Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Vitamine D en haaruitval

Een tekort aan vitamine D is een veelvoorkomend probleem geworden. Dat komt doordat veel mensen weinig blootgesteld worden aan zonlicht en/of een slechte inname van voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor haaruitval. Wat is een tekort aan vitamine D eigenlijk en waarom heeft het invloed op het haar?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die onmisbaar is voor de gezondheid. Het geeft het immuunsysteem een boost, houdt de botten sterk en de huid gezond. Daarnaast stimuleert vitamine D celgroei én heeft het daardoor een positief effect op de groei van uw haar. De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe haarfollikels. Een tekort aan vitamine D en haarverlies staan dus met elkaar in verband.

U krijgt vitamine D vooral binnen via blootstelling aan de zon, maar het komt ook voor in dierlijk voedsel, zoals eigeel, melk, kaas, vlees of boter. Daarnaast kunt u ook voedingssupplementen nemen om de inname van vitamine D te verhogen. De vitamine speelt een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast helpt de vitamine ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, depressie en sommige vormen van dementie. Ook wordt vitamine D in verband gebracht met Alopecia (pleksgewijze kaalheid).

Het meest voorkomende symptoom van vitamine D-tekort is een droge huid en nagels. Andere symptomen zijn spierzwakte, vermoeidheid, gewichtstoename, broze botten en een verhoogd risico op infecties.

Hoe haalt uw lichaam vitamine D uit zonlicht?

Het lichaam maakt vitamine D aan als het lichaam in aanraking komt met zonlicht. De energie van de zon zorgt voor een chemische reactie. Zonlicht wordt omgezet in een vorm die het lichaam opneemt. Deze vorm van zonlicht is noodzakelijk voor sterke botten en haargroei. Elke dag tien tot twintig minuten zonlicht op de onderarmen is al voldoende om het vitamine D niveau op peil te brengen en houden.

Het verband tussen een vitamine D tekort en haaruitval

U heeft vitamine D nodig voor uw gezondheid en dus ook voor uw haar. De vitamine is ook belangrijk om uw botten sterk te houden. Het opnemen van genoeg vitamine D, heeft ook te maken met de plek waar u woont. Op het noordelijk halfrond worden mensen veel minder blootgesteld aan Uv-licht. Seizoenswisselingen zorgen voor verschillende weersomstandigheden die een effect kunnen hebben op het lichaam en symptomen van een vitamine D tekort kunnen veroorzaken.

De invloed van een vitamine D tekort op de haargroei en textuur?

Ieder haarzakje produceert een nieuwe haar. Deze groeit in een bepaalde cyclus totdat de haar weer uitvalt. Deze cyclus kan variëren van maanden tot jaren. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de groeifase van het haar. Een tekort aan vitamine D kan een negatief effect hebben op de haarlengte, structuur en de gezondheid van het haar. Het kan namelijk leiden tot slapper en breekbaarder haar. Ook kan het haaruitval veroorzaken. Als je te weinig vitamine D krijgt, kan het de haargroei beperken.

Verliest u in de zomer of winter meer haar?

Het kan voorkomen dat u in de winter meer haarverlies heeft. Dit komt waarschijnlijk omdat u minder vitamine D via zonlicht binnenkrijgt. De winter wordt vaak geassocieerd met een droge huid, droog haar of een rode huid. Deze verschijnselen worden meestal veroorzaakt door omgevingsfactoren. Denk aan een lage luchtvochtigheid, verwarming of wind. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D in het haar het proces van haarverlies vertraagd.

Hoe voorkomt u haarverlies in de winter?

Naast zonlicht, is voeding een belangrijke bron van vitamine D. Het kan lastig zijn om alleen met voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er zijn ook andere manieren om uw haar in de winter goed te verzorgen:

  • Vermijd warmtebronnen op uw haar, zoals stijltangen of föhns;
  • Was uw haar niet dagelijks. Dit droogt het haar namelijk uit en kan leiden tot breekbaar haar;
  • Gebruik een geschikte conditioner, bijvoorbeeld voor droog of beschadigd haar.

Het belang van vitamine D bij haaruitval

Over de zin én onzin van vitaminen zijn niet alle geleerden het eens. Of het innemen van vitamine D helpt bij alopecia, is ook een punt van discussie. Toch is het voor iedereen belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Niet alleen voor de haargroei, maar ook voor botten, spieren en weerstand.

Onderzoeksontwikkelingen

Helaas is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat vitamine D daadwerkelijk helpt tegen haaruitval. Onderstaand hebben we voor u wel een onderzoek uitgelicht, waaruit is gebleken dat vitamine D mogelijk heeft geholpen om haaruitval tegen te gaan.

Onderzoek ISHRS

Over het vitamine D tekort presenteert Sharon Keene, MD, FISHRS en ISHRS Past President een casusrapport. Dit artikel werd gepubliceerd in ISHRS Hair Transplant Forum. Er werd namelijk een correlatie gesuggereerd tussen vitamine D tekort een haaruitval. De case gaat over een man van 41 jaar oud, hij kwam bij een consult om te kijken of hij in aanmerking kwam voor een haartransplantatie. Sinds zijn 22e kreeg hij te maken met dunner wordend haar, ook had hij familieleden met Alopecia Androgenetica.

De man verklaarde dat zijn patroon al twee jaar stabiel was. Hij had bijna een zesweekse kuur van wekelijkse dosering van 50.000 IE vitamine D3 voltooid, gevolgd door 10.000 IE per week, gedurende 8 maanden. Zes maanden later werden er foto’s gemaakt. Opmerkelijk genoeg was er hergroei van de voorhoofdharen. Er werd aangenomen dat de hergroei een reactie was op andere medicijnen die de man had genomen, maar hij meldde dat hij alleen de vitamine D3-supplementen had genomen.

Een consult inplannen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een haartransplantatie? Plan dan een consult in bij Zantman Kliniek. We beoordelen uw haarkwaliteit, haardichtheid en het te transplanteren gebied. Ook geven we u meer informatie over het verloop van de behandeling en de voor- en nazorg.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Rustig, uitleg van procedure, prettige vriendelijke behandelaars.
, Groningen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Als prettig ervaren.
, Mussel
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professionele behandelaars. Vriendelijk, zorgzaam, deskundig.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Een combi tussen bijna in slaap vallen en hier en daar het gevoel hebben dat je bij de tandarts zit.Maar de pijn viel erg mee, fijn contact en goede begeleiding.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling als positief ervaren.
, Bosch en Duin
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk,kundig personeel, goede zorg, prettig dar er genoeg/steeds gevraagd wordt of je nog ok bent.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Door de positief kritische adviezen voelde het vertrouwd aan.
, Roosendaal
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De dag vloog voorbij; dat zegt alles over dat de behandeling vlekkeloos is verlopen. Jullie kenmerken mij als een loyale, betrokken organisatie. Alsof je bij familie of vrienden bent.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Uit bovenstaande blijkt dat ik het als heel prettig en deskundig heb ervaren (cijfer 10). Fijne, persoonlijke sfeer! Je vragen worden allemaal beantwoord.
, Hoogvliet
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer prettige no nonsens kliniek. Zeer vriendelijke behandelaars, zeer aan te bevelen.
, Voorthuizen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Sehr kompetent, freundlich, toll.
, Munchen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Mooie dag, goed geholpen, gewoon super geholpen.
, Haarlem
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Professioneel, vriendelijk, deskundig.
, Dronten
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb de behandeling dag als heel prettig ervaren door het medische team. Top gedaan!
, Den Haag
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed geïnformeerd over de behandeling. Prima en deskundige mensen.
, Oude Wetering
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Deb Ilp
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zowel het consult als de behandeling was helemaal top!! Ik voelde me helemaal thuis.
, Oegstgeest
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
De behandeling is mij heel erg mee gevallen, het ging vrij snel en vrijwel geen pijn. De verzorging qua lunch en tussendoortjes was ook perfect.
, Papendrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Al bij de consult had ik een goed gevoel met de uitgebreide en eerlijke uitleg. Ik ben ook bij een andere aanbieder op consult geweest, maar had een beter gevoel bij Zantman. De behandeling verliep ook goed, erg tevreden.
, Heemskerk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
The entire proces was very nice and comforting, from the first contact I felt the staff was professional and knowledgable. During the procedure I appreciated the effort in keeping me relaxed and comfortable.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel deskundig, positief en gezellig. Leuke club artsen/assistenten.
, Utrecht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prettige ervaring.
, Amstelveen
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het hele proces van consult tot gesprek tot behandeling als zeer professioneel ervaren. Doorheen de behandeling werd het proces toegelicht, wat erg veel vertrouwen geeft.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super vriendelijk geholpen. Duidelijke uitleg en antwoord op al mijn vragen gehad. Minimaal tot geen pijn tijdens de ingreep en alles verliep vlot.
, Maassluis
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen