<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1057282981511170&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Haaruitval

Bijna 28% van de Nederlanders krijgt te maken met haaruitval. Het betreft vaak mannen, maar ook veel vrouwen hebben te maken met haaruitval. Als het haaruitval eenmaal is ingezet volgt er eerst een proces van camouflage, zoeken naar oorzaken en oplossingen. Er wordt veel beweerd en geschreven over haaruitval. Om haren terug te halen met shampoo en pillen is helaas niet mogelijk. Verdere haaruitval kan soms wel voorkomen worden. En in de meeste gevallen is haaruitval goed te behandelen met haartransplantatie.

MEER INFORMATIE OVER HET CONSULTGESPREK

De groeifases van haar

Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt dan uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen.

Haarverlies is normaal

Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij overmatige haaruitval of alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval, die vooral bij mannen voorkomt, maar ook vrouwen hebben hier mee te maken.

Het DHT hormoon

Deze erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door gevoeligheid van een deel van de haarzakjes voor het DHT hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje en daardoor wordt de groeifase van de haar korter en de kwaliteit van het haar wat door het haarzakje geproduceerd wordt steeds slechter. Met een haartransplantatiebehandeling worden in het uitvalsgebied nieuwe (eigen) haarzakjes geplaatst, die ongevoelig zijn voor het DHT hormoon en wel gezonde haren blijven produceren.

Verschil mannen en vrouwen

Het erfelijke haaruitval patroon bij vrouwen ziet er anders uit dan bij mannen. Bij vrouwen vallen de haren rond de middenlijn uit en die strook wordt steeds breder.  Bij mannen begint de erfelijke haaruitval met ontstaan van inhammen of haaruitval op de kruin. Bij vrouwen wordt de middenlijn bovenop het hoofd steeds breder bij dit type haaruitval.

‘Niet omdat ik me schaamde, maar omdat ik het een mooie oplossing vind om wat haar op te vullen.’

Sjors Ultee
Schermafbeelding 2021-09-22 om 17.15.01

6 oorzaken van haaruitval

Er zijn veel oorzaken van haaruitval, maar erfelijke haaruitval is veruit de meest voorkomende oorzaak van ongewenst haarverlies. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste oorzaken van haaruitval. 

01

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval: Gevoeligheid voor DHT leidt tot het welbekende mannelijk haaruitvalpatroon. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen.

02

Haaruitval door hormonen

Haaruitval door hormonen

Stoornissen in de hormoonhuishouding leiden soms tot haarverlies (schildklierproblemen of stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding). Wanneer het onderliggende probleem behandeld wordt, herstelt de haargroei zich vaak weer.

03

Haarverlies na ziekte

Haarverlies na ziekte

Na ziektes en/of een narcose komt soms ook haarverlies voor. Meestal zal het haar zich herstellen wanneer het lichaam zich herstelt. Omdat de haarzakjes zelf niet zijn aangetast is spontane haargroei weer mogelijk.

04

Haarverlies door medicatie

Haarverlies na chemokuur

Sommige geneesmiddelen veroorzaken haaruitval. De bijwerking van bijvoorbeeld chemotherapie, is zeer bekend. Wanneer de kuren afgelopen zijn, komt het haar vaak weer terug.

05

person

Haaruitval door stress

Stress zorgt voor een toename van adrenaline in uw bloed. Deze adrenaline komt in aanraking met de talgklieren en de hoofdhuid, en zorgt er daardoor op zijn beurt weer voor dat haaruitval wordt verergerd door de productie van teveel melkzuur. Wanneer stress de boosdoener is bij haaruitval, dan moet om te beginnen de doorbloeding van uw hoofdhuid snel worden verbeterd.

06

doc

Door schildklierproblemen

Wanneer er voor een lange tijd sprake is van een slecht werkende schildklier ontstaat er een tekort aan schildklierhormoon. Dit heeft een negatieve invloed op bepaalde lichaamsfuncties, waaronder de groei van nieuwe haren in de haarzakjes. Om uit te sluiten dat dit de oorzaak is van uw haaruitval is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog.

De officiële terminologie van haaruitval

Alopecia, oftewel haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte, maar kan een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er zijn drie vormen van Alopecia, namelijk Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis.

PLAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN CONSULTGESPREK

DIRECT CONSULT PLANNEN