• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Zwangerschap en haaruitval

Haaruitval tijdens en na de zwangerschap is een vrij normaal verschijnsel. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap.

  1. Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap stijgen de oestrogeenniveaus, wat kan leiden tot een langere groeifase van het haar. Dit resulteert vaak in dikker en voller haar tijdens de zwangerschap. Na de bevalling dalen de oestrogeenniveaus weer, wat kan leiden tot haaruitval omdat het haar weer overgaat naar de normale groeicyclus.
  2. Postpartum haaruitval: Veel vrouwen ervaren haaruitval, bekend als postpartum haaruitval, binnen enkele maanden na de bevalling. Dit is tijdelijk en stopt meestal vanzelf binnen 6 tot 12 maanden na de bevalling.
  3. Voeding en vitaminen: Een evenwichtige voeding en goede voeding zijn belangrijk voor gezond haar. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommige vrouwen kiezen ervoor om tijdens en na de zwangerschap vitaminesupplementen te blijven nemen om hun haar gezond te houden.
  4. Haarverzorging: Wees voorzichtig met je haar tijdens en na de zwangerschap. Vermijd strakke kapsels, agressieve styling en chemische behandelingen die het haar kunnen beschadigen en/of verzwakken. Gebruik een zachte borstel en wees voorzichtig bij het wassen en drogen van je haar.

Komt het weer goed?

Over het algemeen is haaruitval tijdens en na de zwangerschap normaal en tijdelijk. Met de juiste zorg en voeding zou je haar na verloop van tijd weer gezond moeten worden.

Alle vrouwen ervaren wel verandering van hun haar

Er zijn geen specifieke groepen vrouwen die meer of minder vatbaar zijn voor haaruitval na de zwangerschap. Haaruitval na de bevalling, ook wel postpartum haaruitval genoemd, kan vrouwen van alle leeftijden, etniciteiten en achtergronden treffen. Er zijn echter enkele factoren die het risico op haaruitval na de zwangerschap kunnen vergroten:

  1. Genetische aanleg: Als haaruitval in je familie voorkomt, heb je mogelijk een grotere kans om na de zwangerschap haaruitval te ervaren.
  2. Hormonale onbalans: Vrouwen die al vóór de zwangerschap hormonale onevenwichtigheden hadden, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), kunnen vatbaarder zijn voor haaruitval na de bevalling.
  3. Schildklierproblemen: Schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) of hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) kunnen bijdragen aan haaruitval. Het is belangrijk om eventuele schildklierproblemen te behandelen om haaruitval te verminderen.
  4. Voedingsdeficiënties: Vrouwen die tijdens de zwangerschap of daarna onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, lopen een groter risico op haaruitval. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt met voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B en andere essentiële voedingsstoffen.
  5. Stress: Vrouwen die tijdens of na de zwangerschap hoge stressniveaus ervaren, kunnen vatbaarder zijn voor haaruitval. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en slaap.

Er zijn enkele risicofactoren die haaruitval na de zwangerschap kunnen vergroten. Maar ook veel andere vrouwen zullen na de bevalling enige mate van haaruitval ervaren. In de meeste gevallen is dit tijdelijk en zal het haar na verloop van tijd weer normaal worden.

De meeste vrouwen zullen na verloop van tijd herstellen van haaruitval en veranderingen in de haartextuur dat gedurende de zwangerschap heeft plaatsgevonden. Toch zijn er enkele gevallen waarin vrouwen blijvende veranderingen kunnen ervaren. Dit kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen, genetica of andere gezondheidsfactoren. Enkele voorbeelden van blijvende veranderingen zijn: dunner haar, verandering in de haartextuur en futloos of pluizig haar. Sommige vrouwen kunnen merken dat hun haar dunner en minder dicht is na de zwangerschap. Dit kan te wijten zijn aan een combinatie van genetische en hormonale factoren. Ook is het mogelijk dat sommige vrouwen na de zwangerschap een verandering in de textuur van hun haar opmerken. Haar kan bijvoorbeeld van steil naar krullend veranderen, of andersom. Dit kan het gevolg zijn van hormonale schommelingen of veranderingen in de haarfollikels. Hormonale veranderingen kunnen ook invloed hebben op de algehele gezondheid en uitstraling van het haar. Sommige vrouwen kunnen merken dat hun haar na de zwangerschap futloos, pluizig of droog is.

De invloed van hormonen op haar bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats die invloed kunnen hebben op de haargroei en het haarverlies. De belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij deze veranderingen zijn; oestrogeen, progesteron en prolactine.

Oestrogeen

Tijdens de zwangerschap stijgen de oestrogeenspiegels aanzienlijk. Verhoogde oestrogeenniveaus kunnen de groeifase van de haarfollikels (de zogenaamde anagene fase) verlengen, waardoor het haar langer wordt en minder snel uitvalt. Dit resulteert vaak in dikker en voller haar tijdens de zwangerschap.

Progesteron

De niveaus van progesteron stijgen ook tijdens de zwangerschap. Dit hormoon werkt samen met oestrogeen om de haargroei te ondersteunen. Het verlengt de anagene fase en kan ook helpen om haaruitval te verminderen.

Prolactine

Prolactine is een hormoon dat voornamelijk betrokken is bij de productie van moedermelk, maar het kan ook invloed hebben op de haargroei. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding kunnen verhoogde prolactinespiegels de haargroeicyclus beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in de haartextuur en haargroei.

Prolactine staat voornamelijk bekend om zijn rol bij de productie van moedermelk, maar dit hormoon heeft ook invloed op andere fysiologische processen in het lichaam, waaronder de haargroeicyclus. Prolactine kan de haargroei op verschillende manieren beïnvloeden.

Binden aan receptoren

Prolactine kan zich binden aan specifieke receptoren die aanwezig zijn in de haarfollikels. Wanneer prolactine zich bindt aan deze receptoren, kan het de haargroeicyclus beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in de haargroei en -textuur.

Interactie met andere hormonen

Prolactine kan ook invloed hebben op de haargroeicyclus door te interageren met andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Tijdens de zwangerschap kan de interactie tussen prolactine en deze andere hormonen leiden tot een verlenging van de anagene (groeifase) van de haarfollikels, waardoor er minder haarverlies optreedt.

Invloed op de talgklieren

Prolactine kan ook invloed hebben op de talgklieren, die verantwoordelijk zijn voor het produceren van talg (een olieachtige substantie die de hoofdhuid en het haar hydrateert en beschermt). Veranderingen in de talgproductie kunnen leiden tot veranderingen in de haargroei en -textuur.

Hoewel prolactine niet de belangrijkste regulator van de haargroeicyclus is, kan het toch invloed hebben op de groei en het verlies van haar, vooral tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Daling van hormoonspiegel

Na de zwangerschap dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron snel, wat leidt tot een kortere groeifase en een langere rustfase (telogene fase) van de haarfollikels. Dit kan resulteren in verhoogde haaruitval, ook wel bekend als postpartum haaruitval. Dit haarverlies is meestal tijdelijk en stopt binnen 6 tot 12 maanden na de bevalling.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij