• Meer dan 45 jaar ervaring
 • Deskundig en betrouwbaar
 • Zorgvuldig en persoonlijk
 • Natuurlijke resultaten

De FUE haartransplantatie

In de afgelopen decennia zijn de haartransplantatietechnieken steeds meer verfijnd en daardoor beter geworden. De komst van de FUE methode als opvolger van de FUT haartransplantatie methode is daarin de grootste ontwikkeling geweest. We geven u op deze pagina meer informatie over de FUE haartransplantatie methode.

De meest gebruikte technieken

Zantman Kliniek verricht behandelingen volgens de FUE methode en maakt daarbij gebruik van de verschillende variaties die daarbinnen mogelijk zijn. Voor deze mogelijke variaties wordt vaak jargon gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn FUE CT haartransplantatie, Direct Hair Implantation (DHI), HaarStamcel Transplantatie (HST), micro FUE en FUE haarsparend. De veelheid aan termen kan soms verwarrend zijn. Kort samengevat gaat het over de diametergrootte van de boor bij het uithalen en de keuze voor instrumentarium om de grafts terug te plaatsen. Veelgebruikte haartransplantatietechnieken en -jargon die op deze pagina besproken worden zijn:
 1. FUE (Follicular Unit Extraction)
 2. FUT (Follicular Unit Transplantation)
 3. FUE haarsparend
 4. DHI (Direct Hair Implantation): Choi-pen
 5. Robot haartransplantatie
 6. Sapphire FUE
 7. Micro FUE
 8. HaarStamcel transplantatie

Aan de hand van de 6 stappen van een haartransplantatie behandeling gaan we op deze pagina in op de overeenkomsten en de verschillen.

Verschil FUE en FUT

Als eerste stap om onderscheid te kunnen maken in de wirwar van technieken, is het goed om te weten wat het verschil is tussen FUE en FUT. Het belangrijkste verschil tussen de FUE en FUT methode is de manier van het uithalen van de grafts (groepjes haarzakjes) vanuit het donorgebied (meestal de achterzijde van het hoofd). Bij FUT wordt daarvoor een strip huid verwijderd. Bij FUE worden de grafts één voor één geoogst. Dit verschil zorgt ervoor dat het herstel bij een FUE behandeling sneller en beter verloopt. Dit is het grootste verschil tussen de twee verschillende haartransplantatie technieken. De FUE techniek heeft ervoor gezorgd dat een haartransplantatie een toegankelijkere ingreep is geworden. Een consult met één van onze specialisten op het gebied van haartransplantatie is aan te raden om de beste keuze te kunnen maken. Of raadpleeg onderstaande blogs voor meer informatie:

De opkomst van de FUE haartransplantatie methode

De FUE haartransplantatie (Follicular Unit Extraction) is de nieuwste haartransplantatie methode. Het wordt ook beschouwd als de beste techniek, omdat het de minst ingrijpende variant is van de beschikbare technieken. Dat is ook de reden dat FUE wereldwijd inmiddels de meest toegepaste methode is voor haartransplantatie. En deze methode blijft terrein winnen op de haartransplantatie FUT (Follicular Unit Transplant) techniek. Deze methode blijft terrein winnen op de oudere FUT methode. De groeiende populariteit van de FUE haartransplantatie is te danken aan het feit dat deze methode minder ingrijpend is dan de FUT methode. Het genezingsproces verloopt sneller en men houdt er minimale littekens aan over vergeleken met de FUT methode. De FUE haartransplantatie techniek is daarom de meest effectieve oplossing voor haarherstel. Een lang genezingsproces en grote, zichtbare littekens zijn met de komst van deze techniek verleden tijd. Ontdek op deze pagina de voor- en nadelen van een FUE haartransplantatie en leer welke variaties er binnen deze behandelmethode mogelijk zijn. Behalve in het geval van FUT, zijn alle andere haartransplantatie methoden slechts variaties op de FUE methode. Bij Zantman Kliniek kiezen we voor een op maat gemaakte aanpak van de FUE methode, afgestemd op de wensen van de cliënt, het haarprobleem en het beschikbare donormateriaal.

