Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Structuur van het haar en het haarzakje

STRUCTUUR VAN HET HAAR EN HET HAARZAKJE

De haar bestaat uit een proteïne, genaamd Keratine. De haar zelf bestaat uit 3 lagen: de buitenste opperhuid, de middelste cortex en centraal merg.

structuur-haar

In de haar zijn ook pigmenten aanwezig donker (zwart of bruin) of licht (rood of blond). Wanneer er geen pigmenten aanwezig zijn is het haar wit. Grijs haar is eigenlijk een illusie door een mix van witte en gekleurde haren.

Haar groeit uit een haarzakje. De wanden van de haarzakjes vormen de buitenste wortel schachten van het haar. Het lagere deel van het haarzakje is breder, om de haarwortel te creëren, en bevat de kiem matrix, de bron van de haargroei. Huidweefsel slingert zich om de basis van het haarzakje om de huidpapil te vormen. Dit heeft een netwerk van haarbloedvaatjes om zuurstof, energie en amino zuren door te geven die nodig zijn voor groei. In het bovenste deel van de papil zitten zogenaamde Melanocytes. Zij produceren pigmentkorrels die door de hele buitenste laag worden gedistribueerd.

In het haarzakje wordt het haar omringd door een innerlijke wortelschacht die 3 lagen heeft.

De Henle laag (genoemd naar Duitse arts Friedrich Gustav Jacob Henle): dit is de derde laag en ligt tegen de buitenste wortelschacht aan. Dan de Huxley laag (genoemd naar Britse arts Thomas Henry Huxley), deze laag is 2 of 3 cellen dik en ligt in het midden van de schacht. Het vlies van deze binnenste wortelschacht sluit in elkaar met het vlies van het haar. Zowel het haar als deze wortelschacht groeien met dezelfde snelheid maar de wortelschacht breekt na 2/3e van de afgelegen weg vanaf het haarzakje af. Zodoende komt alleen de haar boven de huid. Ongeknipte haren hebben een puntig uiteinde.

Haargroei cyclus

Elk haarzakje ondergaat een cirkel van activiteiten. Het haar groeit tot een maximum lengte, stopt en valt uit en wordt vervangen. Op enig ogenblik hebben we maar ongeveer 85% van ons haar op ons hoofd, de rest is in rustfase. De haargroeicyclus heeft 3 specifieke fases:

  1. De anageen fase: de periode van actieve groei.
  2. De catageen fase: de periode van uitval en verandering.
  3. De telogeen fase: de rustfase voor de hergroei.
haarzakje

Anageen: De cellen van de opperhuid vormen de kiem matrix ofwel de haarwortel. Deze cellen delen zich constant. Terwijl nieuwe cellen zich vormen duwen ze de oudere omhoog en beginnen zij van vorm te veranderen. Wanneer deze cellen 1/3e omhoog zijn vanaf de follikel, zijn ze dood en bestaan ze volledig uit keratine. Een hoofdhaar groeit actief tussen de 1,5 en 7 jaar (3 jaar is een gemiddelde groeiperiode). De gemiddelde groei is ongeveer 1 cm per maand. Ongeveer 85% van de haarzakjes bevinden zich in de anageen fase.

Catageen: Dit is het einde van de actieve groeiperiode en wordt gemarkeerd door veranderingen in de haarzakjes. De haar stopt met groeien en komt los van de basis van het haarzakje. Het haarzakje begint te ontbinden en wordt kleiner. Een klein gedeelte van de buitenste wortel schacht blijft in contact met de groep cellen die de papil vormen. Deze periode van ontbinding of verandering duurt ongeveer 3 weken. Wanneer de binnenste wortelschacht ontbindt blijft de haar in het haarzakje dankzij zijn vorm. Ongeveer 1% van de haarzakjes zijn in de catageen fase.

Telogeen: Het gedeelte van de overgebleven wortelschacht en nog steeds in contact is met de papil, staat bekend als de tweede of wortelkiem. Uit deze kiem kan een nieuwe haar groeien. Het kleinere haarzakje rust voor ongeveer 3 maanden. Nu of bij het begin van de anageen fase kan de haar uitvallen door middel van borstelen. Ongeveer 14% van de haarzakjes zijn in de telogeen fase.

Na de telogeen fase begint de anageen fase opnieuw en de kiemwortel gaat naar beneden groeien om een nieuwe bol rond de huidpapillen te vormen. Het is het onderstel deel van de kiem die een nieuwe bol vormt en een nieuwe haar produceert. Het bovenste gedeelte van de kiem vormt de nieuwe cellen die het haarzakje verlengen onder de haar. De nieuwe haar kan de oude er uitduwen. Daarom kan men soms 2 haren zien in hetzelfde haarzakje.

Per dag kan men gemiddeld tussen de 60 en 100 haren verliezen. Verliest men meer dan 100 haren per dag dan zal het haaruitval de vervanging overschrijden en wordt u uiteindelijk kaal. Lees hier meer over haaruitval! U kunt opmerken dat het haarverlies in de lente of herfst meer is dan in de zomer. Dit komt door het daglicht en het weer.

Bij sommige mensen continueert de haargroeicyclus niet (zowel bij mannen als bij vrouwen). Deze mensen blijven dan 4 maanden lang vrijwel kaal en dan groeit het haar weer als normaal. Tussen het 16e en 30ste levensjaar groeit het haar het snelst. Nieuwe haren groeien sneller maar de groeisnelheid vermindert wanneer het haar langer wordt. Een volwassene heeft ongeveer gemiddeld 100.000 haren op het hoofd. Blonde mensen hebben meer haar (ongeveer 140.000) en roodharigen minder (ongeveer 90.000).

Dat “je haren recht overeind gaan staan”, is geen grapje. Het is namelijk echt zo. Dit komt omdat er aan de haarschacht kleine spiertjes vastzitten namelijk de “arrectores pilonum”. Deze trekken samen onder invloed van nerveuze opwinding en zorgen er voor dat de haren onbuigzaam worden. Het werkt net zoals het kippenvel dat u ervaart wanneer u het koud heeft.

Dit is ook een reden dat het haar wordt beïnvloed door uw zenuwstelsel en de conditie van uw bloedcirculatie. Het staat heel sterk in verbinding met het functioneren van het gehele menselijke organisme: lichaam, geest en emoties.

Haartransplantatie consultente
BIG Number: 79002390930

C.C.J.M. Jaspers-Bouma

C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 35 jaar werkzaam als haartransplantatie verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Het is te vergelijken met de tandarts en een operatie, erg positief hoe alles is gegaan. Voor niks zitten twijfelen.
, Den Haag
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Een hele prettige persoonlijke behandeling tijdens een vreemdsoortige ''ontspannen'' dag
, Barendrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer duidelijk, geduldig, vriendelijk en professioneel, reeële verwachtingen, perfecte begeleiding.
, Badhoevendorp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Uitermate prettig en vakbekwaam. Zeer vriendelijk en gast gericht.
, Waddinxveen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ontzettend vriendelijk en deskundig personeel. Iedereen nam alle tijd om een optimaal resultaat te garanderen.
, Stroe
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het hier heel fijn ervaren. Iedereen was super vriendelijk
, Badhoevedorp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Top ervaring. Aanbevelingswaardig !
, Noordwijk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijke,deskudige en vakkundige behandeling met goede voorlichting.
, Zoetermeer
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Hele sympathieke mensen, korte pijn zo gepiept. Professionele begeleiding
, Gent
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het was iets heftiger dan ik had verwacht. Ben wel tevreden over de behandeling.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De hele ervaring was top! Consult en behandeling verliepen uiterst soepel. Personeel en behandelend artsen waren heel deskundig en vriendelijk ! Absoluut aan te raden !
, Voorburg
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Very clean. Very friendly. Very professional.
, Germany
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling was van intake tot en met uitvoering deskundig en voelde vertrouwd. Daarnaast is het team gezellig wat de tijd doet vliegen en de (minimale) pijn doet verzachten.
, Wassenaar
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Top ! Fantastische medewerkers
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg vriendelijk personeel. Erg op m'n gemak gesteld bij vragen.
, Rosmalen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professioneel team en goede voorlichting. Snelle behandeling en beperkte ongemakken.
, Den Haag
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Mijn ervaring bij Zantman Kliniek was professioneel, vriendelijk/warm. De service was fantastisch
, Bergschenhoek
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer attent, oog voor klant/patiënt, duidelijke communicatie rondom behandeling. Iedereen in het team is zeer vriendelijk en deskundig.
, Pijnacker
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer tevreden
, Capelle aan den IJssel
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het is een hecht team met een fijne sfeer. Deskundig, attent en het resultaat is super.
, Soesterberg
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Enorm fijne kliniek met deskundige en behulpzame mensen. Eentje die ik zeker aan zal raden aan bekenden.
, Delden
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Oke ervaring.
, Strijen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb de behandeling als professioneel, empatisch en efficiënt ervaren. Goede uitleg over alles wat gedaan werd.
, Doorn
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer deskundig en vriendelijk personeel. Ze stelde mij goed op. mijn gemak en gingen heel professioneel te werk. Echt een aanrader
, Lichtenvoorde
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen