Haaruitval

Bijna 28% van de Nederlanders krijgt te maken met haaruitval Vaak mannen maar vrouwen met haaruitval komt ook geregeld voor. Als het haaruitval eenmaal is ingezet volgt er eerst een proces van zoeken naar oorzaken en oplossingen. Er wordt veel beweerd en geschreven over haaruitval. Shampoo tegen haaruitval vitamines tegen haaruitval, haarwerken en haartransplantatie. Wat werkt? En wat werkt niet? Zantman Kliniek neemt je mee in de feiten en fabels over dit vervelende maar ook boeiende onderwerp. 

DIRECT CONSULT AANVRAGEN

De groeifases van haar

Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt dan uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen.

Haarverlies is normaal

Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij overmatige haaruitval of alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval, die vooral bij westerse mannen voorkomt, maar ook vrouwen hebben hiermee te maken.

Het DHT hormoon

Maar sommige mannen (en vrouwen) krijgen last van kaalheid omdat hun haarzakjes gevoelig zijn voor het DHT hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje en daardoor wordt de groeifase van de haar korter. Zo’n 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt op deze manier ooit te maken met een vorm van kaalheid. 

Haarverlies bij vrouwen

Bij vrouwen vallen de haren meer verspreid over het hele hoofd uit, terwijl bij mannen door haaruitval vooral inhammen of een wijkende haargrens ontstaan. Vrouwen krijgen bij haaruitval dus vaak dun haar, mannen worden (deels) kaal.

‘Er zijn veel verschillende oorzaken van haaruitval maar erfelijke haaruitval is de meest voorkomende’

Dr. Olga van Putten-Rademaker MSc
Zantman_Ervaringen

6 oorzaken van haaruitval

Hoewel haaruitval voor iedereen even vervelend is zijn de oorzaken van haaruitval divers. Hieronder een korte opsomming van oorzaken van haaruitval. 

01

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval: Gevoeligheid voor DHT leidt tot het welbekende mannelijk haaruitvalpatroon. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen.

02

Haaruitval door hormonen

Haaruitval door hormonen

Stoornissen in de hormoonhuishouding leiden soms tot haarverlies (schildklierproblemen of stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding). Wanneer het onderliggende probleem behandeld wordt, herstelt de haargroei zich vaak weer.

03

Haarverlies na ziekte

Haarverlies na ziekte

Na ziektes en/of een narcose komt soms ook haarverlies voor. Meestal zal het haar zich herstellen wanneer het lichaam zich herstelt. Omdat de haarzakjes zelf niet zijn aangetast is spontane haargroei weer mogelijk.

04

Haarverlies na chemokuur

Haarverlies na chemokuur

Sommige geneesmiddelen veroorzaken haaruitval. De bijwerking van bijvoorbeeld chemotherapie, is zeer bekend. Wanneer de kuren afgelopen zijn, komt het haar vaak weer terug.

05

person

Haaruitval door stress

Stress zorgt voor een toename van de adrenaline in uw bloed. Deze adrenaline komt in aanraking met de talgklieren en de hoofdhuid, en zorgt er daardoor op zijn beurt weer voor dat haaruitval wordt verergerd door de productie van teveel melkzuur. Wanneer stress de boosdoener is bij haaruitval, dan moet om te beginnen de doorbloeding van uw hoofdhuid snel worden verbeterd.

06

doc

Ouder worden

Ouder worden kan leiden tot haarverlies zonder dat er medische problemen zijn. Dat komt door het hormoon DHT en is een erfelijk en natuurlijk verschijnsel.

De officiële terminologie van haaruitval

Alopecia, oftewel haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte, maar kan een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er zijn drie vormen van Alopecia, namelijk Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis.

Nog vragen over deze behandelingen?
Vraag het aan een specialist.

DIRECT CONSULT AANVRAGEN