FUE haartransplantatie behandeling in 6 stappen

Bij Zantman Kliniek behandelen we voornamelijk volgens de FUE methode. Er is veel jargon binnen het spectrum van de FUE CT haartransplantatie, zoals Direct Hair Implantation (DHI), HaarStamcel Transplantatie (HST), micro FUE en andere veelgebruikte termen. Dit zijn voorbeelden van variaties op de FUE haarsparende methode. Bij Zantman Kliniek werken we met meerdere toepassingen van de FUE methode. De uitvoering van de behandeling wordt aangepast op uw wensen en op uw situatie. In onderstaand overzicht staan de verschillende stappen van FUE beschreven en de mogelijke variaties.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

1. Het intakegesprek

Aan het begin van de behandeldag wordt opnieuw met u doorgenomen wat tijdens het eerdere consultgesprek besproken is over de FUE haartransplantatie. Daarnaast worden er voorfoto’s gemaakt en wordt het behandelgebied afgetekend door de behandelend arts. Ter voorbereiding op een FUE haartransplantatie behandeling wordt daarna het haar gemillimeterd. Bij een FUE haarsparende of een FUE haartransplantatie semi-haarsparende behandeling wordt alleen een strook haar in het donorgebied gemillimeterd. Hierdoor is FUE zonder scheren deels mogelijk bij de FUE haartransplantatie.

FUE Haarsparend

Het millimeteren van het haar was tot 2010 een reden dat er toch voor de FUT methode gekozen werd in plaats van voor de FUE haartransplantatie. Met de komst van de FUE haartransplantatie methode is het wel mogelijk om met behoud van lang haar een haartransplantatiebehandeling uit te voeren. Er wordt dan alleen een strook haar in het donorgebied gemillimeterd. Bij FUE zonder scheren valt de rest van het haar na de behandeling over het donorgebied heen.

Semi-haarsparend

Een variatie op FUE haartransplantatie haarsparend is de FUE haartransplantatie semi-haarsparend. Bij deze toepassing wordt het donorgebied tot de kruin opgeschoren en kan het gebied bovenop het hoofd lang gehouden worden. In beide gevallen worden de te transplanteren grafts (groepjes haarzakjes) tussen bestaande haren geplaatst. Het maximale aantal voor deze FUE haartransplantatie behandeling is 1500 grafts.

2. Het losmaken van de grafts

Na de voorbereiding begint het behandelgedeelte in de behandelkamer. Dit gebeurt nadat u plaatselijk verdoofd bent in het donorgebied. Tijdens het losmaken en het uithalen van de grafts ligt u bij de FUE haartransplantatie op uw buik; vergelijkbaar zoals bijvoorbeeld ook bij een massage gebruikelijk is.

Bij de FUE haartransplantatie methode worden de grafts één voor één met een ‘micro FUE punch’ losgemaakt. Dit is een instrument dat bestaat uit een holle micronaald met een klein motortje. De grootte van de punch varieert tussen de 0,5 tot 0,8 millimeter. Bij Zantman Kliniek wordt de punchgrootte bij de FUE haartransplantatie afgestemd op uw situatie.

Micro FUE: de diameter van de ‘punch’

Er zijn klinieken die alleen met de kleinst mogelijke punch de grafts losmaken en die variatie een eigen naam geven, zoals bijvoorbeeld micro FUE. De grafts die op deze manier uitgehaald worden, zijn heel fijn en vaak enkele grafts. Dat is voor een ontvangstgebied als de voorlijn of bij een stevig haartype (zoals bijvoorbeeld Aziatisch haar) soms een geschikte methode. Voor een groot behandelgebied kan het een te fijn resultaat geven of het benodigde aantal grafts kan tot wel 30% hoger uitvallen. Een belangrijk voordeel is dat de impact op het donorgebied minimaal is. Lees meer over de Micro FUE methode op deze pagina: Micro FUE.

Wat is een HaarStamcel transplantatie (HST)?

Een andere naam die in de context ook vaak gebruikt wordt is de HaarStamcel transplantatie (HST). De theorie is dat door het uithalen van kleinere grafts er een gedeelte achterblijft. Dat wekt de suggestie van haarvermeerdering. Een graft bestaat echter altijd uit meerdere haarzakjes en het is een bij het gebruik van een smalle punch niet mogelijk om alle haarzakjes die bij een graft horen in één keer uit te halen. Eigenlijk is de techniek van een smalle punch zoals bij Micro FUE dezelfde als HaarStamcel transplantatie. Bij Micro FUE ligt de nadruk echter op het grote aantal grafts wat getransplanteerd kan worden en bij HaarStamcel op de beperkte impact van de behandeling op het donorgebied. De praktijk is dat bij een behandeling met een kleinere punch er meer grafts nodig zijn voor eenzelfde resultaat en littekenvorming geminimaliseerd kan worden. Bij een kleine behandeling van inhammen met een kort opgeschoren kapsel kan deze aanpak een goede keuze zijn. Lees meer over de HaarStamcel transplantatie op deze pagina: Haarstamcel transplantatie.

Garanties Zantman Kliniek

 • Meer dan
  45 jaar ervaring
 • Deskundig en
  betrouwbaar
 • Zorgvuldig en
  persoonlijk
 • Natuurlijke
  resultaten

3. Het uithalen van de grafts

Nadat de grafts zijn losgemaakt, worden ze met een uithaalpincet uit de huid gehaald en in petrischaaltjes met bewaarvloeistof gelegd. Als alle grafts geoogst zijn, is er tijd voor een uitgebreide lunch. Deze lunch wordt door Zantman Kliniek verzorgd. U kunt voorafgaand aan de FUE haartransplantatie behandeldag uw dieetwensen doorgeven.

Verschil met de FUT methode

Het grootste verschil met de FUT methode ten opzichte van de FUE haartransplantatie is het eerste gedeelte van de behandeling. Bij de FUT methode wordt er een strook huid uitgesneden en wordt de huid weer gehecht. De strook huid wordt vervolgens opgesneden in losse grafts.

Genezing

Het donorgebied kan na het oogsten van het donormateriaal bij een FUE haartransplantatie behandeling gevoelig zijn. Als het gaat om de FUE haartransplantatie nazorg, zijn hechtingen niet nodig. Dat komt omdat de minuscule gaatjes zeer snel dichtgroeien. Het verloop van de wondgenezing is goed te vergelijken met een schaafwond. Er blijven geen littekens achter op de huid. Gemiddeld is het herstel 10 dagen, maar er zijn ook vitale mensen waarbij de huid al na 5 dagen is hersteld. Dat wil zeggen dat alle korstjes verdwenen zijn.

4. Het sorteren van de grafts

Het is niet standaard, maar wel bij Zantman Kliniek, dat de grafts direct na het uithalen gesorteerd worden op grootte (aantal haarzakjes per graft) en dikte. Door deze manier van werken, kan het beschikbare donormateriaal tijdens de behandeling strategisch ingezet worden, zodat het beschikbare donormateriaal optimaal benut wordt.

5. Het maken van de incisies

Vervolgens worden, opnieuw onder plaatselijke verdoving, in het te behandelen gebied minuscule incisies gemaakt. Deze incisies worden gemaakt met een naald of een mesje, afhankelijk van de huid en het te behandelen gebied en de grafts. De breedte van de mesjes varieert van 1.0 tot 1.2 millimeter. Bij Zantman Kliniek wordt gebruik gemaakt van een naald, een chirurgisch mesje (blade) of saphir mesje, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Sapphire FUE

Het gebruik van een Sapphire mesje om de incisies te maken voor het implanteren van de haarzakjes maakt geen verschil voor de behandeling of het herstel. Het is voor iedere specialist wenselijk om met een goed fijn scherp mesje de incisies te maken, maar de kwaliteit van de behandeling staat of valt vooral met de kundigheid van de behandelaar.

Incisies met laser (ARTAS Robot)

De laser is een aantal jaren in trek geweest, maar heeft de verwachtingen niet waar kunnen maken. Met name op precisie en natuurlijke inplant, laat deze methode het afweten. Daarnaast geeft een laser vaak onnodig veel schade aan het huidweefsel van het te behandelen gebied. Deze techniek maakt gebruik van een robotassistent, zoals de ARTAS Robot, om de haarzakjes met behulp van geavanceerde beeldanalyse en robotgestuurde precisie te oogsten en te transplanteren.

