• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Sebum (talg)

Sebum is een ander woord voor talg. Talg is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren. Deze vetachtige stof heeft een beschermende werking en houdt het haar en de huid soepel. Het woord “sebum” komt uit het Latijn. In het Latijn betekent “sebum” eigenlijk “vet” of “reuzel”.

De hoofdhuid produceert ook sebum (of talg). De talgklieren in de hoofdhuid produceren sebum dat helpt om je haar en hoofdhuid gehydrateerd en gezond te houden. Te veel sebum kan leiden tot problemen zoals een vette hoofdhuid of roos, terwijl te weinig sebum kan leiden tot een droge en jeukende hoofdhuid. Het is dus belangrijk om een goede balans van sebumproductie te hebben voor een gezonde hoofdhuid en haar.

Aandoeningen die de sebum productie aantasten

Een van de meest voorkomende aandoeningen is Atopische Dermatitis (ook bekend als eczeem), die vaak gepaard gaat met een droge en jeukende huid als gevolg van een verminderde sebumproductie.

Een andere aandoening is Asteatotische eczeem, die wordt gekenmerkt door extreem droge, schilferige en gebarsten huid, vaak veroorzaakt door een gebrek aan sebum. Dit komt vaak voor bij ouderen, omdat de talgproductie met de leeftijd afneemt.

Sjögren’s syndroom, een auto-immuunziekte, kan ook de talgklieren aantasten en leiden tot een verminderde productie van sebum, resulterend in droge huid en droge ogen.

Shampoo en je hoofdhuid

Shampoo kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de sebum balans van de hoofdhuid.

Positieve invloed: Shampoo helpt overtollig sebum en vuil van de hoofdhuid en het haar te verwijderen. Dit kan helpen om de poriën op de hoofdhuid te ontstoppen en de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen. Sommige shampoos bevatten ook ingrediënten die bedoeld zijn om de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen en de productie van sebum in balans te houden.

Negatieve invloed: Aan de andere kant kunnen sommige shampoos de hoofdhuid uitdrogen, wat kan leiden tot een verhoogde productie van sebum als reactie op de droogheid. Dit kan een vicieuze cirkel creëren van droogheid gevolgd door overmatige olieproductie. Bovendien kunnen sommige shampoos ingrediënten bevatten die irriterend kunnen zijn voor de hoofdhuid, wat kan leiden tot ontstekingen en mogelijk een verstoord evenwicht van sebum.

Er zijn verschillende ingrediënten in sommige shampoos die irriterend kunnen zijn voor de hoofdhuid en invloed hebben op de sebum productie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Sulfaten: Deze zijn vaak de reinigingsmiddelen in shampoo. Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van olie en vuil, maar kunnen ook de natuurlijke oliën van de hoofdhuid strippen, wat kan leiden tot droogheid en irritatie. De meest voorkomende sulfaten in shampoos zijn natriumlaurethsulfaat en natriumlaurylsulfaat.
  2. Parabenen: Dit zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om de houdbaarheid van de shampoo te verlengen. Sommige mensen kunnen echter allergisch zijn voor parabenen, wat kan leiden tot huidirritatie.
  3. Alcohol: Sommige soorten alcohol kunnen de huid uitdrogen en leiden tot irritatie. Niet alle alcoholen zijn slecht – vette alcoholen zoals cetylalcohol of stearylalcohol kunnen juist hydraterend zijn.
  4. Geuren: Veel shampoos bevatten synthetische geuren die irritatie kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
  5. Kleurstoffen: Synthetische kleurstoffen kunnen ook huidirritatie veroorzaken.

Als je merkt dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt na het gebruik van een bepaalde shampoo, is het een goed idee om te stoppen met het gebruik van die shampoo en mogelijk over te schakelen naar een shampoo die speciaal ontworpen is voor een gevoelige hoofdhuid.

Wat is het verschil tussen sebum en talg?

“Sebum” en “talg” zijn eigenlijk twee woorden voor dezelfde stof die door de huid wordt gemaakt. Zowel sebum als talg verwijzen naar de olieachtige substantie die door de talgklieren van je huid wordt geproduceerd. Deze stof helpt om de huid en het haar gehydrateerd en beschermd te houden. Het kan ook helpen om bacteriën van de huid te verwijderen. Hoewel ze in principe hetzelfde zijn, wordt “sebum” vaker gebruikt in wetenschappelijke of medische contexten, terwijl “talg” een meer alledaags woord is.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij