Haaruitval

Bijna 28% van de Nederlanders krijgt te maken met haaruitval (ook wel haarverlies of Alopecia genoemd). Het betreft vaak haaruitval bij mannen, maar haaruitval bij vrouwen komt ook voor. Als het haarverlies eenmaal is ingezet, volgt er eerst een proces van camouflage. Waarbij er wordt gezocht naar haaruitval oorzaken, maar ook een oplossing. Er wordt veel beweerd en beschreven over haaruitval. De mogelijkheid om haren terug te halen met shampoo of met een speciale ‘haaruitval vitamine’ is helaas niet mogelijk. Toch kan haarverlies soms wel voorkomen worden. In de meeste gevallen kunt u haaruitval behandelen met een haartransplantatie.

MEER INFORMATIE OVER HET CONSULTGESPREK

De groeifases van haar

Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt daarna uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen.

Haarverlies is normaal

Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij extreme haaruitval of bij alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. De meest voorkomende vorm van haarverlies is erfelijke haaruitval. Dit is haaruitval die bij mannen, maar ook bij vrouwen voorkomt.

Het DHT-hormoon

Dit erfelijke haarverlies wordt veroorzaakt door gevoeligheid van een deel van de haarzakjes voor het DHT-hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje. Daardoor wordt de groeifase van de haar steeds korter en de kwaliteit van het haar – wat door het haarzakje geproduceerd wordt – steeds slechter. Met een haartransplantatiebehandeling worden in het uitvalsgebied nieuwe (eigen) haarzakjes geplaatst, die ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon en wel gezonde haren blijven produceren.

Haaruitval bij mannen en haaruitval bij vrouwen

Het erfelijke haarverlies patroon bij vrouwen ziet er anders uit dan bij mannen. Bij vrouwen vallen de haren rond de middenlijn uit, die strook wordt daarna steeds breder. Bij mannen begint het erfelijke haarverlies met het ontstaan van inhammen of met haarverlies op de kruin. Bij vrouwen wordt de middenlijn bovenop het hoofd steeds breder bij dit type haarverlies.

‘Niet omdat ik me schaamde, maar omdat ik het een mooie oplossing vind om wat haar op te vullen.’

Sjors Ultee
Schermafbeelding 2021-09-22 om 17.15.01

6 oorzaken van haaruitval

Er zijn veel verschillende oorzaken voor haarverlies. Erfelijk haarverlies is veruit de meest voorkomende oorzaak van ongewenst haarverlies. Hieronder geven we u een kort overzicht van de belangrijkste haaruitval oorzaken.

01

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval

Erfelijk haarverlies: gevoeligheid voor DHT leidt tot de welbekende haaruitval bij mannen. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen

02

Haaruitval door hormonen

Haaruitval door hormonen

Stoornissen in de hormoonhuishouding leiden soms tot haarverlies (schildklierproblemen of stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding). Wanneer het onderliggende probleem behandeld wordt, herstelt de haargroei zich vaak weer.

03

Haarverlies na ziekte

Haarverlies na ziekte

Na ziektes en/of een narcose komt soms ook haarverlies voor. Meestal herstelt het haar zich als het lichaam herstelt. Omdat de haarzakjes zelf niet zijn aangetast, is spontane haargroei weer mogelijk.

04

Haarverlies door medicatie

Haarverlies na chemokuur

Sommige geneesmiddelen veroorzaken haaruitval. De bijwerking van bijvoorbeeld chemotherapie is zeer bekend. Wanneer de kuren zijn afgelopen, komt het haar vaak weer terug.

05

person

Haaruitval door stress

Stress zorgt voor een toename van adrenaline in uw bloed. Deze adrenaline komt in aanraking met de talgklieren en de hoofdhuid. Dit zorgt er daardoor op zijn beurt weer voor dat haarverlies wordt verergerd door de productie van teveel melkzuur. Als stress de boosdoener is bij haaruitval, moet de doorbloeding van uw hoofdhuid snel worden verbeterd.

06

doc

Door schildklierproblemen

Als er voor een lange tijd sprake is van een slecht werkende schildklier, ontstaat er een tekort aan schildklierhormonen. Dit heeft een negatieve invloed op bepaalde lichaamsfuncties, waaronder de groei van nieuwe haren in de haarzakjes. Om uit te sluiten dat dit de oorzaak is van uw haaruitval, is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog.

De officiële terminologie van haaruitval

Alopecia, ook wel haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte. Toch kan het een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er bestaan drie vormen van Alopecia: Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis.

PLAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN CONSULTGESPREK

DIRECT CONSULT PLANNEN