• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Voordelen en nadelen van haargroeimiddelen

Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 90% van mensen die last hebben van haaruitval, eerst verschillende haargroeimiddelen proberen. Heeft u dit ook wel eens overwogen? Er bestaan verschillende soorten middelen, waardoor de haargroei kan worden gestimuleerd. Het is in eerste instantie belangrijk dat u eerst vast stelt, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Wanneer […]

Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 90% van mensen die last hebben van haaruitval, eerst verschillende haargroeimiddelen proberen. Heeft u dit ook wel eens overwogen? Er bestaan verschillende soorten middelen, waardoor de haargroei kan worden gestimuleerd. Het is in eerste instantie belangrijk dat u eerst vast stelt, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Wanneer er namelijk sprake is van haaruitval door een haarziekte, zullen de bekende haargroeimiddelen geen effect hebben.

Haargroeimiddelen kunnen een uitkomst zijn bij erfelijke haaruitval. Meestal kan door een huisarts of dermatoloog eenvoudig vast worden gesteld of er sprake is van erfelijke haaruitval. Dit kan onder andere worden gezien aan het patroon van haaruitval.

Welke haargroeimiddelen zijn er?

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten haargroeimiddelen. Er zijn twee bewezen middelen:

  • Minoxidil, in de 2% en 5% variant
  • Finasteride en Dutasteride

Daarnaast bestaan er ook nog verschillende middelen om de haargroei te stimuleren. Deze middelen zijn echter meer bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan bepaalde stoffen in het lichaam die essentieel zijn voor goede haargroei. Voorbeelden zijn preparaten met vitaminen en mineralen.

Voordelen van haargroeimiddelen

Het woord ‘haargroeimiddel’ maakt eigenlijk direct al duidelijk, waarvoor het bedoeld is. Een haargroeimiddel is bedoeld om het haar te laten groeien. Houd er echter rekening mee dat het bij de ene persoon beter aanslaan dan bij de andere persoon. Bij sommige mensen die bijvoorbeeld finasteride gebruiken, wordt de haaruitval vrij snel gestopt en is er zelfs sprake van voller haar.

Het is echter ook mogelijk dat het gebruik van haargroeimiddelen weinig tot niets doet. Merk je na 6 maanden gebruikt te hebben nog geen verbetering of stabilisatie van de haar situatie? Dan raden we aan hiermee te stoppen.

Nadelen van haargroeimiddelen

Aan het gebruik van deze middelen zijn helaas ook nadelen verbonden. Sommige mensen ervaren helemaal geen bijwerkingen. Er zijn echter ook mensen die erg nare bijwerkingen ervaren van bijvoorbeeld finasteride. Door het gebruik van finasteride kan het libido lager worden en zijn er gevallen bekend van impotentie. Dit wordt gezien als zeer serieuze bijwerkingen.

Over medicijnen of haargroeimiddelen als finasteride is veel onderzoek gedaan. Opvallend is dat de resultaten per onderzoek sterk kunnen verschillen. Zo zijn er onderzoeken bekend, waarbij de bijwerkingen van Finasteride onomkeerbaar lijken. Er zijn echter ook onderzoeken bekend, waarbij dit niet het geval is. Deze onderzoeken wijzen uit dat nadat gestopt is met Finasteride, de bijwerkingen niet langer doorwerken.

Maak een belangrijke afweging

Wanneer u last heeft van haaruitval en haargroeimiddelen overweegt, maak dan een belangrijke afweging. Wegen de mogelijke bijwerkingen van de haargroeimiddelen op tegen de mogelijke voordelen?

U kunt zich hierover laten adviseren door uw huisarts of dermatoloog. Wanneer u een haartransplantatie laat uitvoeren, is het bovendien lang niet altijd nodig om haargroeimiddelen te gebruiken. U kun daarnaast ook overwegen om eerst haargroeimiddelen met relatief weinig bijwerkingen te proberen.

Zantman kliniek kunt u adviseren over een haaruitval preventie plan

Wij adviseren u graag over het wel of niet gebruiken van bepaalde haargroeimiddelen.

 
 

Heeft u vragen over haaruitval preventie en haartransplantatie?

Neemt u dan contact met ons op of plan eenvoudig een gratis en vrijblijvend consultgesprek in onze online agenda. Dan kunnen wij u een persoonlijk advies en prijsopgave geven.
 

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij