Haaruitval tijdens en na de zwangerschap is een vrij normaal verschijnsel. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap.
Over het algemeen is haaruitval tijdens en na de zwangerschap normaal en tijdelijk. Met de juiste zorg en voeding zou je haar na verloop van tijd weer gezond moeten worden.
Er zijn geen specifieke groepen vrouwen die meer of minder vatbaar zijn voor haaruitval na de zwangerschap. Haaruitval na de bevalling, ook wel postpartum haaruitval genoemd, kan vrouwen van alle leeftijden, etniciteiten en achtergronden treffen. Er zijn echter enkele factoren die het risico op haaruitval na de zwangerschap kunnen vergroten:
Er zijn enkele risicofactoren die haaruitval na de zwangerschap kunnen vergroten. Maar ook veel andere vrouwen zullen na de bevalling enige mate van haaruitval ervaren. In de meeste gevallen is dit tijdelijk en zal het haar na verloop van tijd weer normaal worden.
De meeste vrouwen zullen na verloop van tijd herstellen van haaruitval en veranderingen in de haartextuur dat gedurende de zwangerschap heeft plaatsgevonden. Toch zijn er enkele gevallen waarin vrouwen blijvende veranderingen kunnen ervaren. Dit kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen, genetica of andere gezondheidsfactoren. Enkele voorbeelden van blijvende veranderingen zijn: dunner haar, verandering in de haartextuur en futloos of pluizig haar. Sommige vrouwen kunnen merken dat hun haar dunner en minder dicht is na de zwangerschap. Dit kan te wijten zijn aan een combinatie van genetische en hormonale factoren. Ook is het mogelijk dat sommige vrouwen na de zwangerschap een verandering in de textuur van hun haar opmerken. Haar kan bijvoorbeeld van steil naar krullend veranderen, of andersom. Dit kan het gevolg zijn van hormonale schommelingen of veranderingen in de haarfollikels. Hormonale veranderingen kunnen ook invloed hebben op de algehele gezondheid en uitstraling van het haar. Sommige vrouwen kunnen merken dat hun haar na de zwangerschap futloos, pluizig of droog is.
Tijdens de zwangerschap vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats die invloed kunnen hebben op de haargroei en het haarverlies. De belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij deze veranderingen zijn; oestrogeen, progesteron en prolactine.
Tijdens de zwangerschap stijgen de oestrogeenspiegels aanzienlijk. Verhoogde oestrogeenniveaus kunnen de groeifase van de haarfollikels (de zogenaamde anagene fase) verlengen, waardoor het haar langer wordt en minder snel uitvalt. Dit resulteert vaak in dikker en voller haar tijdens de zwangerschap.
De niveaus van progesteron stijgen ook tijdens de zwangerschap. Dit hormoon werkt samen met oestrogeen om de haargroei te ondersteunen. Het verlengt de anagene fase en kan ook helpen om haaruitval te verminderen.
Prolactine is een hormoon dat voornamelijk betrokken is bij de productie van moedermelk, maar het kan ook invloed hebben op de haargroei. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding kunnen verhoogde prolactinespiegels de haargroeicyclus beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in de haartextuur en haargroei.
Prolactine staat voornamelijk bekend om zijn rol bij de productie van moedermelk, maar dit hormoon heeft ook invloed op andere fysiologische processen in het lichaam, waaronder de haargroeicyclus. Prolactine kan de haargroei op verschillende manieren beïnvloeden.
Prolactine kan zich binden aan specifieke receptoren die aanwezig zijn in de haarfollikels. Wanneer prolactine zich bindt aan deze receptoren, kan het de haargroeicyclus beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in de haargroei en -textuur.
Prolactine kan ook invloed hebben op de haargroeicyclus door te interageren met andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Tijdens de zwangerschap kan de interactie tussen prolactine en deze andere hormonen leiden tot een verlenging van de anagene (groeifase) van de haarfollikels, waardoor er minder haarverlies optreedt.
Prolactine kan ook invloed hebben op de talgklieren, die verantwoordelijk zijn voor het produceren van talg (een olieachtige substantie die de hoofdhuid en het haar hydrateert en beschermt). Veranderingen in de talgproductie kunnen leiden tot veranderingen in de haargroei en -textuur.
Hoewel prolactine niet de belangrijkste regulator van de haargroeicyclus is, kan het toch invloed hebben op de groei en het verlies van haar, vooral tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Na de zwangerschap dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron snel, wat leidt tot een kortere groeifase en een langere rustfase (telogene fase) van de haarfollikels. Dit kan resulteren in verhoogde haaruitval, ook wel bekend als postpartum haaruitval. Dit haarverlies is meestal tijdelijk en stopt binnen 6 tot 12 maanden na de bevalling.
Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.
13 september 2024
Ervaring van Edwin, Barendrecht
11 september 2024
Ervaring van Sander, Belsele
09 september 2024
Ervaring van Brian, Naaldwijk
06 september 2024
Ervaring van Anoniem, Sint Anthonis
05 september 2024
Ervaring van Anoniem, Spijkenisse
05 september 2024
Ervaring van J.K. Vermeer, Lienden
05 september 2024
Ervaring van Anoniem, Baarle-Nassau
03 september 2024
Ervaring van Pepijn, 's-Gravenhage
02 september 2024
Ervaring van Anoniem, Deurne
02 september 2024
Ervaring van Anoniem, Amsterdam
02 september 2024
Ervaring van Bruno, Hulshout
30 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Alphen aan den Rijn
27 augustus 2024
Ervaring van Stijn, Goes
23 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Geldrop
23 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Keerbergen
19 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Amsterdam
15 augustus 2024
Ervaring van Paul , Gouda
15 augustus 2024
Ervaring van Manuel , Borgerhout
14 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Schalkhaar
14 augustus 2024
Ervaring van Daniel , Rotterdam
14 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Woerden
13 augustus 2024
Ervaring van anoniem, Diemen
12 augustus 2024
Ervaring van Joost, 't Zand
09 augustus 2024
Ervaring van Martijn , Rotterdam
07 augustus 2024
Ervaring van Anoniem, Kapellen
Bentincklaan 21A
3039 KG Rotterdam
Nederland
+31 (0) 10 276 2599
info@zantmankliniek.nl