• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Vitamine D en haaruitval

Een tekort aan vitamine D is een veelvoorkomend probleem geworden. Dat komt doordat veel mensen weinig blootgesteld worden aan zonlicht en/of een slechte inname van voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor haaruitval. Wat is een tekort aan vitamine D eigenlijk en waarom heeft het invloed op het haar?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die onmisbaar is voor de gezondheid. Het geeft het immuunsysteem een boost, houdt de botten sterk en de huid gezond. Daarnaast stimuleert vitamine D celgroei én heeft het daardoor een positief effect op de groei van uw haar. De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe haarfollikels. Een tekort aan vitamine D en haarverlies staan dus met elkaar in verband.

U krijgt vitamine D vooral binnen via blootstelling aan de zon, maar het komt ook voor in dierlijk voedsel, zoals eigeel, melk, kaas, vlees of boter. Daarnaast kunt u ook voedingssupplementen nemen om de inname van vitamine D te verhogen. De vitamine speelt een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast helpt de vitamine ook bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, depressie en sommige vormen van dementie. Ook wordt vitamine D in verband gebracht met Alopecia (pleksgewijze kaalheid).

Het meest voorkomende symptoom van vitamine D-tekort is een droge huid en nagels. Andere symptomen zijn spierzwakte, vermoeidheid, gewichtstoename, broze botten en een verhoogd risico op infecties.

Hoe haalt uw lichaam vitamine D uit zonlicht?

Het lichaam maakt vitamine D aan als het lichaam in aanraking komt met zonlicht. De energie van de zon zorgt voor een chemische reactie. Zonlicht wordt omgezet in een vorm die het lichaam opneemt. Deze vorm van zonlicht is noodzakelijk voor sterke botten en haargroei. Elke dag tien tot twintig minuten zonlicht op de onderarmen is al voldoende om het vitamine D niveau op peil te brengen en houden.

Het verband tussen een vitamine D tekort en haaruitval

U heeft vitamine D nodig voor uw gezondheid en dus ook voor uw haar. De vitamine is ook belangrijk om uw botten sterk te houden. Het opnemen van genoeg vitamine D, heeft ook te maken met de plek waar u woont. Op het noordelijk halfrond worden mensen veel minder blootgesteld aan Uv-licht. Seizoenswisselingen zorgen voor verschillende weersomstandigheden die een effect kunnen hebben op het lichaam en symptomen van een vitamine D tekort kunnen veroorzaken.

De invloed van een vitamine D tekort op de haargroei en textuur?

Ieder haarzakje produceert een nieuwe haar. Deze groeit in een bepaalde cyclus totdat de haar weer uitvalt. Deze cyclus kan variëren van maanden tot jaren. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de groeifase van het haar. Een tekort aan vitamine D kan een negatief effect hebben op de haarlengte, structuur en de gezondheid van het haar. Het kan namelijk leiden tot slapper en breekbaarder haar. Ook kan het haaruitval veroorzaken. Als je te weinig vitamine D krijgt, kan het de haargroei beperken.

Verliest u in de zomer of winter meer haar?

Het kan voorkomen dat u in de winter meer haarverlies heeft. Dit komt waarschijnlijk omdat u minder vitamine D via zonlicht binnenkrijgt. De winter wordt vaak geassocieerd met een droge huid, droog haar of een rode huid. Deze verschijnselen worden meestal veroorzaakt door omgevingsfactoren. Denk aan een lage luchtvochtigheid, verwarming of wind. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D in het haar het proces van haarverlies vertraagd.

Hoe voorkomt u haarverlies in de winter?

Naast zonlicht, is voeding een belangrijke bron van vitamine D. Het kan lastig zijn om alleen met voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Er zijn ook andere manieren om uw haar in de winter goed te verzorgen:

  • Vermijd warmtebronnen op uw haar, zoals stijltangen of föhns;
  • Was uw haar niet dagelijks. Dit droogt het haar namelijk uit en kan leiden tot breekbaar haar;
  • Gebruik een geschikte conditioner, bijvoorbeeld voor droog of beschadigd haar.

Het belang van vitamine D bij haaruitval

Over de zin én onzin van vitaminen zijn niet alle geleerden het eens. Of het innemen van vitamine D helpt bij alopecia, is ook een punt van discussie. Toch is het voor iedereen belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Niet alleen voor de haargroei, maar ook voor botten, spieren en weerstand.

Onderzoeksontwikkelingen

Helaas is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat vitamine D daadwerkelijk helpt tegen haaruitval. Onderstaand hebben we voor u wel een onderzoek uitgelicht, waaruit is gebleken dat vitamine D mogelijk heeft geholpen om haaruitval tegen te gaan.

Onderzoek ISHRS

Over het vitamine D tekort presenteert Sharon Keene, MD, FISHRS en ISHRS Past President een casusrapport. Dit artikel werd gepubliceerd in ISHRS Hair Transplant Forum. Er werd namelijk een correlatie gesuggereerd tussen vitamine D tekort een haaruitval. De case gaat over een man van 41 jaar oud, hij kwam bij een consult om te kijken of hij in aanmerking kwam voor een haartransplantatie. Sinds zijn 22e kreeg hij te maken met dunner wordend haar, ook had hij familieleden met Alopecia Androgenetica.

De man verklaarde dat zijn patroon al twee jaar stabiel was. Hij had bijna een zesweekse kuur van wekelijkse dosering van 50.000 IE vitamine D3 voltooid, gevolgd door 10.000 IE per week, gedurende 8 maanden. Zes maanden later werden er foto’s gemaakt. Opmerkelijk genoeg was er hergroei van de voorhoofdharen. Er werd aangenomen dat de hergroei een reactie was op andere medicijnen die de man had genomen, maar hij meldde dat hij alleen de vitamine D3-supplementen had genomen.

Een consult inplannen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een haartransplantatie? Plan dan een consult in bij Zantman Kliniek. We beoordelen uw haarkwaliteit, haardichtheid en het te transplanteren gebied. Ook geven we u meer informatie over het verloop van de behandeling en de voor- en nazorg.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij