• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Is kaalheid erfelijk?

Haaruitval kan veel invloed hebben op uw leven. Een groot deel van de bevolking krijgt te maken met erfelijke kaalheid. In het begin zal het haarverlies niet direct opvallen, maar op den duur kunt u merken dat uw haren uit beginnen te vallen en niet meer teruggroeien en dat er kale plekken ontstaan. In deze blog van Zantman Kliniek vertellen we u graag meer over of kaalheid erfelijk is en wat de oorzaken zijn. Ook vertellen we u meer over de oplossingen voor kaalheid dat erfelijk is.

Wat is kaalheid dat erfelijk is?

Kaalheid dat erfelijk is, wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Het is één van de voornaamste oorzaken van haaruitval. Kaalheid dat erfelijk is, komt veel voor bij de Nederlandse mannen.

De oorzaken erfelijke kaalheid

Kaalheid dat erfelijk is, wordt voornamelijk veroorzaakt door het mannelijk DHThormoon, daarom wordt het ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Het DHT hormoon tast de haarzakjes aan en vertraagd het groeiproces van de haren. Hierdoor raken haarzakjes uiteindelijk zo beschadigd dat de nieuwe haargroei stopt. Hierdoor ontstaat blijvend haarverlies. Uit onderzoek is gebleken dat bij 80% van de mannen met haaruitval, deze erfelijke vorm van haaruitval de oorzaak is.

Ondanks dat deze vorm van haaruitval ‘mannelijke kaalheid’ wordt genoemd, zijn er ook vrouwen die met deze vorm van haaruitval te maken kunnen krijgen. Door verschillende symptomen en kenmerken kan kaalheid dat erfelijk is ontstaan. De voornaamste reden is dat haaruitval binnen de familie geregeld voorkomt.

Bent u op zoek naar een oplossing van erfelijke kaalheid bij mannen of vrouwen? Dan is het belangrijk om op tijd naar een oplossing te zoeken. Bij uw huisarts kunt u terecht om te onderzoeken of uw kaalheid erfelijk is, of misschien een andere oorzaak heeft.

Het verloop van kaalheid dat erfelijk is

Het verloop bij haarverlies is niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn namelijk verschillen in de mate van gevoeligheid. Daardoor verschilt het patroon waarin het haar uitvalt. Bij mannen ziet u over het algemeen diepere inhammen, een kalende kruin en een terugtrekkende haargrens. Bij vrouwen zult u eerder een diffuus patroon zien: het haar valt verspreid over het hoofd uit.

De gevoeligheid voor DHT

De genen die u van uw ouders erft, zijn bepalend in welke mate u gevoelig bent voor het DHT-hormoon. Zo kan het zijn dat uw haarfollikels door een genetische bepaalde ‘vatbaarheid’ voor het DHT-hormoon, minder goed in staat zijn om het af te weren. Dit zorgt voor verzwakte haarfollikels en de productie van minder gezonde haren.

Kunt u erfelijke kaalheid voorspellen?

Patroon Kaalheid en Vroege Erfelijkheid Studies hebben onderzoek gedaan naar erfelijke kaalheid en zochten uit welk familielid haaruitval bepaalt. Om meer te weten over de kaalheid die erfelijk is, moet u meer weten over de genen, chromosomen en het DNA. Onze genen zijn opgeslagen op chromosomen. Deze bevinden zich in onze celkernen. Chromosomen zijn de spiraalvormige structuren van het DNA: dit bevat de genetische informatie. Mensen hebben over het algemeen 46 chromosomen. Deze vormen 23 paren. 22 van de paren zijn ‘autosomen’. Een autosoom bevat één chromosoom dat afkomstig is van de vader en één van de moeder.

Het 23e paar is verschillend: dit bepaalt namelijk het geslacht van iemand. Bij een bevruchting wordt een X-chromosoom (vrouwelijk) of een Y-chromosoom (mannelijk) afgegeven aan de eicel. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijkste gen dat in verbrand wordt gebracht met kaalheid dat erfelijk is, op het X-chromosoom zit. Omdat het kaalheidsgen dominant is, is er 50% kans dat dit chromosoom door uw opa aan uw moeder is doorgegeven. Hierdoor is de kaalheid van uw opa aan uw moederszijde een goede voorspelling voor uw toekomstige kaalheid.

Het haar van de oma aan uw moeders kant zegt weinig over de mannelijke kans op kaalheid. Dit komt omdat vrouwelijke kaalheid een ander patroon volgt dan bij mannen.

Kaalheid dat erfelijk is bij vrouwen

Ook bij vrouwen is het mogelijk dat genetisch bepaalde erfelijkheid optreedt. Bij vrouwen gaat de aanwezigheid van oestrogeen in het lichaam de werking van dit hormoon tegen. Dit duurt tot aan de menopauze, want vanaf dat moment is er niet meer genoeg oestrogeen om het DHT te neutraliseren. Vanaf dat moment wordt de gevoeligheid voor DHT duidelijker. Bij vrouwen wordt het haar niet dunner bij de haarlijn of kruin, maar juist bij de scheiding.

Is erfelijke kaalheid behandelbaar?

Kaalheid dat erfelijk is, is helaas nog niet geneesbaar. Het is wel goed behandelbaar door middel van een haartransplantatie. Haren die door erfelijke kaalheid uitvallen, komen meestal niet meer terug. In dat geval is een haartransplantatie een goede uitkomst. Deze behandeling zorgt er namelijk voor dat de sterke haren van de achterkant van het hoofd worden getransplanteerd naar de plek(ken) waar de haren uitvallen.

Bij Zantman Kliniek passen we de FUE haartransplantatie techniek toe. Dit doen we ook bij kaalheid dat erfelijk is. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en behandeltechniek van Zantman Kliniek? Neem dan contact met ons op of plan een consult bij ons in.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij