• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Haartransplantatie behandeling

Een haartransplantatie is een medische ingreep om de gevolgen van haaruitval blijvend te herstellen. Op deze pagina is alle relevante informatie rond dit onderwerp te vinden. Van de laatste technieken tot het verloop van een behandeldag. Verder nodigen we u graag uit voor een (telefonisch) consult met één van onze specialisten voor verdere informatie toegespitst op uw situatie.

Waarom is een haartransplantatie überhaupt mogelijk?

Een haartransplantatie is het verplaatsen van eigen haarzakjes naar kale gebieden die zijn ontstaan door haaruitval. Voor wie er niet eerder van gehoord heeft klinkt het heel wonderlijk in de oren. Het is een behandeling die, wanneer deze zorgvuldig wordt uitgevoerd, prachtige resultaten geeft. Het nieuw geplaatste haar na de transplantatie is dan niet van het eigen haar te onderscheiden.

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is beschadiging van de haarzakjes door het mannelijk hormoon. De haren aan de achterzijde van het hoofd zijn ongevoelig voor dit hormoon en zullen daarom ook na verplaatsing nieuwe haren blijven produceren. Een haartransplantatie is daardoor een blijvende en natuurlijke oplossing voor het behandelen van haaruitval. Zantman Kliniek helpt u graag verder om een weloverwogen keuze te kunnen maken in de veelheid van termen, type behandelingen en voor- en nazorginstructies. Op deze pagina kunt u de volgende onderwerpen terug vinden:

1. Haartransplantatie technieken

De FUE methode is wereldwijd de meest toegepaste haartransplantatie methode. Bij deze methode worden de groepjes haarzakjes (grafts) 1 voor 1 uit het donorgebied (meestal de achterzijde van het hoofd) gehaald. Daarna worden deze teruggeplaatst in het te behandelen gebied dat aangetast is door haaruitval.

Kiest u voor FUE of FUT?

Er zijn slechts twee methoden te onderscheiden, namelijk de FUE methode en de FUT methode. Bij de FUE behandeling worden de grafts (groepjes haarzakjes) per eenheid verplaatst. Bij de FUT methode is het nodig om een strook huid te verwijderen en die op te delen in grafts. Om die reden worden tegenwoordig bijna alle behandelingen uitgevoerd volgens de FUE methode.

De verschillen tussen FUE en FUT

Het belangrijkste verschil tussen FUE en FUT is de manier waarop de grafts (groepjes haarzakjes) uit het donorgebied (de achterkant van het hoofd) worden gehaald. Bij FUT wordt een strip huid verwijderd, terwijl bij FUE de grafts één voor één worden geoogst. Dit heeft een grote invloed op het herstelproces na de behandeling. Dankzij het korte herstel na de FUE ingreep is haartransplantatie veel toegankelijker geworden. De belangrijkste voordelen van FUE zijn:

Behandeling met individuele grafts

Bij de FUE-techniek worden de grafts individueel geoogst, wat betekent dat elk haarzakje afzonderlijk wordt verwijderd uit het donorgebied. Dit biedt meer precisie en maakt het mogelijk om specifieke gebieden met dunner wordend haar aan te pakken. Het maakt ook een meer natuurlijke haargroei mogelijk, omdat de haarzakjes op een strategische manier kunnen worden geplaatst.

Geen litteken en hechtingen

In tegenstelling tot de FUT-techniek, waarbij een strip huid wordt verwijderd, laat de FUE-techniek geen lineair litteken achter. In plaats daarvan zijn zie je na de behandeling kleine puntjes die na een aantal dagen verdwijnen en waarbij vrijwel geen littekenvorming plaats vindt. Dit maakt de FUE-methode esthetisch aantrekkelijker, vooral voor mensen die het haar achterop het hoofd graag kort haar dragen.

Korte hersteltijd

Vanwege de minder invasieve aard van de FUE-techniek is de hersteltijd over het algemeen korter in vergelijking met de FUT-methode. De gemiddelde hersteltijd van de huid na een FUE behandeling is 10 dagen. Patiënten ervaren doorgaans veel minder ongemak en kunnen sneller terugkeren naar hun normale activiteiten.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

2. Haartransplantatie behandelgebieden

Onderstaande behandelingen zijn toepassingen van de FUE methode. De FUE haarsparende methode bijvoorbeeld staat voor een behandelmethode zonder scheren van het hele haar voorafgaand aan de behandeling. Hierdoor is deze behandelmethode erg geschikt voor mannen en vrouwen met haar dat langer is dan 5 centimeter. Verder is semi-haarsparend ook mogelijk. Bij deze toepassing kunt u het haar bovenop uw hoofd lang houden tijdens de behandeling en wordt alleen het donorgebied gemillimeterd.

3. De risico’s van de ingreep

Medisch risico

Een haartransplantatie is en blijft een medische ingreep. Daarom is het van belang dat de behandeling uitgevoerd wordt in een daarvoor bestemde medische omgeving en dat u door ervaren specialisten behandeld wordt. Wanneer dit het geval is en ook uw persoonlijke, medische situatie beoordeeld is, dan is de kans op medische complicaties bij deze behandeling gelukkig nihil. De oppervlakkige wondjes in de huid herstellen over het algemeen zeer voorspoedig en zonder complicaties. 

Esthetisch risico

Een haartransplantatie is een zeer arbeidsintensieve behandeling en daarom is de focus en de ervaring van het medisch team belangrijk. De focus van het medisch team wordt vanuit de kliniek bepaald. Daarbij kunt u denken aan een focus op zoveel mogelijk aantallen grafts oogsten of een focus op zorgvuldig werken. Wanneer de focus is om zo hoog mogelijke aantallen te oogsten tegen zo laag mogelijke kosten, dan gaat dit ten kosten van de kwaliteit. Dat betekent in de praktijk dat er grafts verloren gaan door een lage succes rate en/of dat er te veel grafts gebruik worden voor een te klein behandelgebied. In beide gevallen is de schade niet te herstellen. Dit is het meest onderschatte risico van een haartransplantatie.

4. Ervaring Zantman Kliniek

Met meer dan 45 jaar specialisatie FUT en FUE behandelingen is Zantman Kliniek deskundig en ervaren in ieder type haartransplantatie. Voorbeelden van meer specialistische behandelingen zijn: FUE haarsparende methode of een baardhaar- of kroeshaartransplantatie. De behandelingen bij Zantman Kliniek zijn volledig afgestemd op uw persoonlijke situatie en worden zeer zorgvuldig uitgevoerd door een ervaren en deskundig medisch team.

De belangrijkste redenen waarom onze cliënten voor een haartransplantatie behandeling bij Zantman Kliniek kiezen zijn:

Specialisatie en ervaring

Met meer dan 45 jaar aan specialisatie in zowel FUT als FUE behandelingen, heeft de Zantman Kliniek veel expertise opgebouwd. Het team van professionals is ervaren en deskundig op het gebied van haartransplantatie en kan ieder type behandeling aan. Of het nu gaat om FUE met de haarsparende methode, een baardhaartransplantatie of een kroeshaartransplantatie, alle vaardigheden en ervaring zijn in huis om optimale resultaten te kunnen leveren.

Persoonlijke benadering

Bij Zantman Kliniek staat uw persoonlijke situatie centraal. De behandelingen worden volledig afgestemd op uw individuele behoeften en esthetische doelen. Onze specialisten hebben de tijd om uw wensen en verwachtingen te begrijpen en werken nauw met u samen om een behandelplan op maat te creëren. We streven naar natuurlijke resultaten die passen bij uw unieke kenmerken en uitstraling.

Zorgvuldige uitvoering

De behandelingen bij Zantman Kliniek worden met grote zorgvuldigheid uitgevoerd. Het ervaren medisch team hanteert geavanceerde technieken en volgt strikte protocollen om de veiligheid en effectiviteit van elke behandeling te waarborgen. Ze maken gebruik van de bewezen instrumenten en apparatuur om optimale resultaten te bereiken en complicaties uit te sluiten.

Hoge cliënttevredenheid

De tevredenheid van de cliënt heeft bij Zantman Kliniek de hoogste prioriteit. De kliniek heeft een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van kwaliteit en klantenservice. Veel cliënten hebben positieve ervaringen gedeeld over hun behandelingen bij de kliniek en zijn tevreden met de behaalde resultaten. Het team streeft naar een comfortabele en prettige behandelomgeving, waarin uw welzijn en een goed verloop van de behandeling centraal staan.

Continue professionele ontwikkeling

Het medisch team van Zantman Kliniek blijft zich voortdurend ontwikkelen en bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technieken in haartransplantatie. Ze zijn betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en nemen deel aan nationale en internationale congressen en symposia om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Lees meer over de kwaliteitsfactoren van een haartransplantatie kliniek op deze pagina.

5. Het aantal haarzakjes (grafts)

Hoeveel grafts zijn er nodig?

De behandelgrootte wordt door de meeste klinieken weergegeven in het aantal grafts. De geadviseerde aantallen kunnen helaas zeer uiteenlopend zijn, waardoor het niet altijd makkelijk is om klinieken onderling goed te vergelijken. Globaal gezien is het benodigde aantal grafts voor uw behandeling hangt af van twee factoren. Dat zijn uw persoonlijke wensen en het beschikbare donormateriaal.

Behandelgebied en behandelgrootte

Over het algemeen is het verschil in het benodigde aantal grafts bij Zantman Kliniek op de volgende manier verdeeld:

  1. kleine behandeling is 500 tot 1000 grafts: bijvoorbeeld kleine inhammen.
  2. gemiddelde behandeling is 1000 tot 1500 grafts: bijvoorbeeld een kruin.
  3. grote behandeling is 2000+ grafts: bijvoorbeeld een kruin en inhammen.

Een behandeling tot 1500 grafts kan ook goed als haarsparende behandeling uitgevoerd worden. Of eventueel als semi-haarsparend.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met een specialist.

6. Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?

Als er genoeg donormateriaal van goede kwaliteit beschikbaar is, zijn de gevolgen van haaruitval meestal goed te behandelen. Er kunnen dan uitstekende resultaten behaald worden bij Zantman Kliniek in Rotterdam. De verwachtingen zullen we tijdens een gratis en vrijblijvend consultgesprek tot in detail met u bespreken. Er wordt in dit gesprek ook veel zorg besteed aan uw wensen. Daarnaast is er uiteraard ook alle ruimte voor uw vragen. De gebieden die bij mannen het meest behandeld worden, zijn groter wordende inhammen en een dunner wordende kruin. Bij vrouwen is het in de meeste gevallen de voorlijn.

Behandelindicatie per e-mail

U kunt foto’s insturen per e-mail voor een eerste behandel- en prijsindicatie. Op basis van de foto’s geeft een haartransplantatiespecialist  u per e-mail een indicatie van het benodigde aantal grafts en de bijbehorende prijsopgave.

Gratis en vrijblijvend consult

Wanneer u meer wilt weten over de behandeling, kunt u een gratis en vrijblijvende consultafspraak plannen. Tijdens dit gesprek met de specialist krijgt u uitgebreide voorlichting over het behandeltraject en de afwegingen voor uw persoonlijke situatie op de korte en lange termijn. U krijgt een duidelijk beeld van wat de behandelresultaten die u kunt verwachten en er is alle ruimte voor uw vragen. Dit gesprek vindt plaats op onze locatie in Rotterdam waar ook de behandelingen gedaan worden. Het gesprek duurt ongeveer een uur. 

7. Belangrijk voor- en na een haartransplantatie

Het behandeltraject van een haarimplantatie

Een haartransplantatie wordt ook wel haarimplantatie genoemd. Het behandeltraject van deze ingreep staat uitgebreid beschreven op de pagina: behandeltraject haarimplantatie.

Hersteltijd na de behandeling

De hersteltijd van een Follicular Unit Extraction haartransplantatiebehandeling is gemiddeld 10 dagen. Daarbij zal er tijdens de eerste 2 dagen echt rust gehouden moeten worden. De huidgenezing is vergelijkbaar met die van een oppervlakkige schaafwond. De huid is genezen wanneer de korstjes verdwenen zijn. Bij mensen die heel fit en gezond zijn kan dit al na 5 dagen het geval zijn. Het is voor een voorspoedig herstel hoe dan ook belangrijk om de nazorginstructies goed op te volgen. Dat zorgt er ook voor dat er met de getransplanteerde grafts niets gebeurt wat het resultaat negatief kan beïnvloeden.

Nazorginstructies

Na een haartransplantatie bij Zantman Kliniek ontvangt u nazorginstructies (bekijk deze pagina voor een samenvatting van de nazorginstructies) mee naar huis die in detail zijn uitgewerkt. Deze bestaan uit een stappenplan voor de eerste 10 dagen en de maanden erna. Zo weet u precies waar u goed aan doet en heeft u de juiste informatie altijd bij de hand. Daarnaast kunt u tussentijdse (telefonische) controle afspraken plannen met uw behandelend arts, mocht u dat prettig vinden. Het definitieve resultaat van uw behandeling is na een jaar volledig zichtbaar. Dat is het moment waarop de eindcontroleafspraak gepland wordt.

U kunt onderstaande blogs raadplegen voor meer informatie over de nazorg:

8. De haartransplantatie kosten

De kosten en eventuele lopende aanbiedingen staan overzichtelijk op de kosten pagina. De kosten zijn afhankelijk van het benodigde aantal grafts (groepjes haarzakjes). De aantallen die Zantman Kliniek adviseert liggen regelmatig lager dan andere haarklinieken. Mocht dat voor uw situatie gelden, dan is het aan te bevelen daarover met de consulent(e) in gesprek te gaan. Daarnaast worden alle prijzen bij Zantman Kliniek gebaseerd op het daadwerkelijke aantal getransplanteerde grafts.

Wachttijd en Last Minute datum

De gemiddelde wachttijd voor een behandeling is 1 tot 2 maanden. Wanneer u een flexibele agenda heeft, kunt mogelijk gebruik maken van een Last Minute behandeldatum. Dat betekent dat u binnen een aantal weken al terecht kunt voor uw behandeling. De actuele Last Minute data zijn te vinden op de kosten pagina. Om een Last Minute datum te kunnen plannen, dient u wel eerst een consultafspraak te maken met één van onze specialisten, geeft u daarbij aan dat u gebruik wilt maken van een Last Minute optie. Dan kunt u op de Last Minute lijst geplaatst worden.

Blijvend resultaat

Een transplantatie is een blijvende oplossing voor het behandelen van de gevolgen van haarverlies. De haarzakjes die verplaatst worden zullen blijvend nieuwe haren produceren. Wanneer haaruitval een voorspelbaar patroon volgt, zoals bij Alopecia Androgenetica, is goed te bepalen welke haarzakjes gebruikt kunnen worden om de kale gebieden op te vullen. Bij Alopecia Androgenetica zullen de haarzakjes op de achterzijde van het hoofd (de haarkrans) ongevoelig blijven voor het DHT hormoon. Ook wanneer ze verplaatst zijn, zullen ze gezond blijven en haren produceren. Daardoor is het herverdelen van deze haarzakjes een effectieve manier om het haaruitval te herstellen. Ook bij andere haaruitval oorzaken kan het resultaat blijvend zijn. Tijdens een consultgesprek bij Zantman Kliniek wordt uw persoonlijke situatie beoordeeld en bepaald of een behandeling ook daadwerkelijk mogelijk is.

Heeft u nog vragen over uw situatie?

Ontvang persoonlijk en deskundig advies van een specialist tijdens een gratis en vrijblijvend consult.

Geraadpleegde bronnen

Rassman WR, Bernstein RM, McClellan R, et al. Follicular unit extraction: minimally invasive surgery for hair transplantation. Dermatol Surg. 2002 Jul;28(7):720-8. doi: 10.1046/j.1524-4725.2002.01320.x. PMID: 12174079.

Harris JA. Follicular unit extraction. Facial Plast Surg. 2008 Nov;24(4):404-13. doi: 10.1055/s-0028-1102904. Epub 2008 Nov 25. PMID: 19034817.

Veelgestelde vragen

Consultagenda

Zantman Kliniek is aangesloten bij