DHI: Incisies en implantaten combineren

Met het gebruik van een direct-hair-implanter (DHI) is het eenvoudiger om grafts te plaatsen. De implanter, genaamd Choi-pen, bestaat uit een houder, waar de graft in geplaatst wordt, met daaraan een holle naald, die de incisie maakt. Bij het maken van de incisies kan de graft direct in de huid worden geplaatst. Er kunnen daardoor meer handelingen tegelijkertijd gedaan worden door het medisch team. Het vullen van de implanter kan ook door iemand met weinig ervaring gedaan worden. Het grootste nadeel van deze methode is dat grafts onnodig beschadigen, omdat ze eerst in de implanter gedaan worden en daarna mechanisch in de huid geplaatst worden. Bij Zantman Kliniek wordt er daarom zelden gebruik gemaakt van deze manier van grafts plaatsen bij de FUE haartransplantatie.

Het maken van de incisies heeft een grote impact op het resultaat. Het mooiste resultaat sluit goed aan bij het bestaande haar en geeft een natuurlijk beeld. Bij een voorlijn is bijvoorbeeld een meer willekeurige zigzaglijn mooier dan een strakke, rechte lijn. Lees meer over DHI op deze pagina: DHI haartransplantatie.

6. Het inzetten van de grafts

Na het maken van de incisies in het ontvangstgebied worden de grafts ingezet met een inzetpincet. De nieuw geplaatste haarwortels groeien binnen een paar dagen vast. De haartjes die meegetransplanteerd zijn, vallen soms na enkele weken uit, waarna na drie tot vijf maanden de haargroei zich hersteld en er nieuwe haren groeien op de plek die voorheen kaal was. Het definitieve resultaat van de FUE haartransplantatie behandeling is na een jaar te zien. Dat is ook het moment waarop de eindcontrole gepland wordt.

Genezingstijd

Het herstel van het ontvangstgebied verloopt vergelijkbaar als dat van het donorgebied. Het is voor een snel herstel belangrijk om de FUE haartransplantatie nazorg instructies goed op te volgen. Dat zorgt er ook voor dat er met de getransplanteerde grafts niets gebeurt wat het resultaat negatief kan beïnvloeden. Gemiddeld is de hersteltijd 10 dagen, waarbij de eerste 2 dagen echt rust gehouden moet worden.

Levenslange haargroei

In het gebied waar de grafts geplaatst zijn, zullen de haarzakjes nieuwe haren gaan produceren. Dit zullen ze levenslang blijven doen. Deze nieuwe haarzakjes zijn namelijk ongevoelig voor aantasting door het DHT-hormoon. De nieuw getransplanteerde haren zullen niet van de niet-getransplanteerde haren te onderscheiden zijn en kunnen ook op dezelfde manier verzorgd en gestyled worden.

Is de FUT techniek nog een overweging?

De FUT techniek is de oudere versie van de haartransplantatie technieken. FUT staat voor Follicular Unit Transplantation. Voor de komst van de FUE was dit de standaard techniek op het gebied van haartransplantatie.

De behandeling

Er wordt bij de FUT techniek een strook huid weggenomen uit de haarkrans aan de achterzijde van uw hoofd. Dit donorgebied is niet vatbaar voor hormonale veranderingen of andere oorzaken van haaruitval, zodat deze haarwortels gebruikt kunnen worden om elders op de hoofdhuid opnieuw te worden geïmplanteerd. De haarwortels behouden ook na verwijdering uit de haarkrans hun genetische eigenschappen, met als gevolg dat er nieuwe haargroei kan ontstaan op de plekken die kaal zijn geworden.

Na de behandeling

Tijdens een dagbehandeling kunnen dankzij de haartransplantatie technieken veel grafts worden geplaatst, waardoor in de meeste gevallen een enkele behandeling volstaat. Een groot nadeel is dat er als gevolg van de wondhechting na het wegnemen van het reepje huid een zichtbaar litteken achterblijft ter grootte van een potloodstreep. Bij een kapsel met langer haar is het litteken prima te camoufleren.

Waarom kiezen voor FUT?

Het kan soms zijn dat een behandeling met de FUT methode beter past bij de wensen van een cliënt. Bijvoorbeeld bij rugklachten, dan is de houding bij de FUE methode een nadeel die meeweegt in de keuze. Het is daarom belangrijk om te kiezen welke van de verschillende haartransplantatie technieken aansluit bij uw wensen.

Veelgestelde vragen

Plan een gratis en vrijblijvend consult met een specialist

Persoonlijk en deskundig advies op locatie in Rotterdam

Zantman Kliniek is aangesloten bij