• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haaruitval oorzaken en behandeling

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen esthetische zorgen met zich meebrengt, maar ook impact heeft op het welzijn van mensen. Op deze pagina behandelen we alles wat er over haarverlies te weten is en hoe ermee omgegaan kan worden. Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen het te behandelen met een haartransplantatie en dat er medicatie beschikbaar is om het te voorkomen. Laat u voorlichten door één van onze specialisten tijdens een consultgesprek of lees verder op deze pagina voor meer informatie.
We gaan in op de verschillende aspecten van haaruitval. Helaas kan het iedereen treffen. Haarverlies is veelvoorkomend. De oorzaken zijn divers van genetische aanleg tot omgevingsinvloeden. Er zijn meestal goede behandelopties om haarverlies te herstellen. En ook preventie is mogelijk door middel van medicatie en levensstijl aanpassingen.

Haarverlies is normaal

Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij extreme haaruitval of bij alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt daarna uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen. Iedereen heeft daarom te maken met haaruitval, maar gelukkig dat de haarzakjes iedere keer weer nieuwe haren produceren.

Bij bijna 28% van de Nederlanders ontstaat er haaruitval (de medische term is Alopecia) die resulteert in kaalheid doordat er onvoldoende nieuwe haren worden gemaakt door de haarzakjes. In het begin wordt de kwaliteit van de haren die nieuw gemaakt wordt minder. Het wordt broos en vlassig en uiteindelijk zijn het kleine donshaartjes die niet meer zichtbaar zijn. Het betreft vaak haaruitval bij mannen, maar haaruitval bij vrouwen komt ook voor.

Lees hier verder: De details van de haargroeicyclus.

Haaruitval bij mannen en vrouwen

Het erfelijke haarverliespatroon bij vrouwen ziet er anders uit dan bij mannen. Bij vrouwen vallen de haren rond de middenlijn uit, die strook wordt daarna steeds breder. Bij mannen begint het erfelijke haarverlies met het ontstaan van inhammen of met haarverlies op de kruin. Bij vrouwen wordt de middenlijn bovenop het hoofd steeds breder bij dit type haarverlies.

De oorzaken van haaruitval

Er zijn veel verschillende oorzaken voor haarverlies. De meest voorkomende vorm is erfelijke haaruitval. Dit komt bij mannen, maar ook bij vrouwen voor.

Het DHT-hormoon

Dit erfelijke haarverlies wordt veroorzaakt door gevoeligheid van een deel van de haarzakjes voor het DHT-hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje. Daardoor wordt de groeifase van de haar steeds korter en de kwaliteit van het haar – wat door het haarzakje geproduceerd wordt – steeds slechter. Met een haartransplantatiebehandeling worden in het uitvalsgebied nieuwe (eigen) haarzakjes geplaatst, die ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon en wel gezonde haren blijven produceren.

Lees meer over erfelijke haaruitval in onderstaande blogs:

Haaruitval en DHT.

Niet-erfelijke haaruitval oorzaken

De meeste haaruitval heeft een erfelijke oorzaak, toch zijn er veel andere mogelijke oorzaken. Denk daarbij aan haaruitval door ziekte of ontregeling van hormonen hormonen en gerelateerd aan stress en levensstijl. Onderstaande blogs gaan in op deze verschillende oorzaken:

Oorzaken van haaruitval

Erfelijke haaruitval

Erfelijk haarverlies: gevoeligheid voor DHT leidt tot de welbekende haaruitval bij mannen. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen

Haaruitval door hormonen

Stoornissen in de hormoonhuishouding leiden soms tot haarverlies (schildklierproblemen of stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding). Wanneer het onderliggende probleem behandeld wordt, herstelt de haargroei zich vaak weer.

Medische aandoeningen

Na ziektes en/of een narcose komt soms ook haarverlies voor. Meestal herstelt het haar zich als het lichaam herstelt. Omdat de haarzakjes zelf niet zijn aangetast, is spontane haargroei weer mogelijk.

Stress en levensstijl

Stress zorgt voor een toename van adrenaline in uw bloed. Deze adrenaline komt in aanraking met de talgklieren en de hoofdhuid. Dit zorgt er daardoor op zijn beurt weer voor dat haarverlies wordt verergerd door de productie van teveel melkzuur.

Behandeling van haaruitval

Als het haarverlies kaalheid veroorzaakt, volgt er eerst een proces van camouflage. Waarbij er wordt gezocht naar haaruitval oorzaken, maar ook naar een oplossing. Er wordt veel beweerd en geschreven over haaruitval. De mogelijkheid om haren terug te halen met shampoo of met een speciale ‘haaruitval vitamine’ is helaas niet mogelijk. Toch kan haarverlies soms wel voorkomen worden. In de meeste gevallen kunt u haaruitval behandelen met een haartransplantatie of een stamceltransplantatie van het haar.

Alopecia, de medische term voor haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte. Toch kan het een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er bestaan drie vormen van Alopecia: Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis. Ieder specifieke vorm van haaruitval geeft andere mogelijkheden voor behandeling. De behandelingen voor haaruitval in het algemeen zijn:

  1. Haartransplantatie: Haartransplantatie is een medische ingreep waarbij gezonde haarzakjes worden verplaatst van het donorgebied naar de ontvangstgebieden op de hoofdhuid. Dit geeft blijvend resultaat om haaruitval te herstellen.
  2. Microhaar pigmentatie: Microhaar pigmentatie (MHP) is een niet-medische behandeling waarbij pigmenten in de hoofdhuid worden geïnjecteerd om het uiterlijk van een geschoren haar te creëren. Het is een effectieve optie voor mensen die geen kandidaat zijn voor haartransplantatie en die de voorkeur geven aan een kortgeschoren kapsel.

Preventie met medicatie

Er zijn een aantal vormen van medicatie beschikbaar om haaruitval te bestrijden. De twee soorten medicatie die Zantman Kliniek adviseert zijn Minoxidil en Finasteride. Van deze twee producten is de werking bewezen. Dat wil niet zeggen dat deze twee medicijnen in alle gevallen effectief zijn. Laat u tijdens een consultgesprek adviseren door één van onze specialisten om uw mogelijkheden voor medicatie te bespreken.

Meer informatie over deze medicatie en andere haaruitval preventie producten is te lezen in onderstaande blogs:

Plan een gratis en vrijblijvend consult met een specialist

Persoonlijk en deskundig advies

Zantman Kliniek is aangesloten bij