• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Wordt mijn haar weer net zo dik als vroeger?

Die vraag horen wij bijna altijd bij een consult voor een haartransplantatie. Hieronder leest u het uitgebreide antwoord op deze vraag! Wat zijn follicle units? Haren groeien in groepjes, de zogenaamde follicle units van meerdere haren. Met een microscoop is dat goed te zien. Een follicle unit bevat 1, 2 of 3 haren (bij afrohaar […]

Die vraag horen wij bijna altijd bij een consult voor een haartransplantatie. Hieronder leest u het uitgebreide antwoord op deze vraag!

Wat zijn follicle units?

Haren groeien in groepjes, de zogenaamde follicle units van meerdere haren. Met een microscoop is dat goed te zien. Een follicle unit bevat 1, 2 of 3 haren (bij afrohaar soms 4). Om die haren zit een soort van beveiliging en om een zo groot mogelijk natuurlijk resultaat te krijgen is het dus zaak om niet single hairs (per haar) te verplaatsen maar follicle units, met gemiddeld 2 of 3 haren. Het maakt dus een groot verschil of u 1000 haren transplanteert of 1000 follicle units.

Rekent u even mee?

Het kan zijn dat bij een man meer dan 50% van zijn haar verloren gaat, maar laten we voor dit sommetje gemakshalve 50% haarverlies nemen. Van de 50% die resteert, kan ongeveer de helft gebruikt worden voor een haartransplantatie zonder dat te zien is waar het haar vandaan is gehaald. We hebben nu dus 25% van de donorharen om 50% kaal oppervlak te bedekken. Zo dik als vroeger is dus helaas niet mogelijk.

Het gevaar

Het gevaar kan zijn dat iemand voor een haartransplantatie komt en nog maar 25% van zijn haren is verloren. Dan kan met voldoende donorhaar theoretisch alles worden opgevuld. Maar wat nu als de kaalhoofdigheid doorzet? Wat als preventiemiddelen tegen kaalhoofdigheid niet werken? Dan kom je later toch haren tekort?

Donorhaar is namelijk haar dat erfelijk onbelast is en ook in de toekomst niet uit zal vallen. Bij twijfel over toekomstige haaruitval zal een ervaren arts, ook al is er nu nog genoeg haar aanwezig, zich beperken tot het transplanteren van haren van midden op het hoofd tot aan de voorkant. Wat kan er gebeuren als je direct zowel de kruin als de voorkant doet? Dan bestaat de kans dat je bij voortschrijdende haaruitval donorhaar tekort komt en het middenhoofd niet kan vullen. Je zet namelijk piketpaaltjes wijd uit elkaar. Een kaal kruintje is natuurlijk, een kale plek middel op het hoofd niet. Blijkt later dat de kaalhoofdigheid gestabiliseerd is dan kan altijd nog de kruin worden getransplanteerd.

De hoeveelheid haren

De mens heeft ongeveer 150 tot 200 haren per cm2. Laten we uitgaan van een doorsnee aantal haren van 170 haren. Omdat een follicle unit gemiddeld 2,3 haren bevat zijn dat dus ongeveer 75 follicle units. Bij het maken en plaatsen van de follicle units worden er ook nog wat beschadigd, en dat is tijdens de transplantatie niet te zien. Je merkt het pas later als ze niet of niet goed groeien.

Haartransplantatie een illusie?

Een ervaren arts kan met relatief weinig haar toch het idee van kaal zijn veranderen. Dat komt omdat hij/zij de haren strategisch plaatst waardoor het meer lijkt dan het is. Denk maar eens aan een bos. De eerste rij bomen kan je individueel zien. Daarachter wordt het een groot donker vlak ondanks het feit dat alle bomen even ver van elkaar staan.

Foto’s zijn belangrijk

Foto’s zijn belangrijk voor zowel de arts als de cliënt. Regelmatig komt het voor dat een cliënt bij de controle van een haartransplantatie (meestal na 8-9 maanden) zegt bij het zien van de foto die gemaakt is voor de behandeling: “Zo kaal ben ik nooit geweest. Is die foto wel van mij?”.  Het resultaat is dus vaak beter dan verwacht! Bekijk hier enkele voor en na foto’s.

Meer informatie?
Plan een gratis consult in of neem contact op.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij