Haaruitval

Bijna 28% van de Nederlanders krijgt te maken met haaruitval (ook wel haarverlies of Alopecia genoemd). Het betreft vaak haaruitval bij mannen, maar haaruitval bij vrouwen komt ook voor. Als het haarverlies eenmaal is ingezet, volgt er eerst een proces van camouflage. Waarbij er wordt gezocht naar haaruitval oorzaken, maar ook een oplossing. Er wordt veel beweerd en beschreven over haaruitval. De mogelijkheid om haren terug te halen met shampoo of met een speciale ‘haaruitval vitamine’ is helaas niet mogelijk. Toch kan haarverlies soms wel voorkomen worden. In de meeste gevallen kunt u haaruitval behandelen met een haartransplantatie of een stamceltransplantatie van het haar.

De groeifases van haar

Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt daarna uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen.

Haarverlies is normaal

Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij extreme haaruitval of bij alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. De meest voorkomende vorm van haarverlies is erfelijke haaruitval. Dit is haaruitval die bij mannen, maar ook bij vrouwen voorkomt.

Het DHT-hormoon

Dit erfelijke haarverlies wordt veroorzaakt door gevoeligheid van een deel van de haarzakjes voor het DHT-hormoon. Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje. Daardoor wordt de groeifase van de haar steeds korter en de kwaliteit van het haar – wat door het haarzakje geproduceerd wordt – steeds slechter. Met een haartransplantatiebehandeling worden in het uitvalsgebied nieuwe (eigen) haarzakjes geplaatst, die ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon en wel gezonde haren blijven produceren.

Haaruitval bij mannen en haaruitval bij vrouwen

Het erfelijke haarverlies patroon bij vrouwen ziet er anders uit dan bij mannen. Bij vrouwen vallen de haren rond de middenlijn uit, die strook wordt daarna steeds breder. Bij mannen begint het erfelijke haarverlies met het ontstaan van inhammen of met haarverlies op de kruin. Bij vrouwen wordt de middenlijn bovenop het hoofd steeds breder bij dit type haarverlies.

‘Niet omdat ik me schaamde, maar omdat ik het een mooie oplossing vind om wat haar op te vullen.’

Sjors Ultee

6 oorzaken van haaruitval

Er zijn veel verschillende oorzaken voor haarverlies. Erfelijk haarverlies is veruit de meest voorkomende oorzaak van ongewenst haarverlies. Hieronder geven we u een kort overzicht van de belangrijkste haaruitval oorzaken.

01

Erfelijke haaruitval

Erfelijk haarverlies: gevoeligheid voor DHT leidt tot de welbekende haaruitval bij mannen. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen

02

Donormateriaal

Het eerste deel van de behandeling staat in het teken van het uithalen van de grafts (groepjes haarzakjes). Eerst bereiden we het donorgebied voor op de transplantatie met een plaatselijke verdoving. Dit is in bijna alle gevallen aan de achterkant van het hoofd. Daarna worden de follicular units (grafts) bestaande uit een tot drie haren met een holle naald van circa 0,5 millimeter tot 0,8 millimeter dun, één voor één uit het donorgebied gehaald.

03

Het inzetten van het haar

Tijdens het tweede deel van de behandeling worden de grafts ingezet. In het te behandelen gebied maakt de arts met een micromesje zeer kleine openingen (incisies) in de huid. Daarna worden de grafts één voor één getransplanteerd. Hierbij plaatsen we de grafts in de juiste richting van het haar, zodat de overgang van de inhammen met het bestaande haar zo natuurlijk mogelijk is.

04

Nazorg & controle

Na de behandeling van uw inhammen krijgt u nazorginstructies en nazorgproducten mee naar huis. Het herstel is gemiddeld 7 tot 10 dagen. Dat is wanneer de wondjes door de incisies volledig genezen zijn. De eindcontrole is een jaar na de behandeling. Na de behandeling kunt u voor vragen altijd een extra controleafspraak inplannen, maar u kunt ook telefonisch overleggen met uw behandelend arts.

De officiële terminologie van haaruitval

Alopecia, ook wel haaruitval, beschouwt men niet als een ziekte. Toch kan het een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Er bestaan drie vormen van Alopecia: Alopecia Areata, Alopecia Diffusa en Alopecia Androgenetica. Daarnaast spreekt men als er sprake is van totale haaruitval ook wel van Alopecia Totalis.

PLAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN CONSULTGESPREK