• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Vertex

De vertex in de context van “haar” verwijst naar het bovenste deel van het hoofd, waar het haar een natuurlijke draaiing of “draaikolk” maakt. In feite is het de plaats waar je haar vanuit alle richtingen naar buiten groeit. Deze term wordt vaak gebruikt in de haartransplantatie-industrie, omdat het een gebied is dat vaak wordt getroffen door haarverlies, vooral bij mannen. In medische termen wordt dit ook wel de “kruin” genoemd. De vertex vormt vaak een uitdaging bij haartransplantaties, omdat het haar in dit gebied in verschillende richtingen groeit.

De vorm en grootte van de vertex kan per persoon verschillen. De term “vertex” wordt ook gebruikt in de context van haarverlies. In die zin kunnen er verschillende “soorten” vertex zijn, afhankelijk van de mate en het patroon van het haarverlies.

  1. Normale Vertex: Hier is de haarlijn intact en is er geen of slechts minimaal haarverlies.
  2. Vroege Vertex Kaalheid: Het haarverlies begint zich te concentreren in het vertexgebied, maar er is nog steeds veel haar aanwezig.
  3. Geavanceerde Vertex Kaalheid: Het haarverlies is nu zeer duidelijk in het vertexgebied, met een duidelijke kale plek.
  4. Volledige Vertex Kaalheid: Het gehele vertexgebied is kaal.

Deze “soorten” vertex zijn meer beschrijvend dan dat ze daadwerkelijk verschillende soorten aanduiden. Het zijn eigenlijk stadia van haarverlies meer nog dan verschillende soorten vertex. Haaruitval is een progressief proces en de veranderingen in het vertexgebied zijn onderdeel van dit proces.

Waarom begint kaalheid vaak bij de vertex?

Haarverlies, in het bijzonder mannelijke kaalheid (androgenetische alopecia), heeft een sterk genetische component en wordt beïnvloed door hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT). DHT is een afgeleide van het mannelijke hormoon testosteron en heeft de neiging om haarfollikels te krimpen, waardoor het haar dunner wordt en uiteindelijk stopt met groeien.

De haarfollikels op de vertex (de kroon van het hoofd) en aan de voorkant van het hoofd lijken bijzonder gevoelig te zijn voor DHT. De exacte reden waarom deze gebieden meer vatbaar zijn voor haarverlies is niet volledig bekend, maar het is waarschijnlijk te wijten aan verschillen in de haarfollikels zelf en hoe ze reageren op hormonen.

Het haar aan de achterkant van het hoofd, met name het gebied dat bekend staat als de “krans”, is vaak resistent tegen DHT en blijft groeien, zelfs bij mannen met aanzienlijk haarverlies. Dit is de reden waarom veel haartransplantatieprocedures haar uit dit gebied halen om te transplanteren naar de kalende gebieden aan de voorkant en bovenop het hoofd.

Hoewel haaruitval vaak begint bij de vertex, is dit niet altijd het geval. Sommige mannen kunnen haarverlies ervaren dat begint bij de haarlijn of andere delen van het hoofd.

Mannen vs vrouwen

Bij mannen komt androgenetische alopecia (ook bekend als mannelijke kaalheid) vaak tot uiting in het dunner worden van het haar aan de voorzijde, de tempels en de vertex van het hoofd, met behoud van het haar aan de achterkant en zijkanten van het hoofd. Dit kan leiden tot een patroon dat bekend staat als “mannelijk patroon kaalheid”.

Bij vrouwen is androgenetische alopecia over het algemeen minder duidelijk en kan het zich uiten als diffuse dunner wordend haar over de hele hoofdhuid, inclusief de vertex. Het wordt echter zeldzamer dat vrouwen de volledige kaalheid van de vertex ervaren die mannen soms doen. In plaats daarvan kunnen vrouwen merken dat hun haarscheiding breder wordt, of dat de algehele dichtheid van hun haar afneemt. Daarom kan de vertex bij mannen en vrouwen anders lijken, vooral als ze haarverlies ervaren.

Wat betekent vertex?

Het woord “vertex” komt van het Latijnse woord “vertex”, wat letterlijk “hoogste punt” betekent. In de wiskunde en geometrie wordt het woord “vertex” (of “hoekpunt” in het Nederlands) gebruikt om het hoogste punt of de hoek van een figuur of object aan te duiden, zoals de top van een driehoek of de hoekpunten van een vierkant.

In de context van het menselijk lichaam wordt de term “vertex” gebruikt om het bovenste deel van het hoofd aan te duiden, wat in feite het “hoogste punt” van het menselijk lichaam is wanneer we rechtop staan.

Dus de term heeft zowel in het Latijn als in het Engels een vergelijkbare betekenis, verwijzend naar een top- of hoogtepunt.

Wat betekend Vertex?

Vertex” komt van het Latijnse woord “vertex”, wat letterlijk “hoogste punt” betekent.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij