• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Het verschil tussen FUT en FUE haartransplantatie

De geschiedenis van haartransplantaties is nog relaties jong. Toch hebben de ontwikkelingen op het gebied van haartransplantaties de afgelopen jaren zeker niet stilgestaan. Vroeger had kon u alleen kiezen voor een FUT (Follicular Unit Transplantation) behandeling, maar tegenwoordig kiezen veel mensen voor de nieuwere FUE (Follicular Unit Extraction) methode. Wat is het verschil tussen de FUT en FUE haartransplantatie? In deze blog vertellen we u alles over de twee behandelmethodes en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

FUT en FUE: het grootste verschil

Een haartransplantatie is per definitie een haarstamceltransplantatie. Daarom zijn strikt genomen beide methodes een haarstamceltransplantatie. Bij iedere haartransplantatie methode worden er namelijk haarzakjes met haarstramcel verplaatst. Het verschil tussen een FUT en FUE haartransplantatie is de manier waarop de haarzakjes worden verwijderd uit het donorgebied. Bij FUT wordt er een strookje huid verwijderd uit het donorgebied en die worden opgedeeld in grafts (groepjes haarzakjes). Bij FUE worden de grafts één voor één uit het donorgebied gehaald. Het vervolgtraject van FUT en FUE is hetzelfde: na het oogsten worden de grafts één voor één teruggeplaatst in het ontvangstgebied.

FUT

Bij FUT wordt het hoofdhaar voor de behandeling niet geschoren. De transplantatie vindt plaats door middel van het verwijderen van een reepje huid uit het donorgebied. Dit is vaak de achterkant van het hoofd. Het grootste nadeel van deze techniek is dat er een litteken achterblijft. Bij kort haar aan de achterkant zal dit zichtbaar zijn.

FUE

Bij FUE worden de haarwortels één voor één uit het donorgebied geoogst. Dit gebeurt bij Zantman Kliniek met een speciaal boortje. Het is een instrument met een holle micronaald en een klein motortje. Het voordeel van FUE is dat de methode geen grote zichtbare littekens achterlaat in het donorgebied. Er kunnen kleine witte puntjes van litteken in het donorgebied zichtbaar zijn. Bij een glad opgeschoren kapsel kan dit zichtbaar zijn. Dit kan voorkomen worden door het gebruik van een kleiner boortje. Dit is een overweging in sommige situaties. Het gebruik van een kleinere boor heeft ook gevolgen voor de conditie van de graft en het resultaat dat met het aantal grafts behaald kan worden. Bij een kleiner boortje zijn er meer grafts nodig per behandeling.

Na de behandelingen

Bij beide behandelingen valt bij ongeveer 80% van de cliënten het haar na ongeveer tien tot zeventien dagen uit. Dit is een normaal verschijnsel. De haren vallen uit, maar de haarwortels blijven in de hoofdhuid aanwezig. Zodra het haar is uitgevallen, herstellen de getransplanteerde haarwortels zich en groeien daarna weer aan. Omdat de meeste getransplanteerde haarwortels pas na drie tot negen maanden haren producen, is het eindresultaat na ongeveer een jaar pas zichtbaar.

FUT of FUE?

Tegenwoordig bevelen de meeste klinieken de FUE behandeling aan. Dit komt omdat de FUE haartransplantatie in de meeste situaties de beste keuze is. Ook is het herstel bij deze behandeling sneller en beter. De meeste haartransplantaties in Nederland, maar ook wereldwijd, worden daarom volgende de FUE methode uitgevoerd.

Voor welke behandeling komt u in aanmerking?

Om te bepalen voor welke behandeling u in aanmerking komt, kunt u het beste een consult inplannen bij de haartransplantatie kliniek waar u de behandeling zou willen uitvoeren. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Er zijn verschillende redenen waardoor uw haren uit kunnen vallen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een haarziekte, dan wordt het over het algemeen afgeraden om een haartransplantatie te ondergaan. Bij een consultgesprek bij Zantman Kliniek wordt er ook gekeken naar onder andere het donorgebied en de haarkwaliteit om te bepalen of een haartransplantatie verstandig is.

Ondanks dat de FUE haartransplantatie methode tegenwoordig vaker wordt uitgevoerd, kan het voorkomen dat FUT een betere oplossing is. Tijdens een intakegesprek kan bepaald worden welke behandeling het beste bij u past.

Een consult plannen

Wanneer u meer wilt weten over de haartranstplantatie technieken dan kunt u de technieken pagina raadplegen. Of plan een gratis en vrijblijvend consult in voor persoonlijk advies. We kijken dan onder andere naar de kwaliteit van uw haar, de haardichtheid en het te transplanteren gebied om te bepalen welke behandeltechnieken het meest passend zijn. Ook geven we u meer informatie over de voor- en nazorg.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

C.C.J.M. Jaspers-Bouma
Haartransplantatie consulente
BIG 79002390930
C.C.J.M. Jaspers-Bouma is werkzaam bij Zantman Kliniek als haartransplantatie consulente. Ze is al meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige. "Ik vind het belangrijk om met consulten de tijd te nemen voor mensen en hen echt een persoonlijk en compleet advies te geven." Ze schrijft artikelen over de vragen die ze frequent voorbij hoort komen tijdens haar consulten. Daarnaast schrijft ze over de verschillende haartransplantatie methoden en technieken.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij