factoren in zich heeft die misschien haarfollikels kunnen laten herleven en een beetje hergroei kunnen geven.

Tot nu toe is de effectiviteit van PRP niet vastgesteld. Sommige artsen vinden dat het werkt en bieden het aan in hun kliniek terwijl andere vinden dat er geen bewijs is in de strijd tegen haarverlies. Daarentegen zijn er artsen die PRP niet als injectable tegen haarverlies geven, maar zij vinden dat het gunstig is om haarfollikels in PRP te bewaren tussen het uithalen van de graft en het terugplaatsen.

De vampier methode tegen kaalheid kan effectief zijn bij haarverlies en het kan een goed middel zijn om grafts te bewaren gedurende een haartransplantatie.

Wat PRP niet is

Een PRP behandeling is geen “stamcel injectie”. Het bevat ook geen hogere concentraties van hormonen. PRP (bloedplaatjes rijk plasma) is bloedplasma dat gescheiden is van andere bloed componenten en door het scheidingsproces wordt verrijkt met ontstekingsremmers en groei factoren. Wanneer het in de hoofdhuid wordt geïnjecteerd, worden deze groeifactoren geacht om te helpen de haarfollikels te laten herleven en herstellen.

Als een op zichzelf staande behandeling is PRP nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Sommige artsen melden een belangrijke verbetering bij patiënten die behandeld worden met alleen de PRP injecties; anderen vinden dat het geen verbetering oplevert.

Recentelijk heeft de PRP behandeling zijn intrede gedaan in de haartransplantaties als een hulpmiddel om de grafts te bewaren en als een groei- (en overlevings-) behandeling voor getransplanteerde grafts.

Kort samengevat: PRP heeft een plaats in de haartransplantatie chirurgie maar als een op zichzelf staande behandeling is dit nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Hopelijk zullen onderzoekers bloedplaatjes rijk plasma blijven onderzoeken om te kunnen vaststellen of het wel of geen effectieve resultaten oplevert als een op zichzelf staande behandeling.

We houden u op de hoogte over verdere (wetenschappelijke) onderzoeken betreffende PRP haarbehandelingen. Innovaties en ontwikkeling op haartransplantatie gebied houden we voor u altijd zorgvuldig in de gaten.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.