• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Vitamine tegen haaruitval: feit of fabel?

Vitamine tegen haaruitval: heeft het zin om vitamine supplementen te slikken en zo haaruitval te voorkomen of te verhelpen? Er worden veel vitamine supplementen tegen haaruitval aangeboden die claimen kaalheid te kunnen voorkomen of haargroei te bevorderen. Maar helpt het ook inderdaad in de strijd tegen haaruitval? In deze blog van Zantman Kliniek vertellen we u graag meer over vitamine gebruik om haaruitval te behandelen of te voorkomen.

Hoe ontstaat haaruitval?

Het is goed om te weten dat er naast vitamine tekort nog heel veel andere oorzaken van haaruitval kunnen zijn. Iedere oorzaak vraagt om een andere behandeling. De meest voorkomende oorzaak is erfelijke haaruitval. Daarnaast kan haaruitval ook ontstaan door hormonen, na ziekte of na een chemokuur, door stress of door schildklierproblemen. Vitaminetekort hoeft dus niet dé reden te zijn voor haaruitval. Meestal kunt u een vitaminetekort voorkomen door producten te eten waar de vitamines in voor komen. Extra vitamine tegen haaruitval slikken is dan in de meeste gevallen niet nodig.

Verschillende soorten vitamine

Gezond eten en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen is verstandig voor de conditie van het hele lichaam en dus ook voor het haar. Haaruitval kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een tekort aan ijzer. Een tekort aan biotine (vitamine H of B8) wordt ook vaak als belangrijke vitamine genoemd bij haaruitval. Biotine wordt daarom vaak toegevoegd in haarverzorgingsproducten tegen haaruitval, dit heeft alleen geen effect op de haargroei. Biotine werkt namelijk alleen als u de vitamine inneemt. Toch komt het zelden voor dat een tekort aan vitamines de oorzaak is van haaruitval. U moet dan namelijk zulke grote tekorten hebben dat u ook last krijgt van andere ziekteverschijnselen voordat er sprake is van haaruitval. Toch kan het wel een oorzaak zijn. Vooral een tekort aan ijzer, vitamine D of zink kan een oorzaak zijn van haaruitval. Heeft u het vermoeden dat u gebrek heeft aan bepaalde vitamines of mineralen? Dan kunt u het beste bloed prikken. Het heeft namelijk geen zin om allemaal extra vitamines te slikken, zonder te weten of dit daadwerkelijk de oorzaak is. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld een haartransplantatie de kaler wordende plekken herstellen.

Vitamine tegen haaruitval: heeft het zin om supplementen te slikken?

In de meeste gevallen wordt haaruitval veroorzaakt door erfelijkheid en door het mannelijke hormoon testosteron. Deze oorzaak van haaruitval komt ook bij vrouwen voor. Ook onderliggende ziektes kunnen een oorzaak zijn voor haaruitval. Het is daarom verstandig om langs uw huisarts te gaan, om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten. Er is geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat extra vitamine tegen haaruitval de haargroei bevordert of voorkomt, als er geen sprake is van een hoog tekort aan specifieke vitaminen. Of/welke vitamine tegen haaruitval u eventueel nodig heeft, hangt er dus vanaf of u daadwerkelijk een tekort heeft. U kunt dit het beste met uw huisarts bespreken, voordat u zelf vitamine tegen haaruitval gaat nemen.

Gezonde voeding en vitamine tegen haaruitval

Veel vitamines die u nodig heeft, vindt u terug in verschillende producten die u kunt verwerken in uw voeding. Het is daardoor niet nodig om extra vitamine tegen haaruitval te nemen. Zo komt biotine bijvoorbeeld terug in eieren, melk en noten. Vlees, kaas en graanproducten bevatten bijvoorbeeld weer veel zink. Voeding voor haargroei is dus niet altijd gebonden aan het slikken van extra vitamines of mineralen. Daarnaast is gezonde voeding belangrijk voor uw algemene gezondheid én voor de gezondheid van uw haar.

Haarvitamine tegen haaruitval: werkt het echt?

Misschien heeft u het wel eens online langs zien komen: haarvitamines. Deze vitamine belooft uw haar sneller en langer te laten groeien. Daarnaast moet het haar meer gaan glanzen en sterker worden. De meeste haarvitamines bevatten diverse vitaminen en mineralen die bijdragen aan de natuurlijke haargroei. Zoals we net al schreven, heeft het geen zin om extra vitamines te slikken, als uw lichaam geen tekorten heeft. Dus ook deze vitamine tegen haaruitval is over het algemeen overbodig.

Wilt u meer weten over haaruitval?

Heeft u nog vragen over vitamine tegen haaruitval of wilt u graag meer weten over haaruitval en mogelijkheden voor een haartransplantatie? Neem dan contact met ons op of plan een gratis en vrijblijvend consult met ons in. We vertellen u graag meer over onze behandelingen, maar ook over de oorzaken van haaruitval, waaronder vitamine tegen haaruitval.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij