Sporten, anabole steroïden en haaruitval

Veel mensen hebben last van haaruitval. Bij sommige mensen beperkt dit zich tot kleine inhammen. Het is echter ook mogelijk dat vrijwel al het haar op het hoofd uitvalt, waardoor alleen de eeuwige haarkrans achterblijft. Haaruitval kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. In de meeste gevallen is haaruitval erfelijk. Er is dan sprake van erfelijke haaruitval. Het gaat om ongeveer 95% van de gevallen. Het is echter ook mogelijk dat iemand last heeft van een haarziekte. Dit komt in mindere mate voor.

Bijna heel Nederland gaat tegenwoordig naar de sportschool. Het verschil in hoe veel en hard deze mensen trainen, is enorm. Sommige mensen gaan eens in de paar weken, andere mensen gaan iedere dag wel twee uur naar de sportschool. Er worden veel supplementen gebruikt door deze sporters. Naast vitamine preparaten, eiwitshakes en producten om sneller af te vallen, worden er ook steeds meer anabole steroïden gebruikt. Het gebruik van deze middelen is illegaal en wordt sterk afgeraden, maar gebeurt helaas erg veel.

Welke invloed hebben anabole steroïden op haaruitval?

Veel sporters worden slecht voorgelicht over deze anabole steroïden. Dergelijke anabolen bestaan er in allerlei varianten. Het doel van deze middelen is om sterker, gespierder, sneller en/of afgetrainder te worden. Omdat deze producten in het illegale circuit worden verkocht, is hier vaak weinig tot geen voorlichting over beschikbaar. De sporters beginnen lukraak met deze middelen en weten niet wat voor invloed dit precies kan hebben op organen, het lichaam en het haar.

Voordat kan worden uitgelegd wat voor invloed anabole steroïden op haaruitval kunnen hebben, is het belangrijk om te weten hoe erfelijke haaruitval kan worden veroorzaakt. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door testosteron, dat in de haarzakjes wordt omgezet in een ander hormoon, DHT. Door de omzetting van deze hormonen wordt de groeicyclus van de haar verkort. Uiteindelijk sterft de haar hierdoor zelfs af.

De meeste anabole steroïden hebben invloed op de hormoonhuishouding. Deze middelen beïnvloeden de testosteron in het lichaam. Het mannelijk hormoon testosteron komt hierdoor meer in uw lichaam. Het omzetten naar het andere hormoon, DHT, neemt hierdoor eveneens toe. Door de toegenomen testosteron en DHT kan de haaruitval dus erger worden. Erfelijke haaruitval kan dus worden versneld door het gebruik van anabole steroïden.

Anabole steroïden kunnen haaruitval bevorderen

Haaruitval kan dus worden bevorderd door het gebruik van anabole steroïden. De mate waarin de haaruitval kan toenemen, hangt af van een aantal factoren:

  • De soort anabole steroïden die worden gebruikt.
  • De hoeveelheid anabole steroïden die worden gebruikt.
  • De lengte van de periode waarin de anabole steroïden worden gebruikt.

Heeft u last van haaruitval? Dan is een haartransplantatie vaak een goede oplossing. We nodigen u graag uit voor een gratis en vrijblijvend consult bij onze haarkliniek in Barendrecht.
 

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.