• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Roken en haaruitval

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor de gezondheid. U krijgt er een grauwe huid van en de nicotine in tabaksproducten zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar verschillende aderen op den duur slechter wordt. Tegelijkertijd wordt zuurstof in het bloed verminderd (door kolendamp in tabaksproducten), waardoor roken haaruitval kan veroorzaken. Onderzoek kaalheid […]

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor de gezondheid. U krijgt er een grauwe huid van en de nicotine in tabaksproducten zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar verschillende aderen op den duur slechter wordt. Tegelijkertijd wordt zuurstof in het bloed verminderd (door kolendamp in tabaksproducten), waardoor roken haaruitval kan veroorzaken.

Onderzoek kaalheid door roken

Een recent onderzoek bevestigt dit ook. U wordt kaal van roken. Voor het onderzoek werden zevenhonderd Aziatische mannen van boven hun veertigste levensjaar gevolgd. Er bleek een duidelijke relatie tussen roken en haaruitval. Aziatische mannen hebben genetisch minder kans op klassieke of erfelijke haaruitval. Toch waren vooral de rokers kalende. Als we dit naast een Engels onderzoek leggen dat aantoont dat door roken grijze haren ontstaan, kunt u maar beter de sigaret uitdrukken.

Huidvernauwing en roken

Naast ernstige ziektes als longkanker en COPD heeft roken tevens een ongunstig effect voor de huid. Rimpels en plooien ontstaan omdat de schadelijke stoffen in tabaksrook zorgen voor een afbraak van het bindweefsel in de huid. Het is zelfs zo dat personen die dagelijks vijftien tot twintig sigaretten roken evenveel rimpels hebben in vergelijking met iemand van twintig jaar jonger.

Haarwortels krijgen onvoldoende zuurstof en voeding omdat roken zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Zoals aangegeven kan roken hierdoor haaruitval of grijze haren veroorzaken.

Wanneer je meer rookt, neemt de kans op haaruitval toe. U verdubbelt het zelfs als stevige roker. In sigarettenrook zitten naast nicotine 4000 ongezonde bestanddelen. Nicotine zorgt vooral voor vernauwing van de bloedvaten met haaruitval als gevolg.

Roken veroorzaakt haaruitval?

Roken kan naast een erfelijke belasting haaruitval versnellen. Wanneer u te kampen heeft met haaruitval en u rookt, kunt u door te stoppen het proces van kaal worden vertragen. Er zijn tegenwoordig hulpmiddelen op de markt om u van het roken af te helpen. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen, pleisters, kauwgom, acupunctuur etc.

Het beste wat u kunt doen is om te sporten en gezonder te eten. Het is beter wanneer u eerst met roken stopt om meer haaruitval tegen te gaan.

Roken en haartransplantatie

Vlak voor de behandeling en vijftien dagen na de haartransplantatie wordt roken afgeraden. Het drinken van alcohol rond te haartransplantatie behandeling wordt door het team van artsen tevens afgeraden. De haarwortel moet namelijk goed kunnen herstellen, waardoor het een geruime zuurstoftoevoer nodig heeft. Onderzoek toont bovendien aan dat getransplanteerde haren na de haartransplantatie beter aanslaan bij personen die niet roken.

Lees ook

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij