• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Veiligheid en effectiviteit van Finasteride (Propecia)

VEILIGHEID EN EFFECTIVITEIT VAN PROPECIA (FINASTERIDE) Bronvermelding: http://regrowhair.com/hair-loss-blog/can-propecia-cause-permanent-sexual-problems/ Voortdurende en verontrustende geruchten over dat Propecia onomkeerbare seksuele functie stoornis zou veroorzaken blijft een groot punt van discussie op het forum van Regrow.com. Voor het gehele artikel klik op http://regrowhair.com/hair-loss-blog/can-propecia-cause-permanent-sexual-problems/ Dr. Ken Washenick (Bosley/Aderans Research Institute) toonde statistieken uit een onderzoek, gedaan over de bijwerkingen die […]

VEILIGHEID EN EFFECTIVITEIT VAN PROPECIA (FINASTERIDE)

Bronvermelding: http://regrowhair.com/hair-loss-blog/can-propecia-cause-permanent-sexual-problems/

veiligheid-propeciaVoortdurende en verontrustende geruchten over dat Propecia onomkeerbare seksuele functie stoornis zou veroorzaken blijft een groot punt van discussie op het forum van Regrow.com. Voor het gehele artikel klik op http://regrowhair.com/hair-loss-blog/can-propecia-cause-permanent-sexual-problems/

Dr. Ken Washenick (Bosley/Aderans Research Institute) toonde statistieken uit een onderzoek, gedaan over de bijwerkingen die geconstateerd werden bij mannen die Finasteride gebruiken tegenover mannen die een placebo kregen en volgden hen voor een jaar. De statistieken tonen aan dat er een verhoging is van bijwerkingen bij mannen die Propecia innamen tegenover de mannen die de placebo kregen, alhoewel sommige mannen die de placebo kregen ook rapporteerden dat zij bijwerkingen hadden. De specifieke getallen vindt u in onderstaande tabel.

 

tabel-veiligheid-finasteride

Ongeveer 3,8% van de mannen die Finasteride gebruiken ondergingen een soort van seksueel gerelateerde bijwerking terwijl maar 2,1% van de mannen die de placebo kregen dit ondervonden. Statistisch gezien is dit behoorlijk, maar bij 58% van de personen die deze bijwerkingen ondervonden en ervoor kozen om door te gaan met de medicatie, zijn de bijwerkingen gestopt. Zelfs na het eerste jaar van de studie was het aantal sexuele bijwerkingen vermindert. Nog belangrijker, iedere vrijgezelle man die onderdeel was van de studie en last hadden van een seksuele stoornis, hadden geen bijwerkingen meer na het stoppen van Finasteride.

Na beoordeling van de data met betrekking tot de link tussen Finasteride en de aanhoudende seksuele bijwerkingen, heeft de SMSNA (The Sexual Medicine Society of North America) een verklaring gepubliceerd, waarin zij erkennen dat er een verband bestaat tussen de medicijnen en de symptomen. In het tweede deel van de verklaring zei men dat het op dit moment onmogelijk is om een definitieve link te leggen tussen deze medicijnen en de langdurige symptomen. Het nieuws heeft alleen de eerste helft van de verklaring in de media bereikt en heeft zo onnodige paniek gecreëerd bij mannen die aan haarverlies lijden en die het medicijn gebruiken of denken het te gaan gebruiken.

De FDA heeft Merck verplicht om de bijsluiter te veranderen bij alle medicijnen die Finasteride bevatten, maar blijft er bij dat Finasteride veilig en effectief is.

De seksuele bijwerkingen waren bekend op het moment van goedkeuring van het medicijn. Bovendien, van 1998 tot 2011, waren er 59 personen van de 6 tot 7 miljoen gebruikers van Finasteride, die nadelige bijwerkingen hadden die langer duurden dan drie maanden nadat het medicijngebruik was gestopt.

 

dr.-sharon-keeneEen andere noemenswaardige presentatie door Dr. Sharon Keene. Zij liet resultaten zien die veronderstellen dat de onderzoeken die waren beoordeeld over de permanente bijwerkingen van Finasteride, niet adequaat en objectief de gezondheid van de patiënten had bestudeerd. Inclusief de diagnose van depressie of angsten, roken, gebruik van marihuana of cocaïne, alcohol etc. Zij liet statistieken zien van Juli 2012 waaruit bleek dat 30% van de jonge mannen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar erectie stoornissen had en 11% last had van voortijdige zaadlozing zonder dat zij Finasteride hadden gebruikt. In een groter onderzoek, waarbij 27.000 mannen meededen in 8 verschillende landen, hadden 8% van deze mannen in de leeftijd van 20 tot 29 jaar en 11% van de mannen in de leeftijd van 30 tot 39 jaar last van erectie stoornissen.

Dr. Keene concludeert dat er veel lichamelijke oorzaken aan erectie stoornissen en seksueel gerelateerde problemen kunnen zijn. En er is geen bewijs dat Finasteride direct gelinked kan worden aan permanente seksuele bijwerkingen. Dr. Keene is het er wel mee eens dat patiënten die last hebben van blijvende seksuele bijwerkingen nadat zij gestopt zijn met de Finasteride behandeling, doorgrondelijk geëvalueerd dienen te worden voor mogelijke lichamelijke oorzaken, manier van leven en mogelijke psychologische en mentale gezondheidsproblemen.

Veel mannen die aan haarverlies lijden gebruiken Propecia al jaren met weinig tot geen nadelige effecten. Wij moedigen wel iedereen aan die een op medicijnen gebaseerde haarverlies behandeling overweegt, zichzelf goed op de hoogte te stellen omtrent de eventuele risico’s zowel als op de voordelen, voor zij medicijnen gaan slikken.

Voor meer informatie, klik op, http://regrowhair.com/hair-loss-blog/coalition-hair-transplant-surgeon-dr-robert-bernstein-discusses-the-efficacy-and-safety-of-finasteride/ .

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Zantman kliniek. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.

 

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij