Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Nazorg haartransplantatie

De nazorg na een haartransplantatie is belangrijk: het zorgt namelijk voor een goed herstel. Waar moet u rekening mee houden en hoe helpen we u bij Zantman Kliniek met de nazorg na een haartransplantatie? Deze informatie leest u op deze pagina.

FUE haartransplantatie nazorg

Bij een FUE haartransplantatie is de nazorg van de behandeling minstens zo belangrijk als de voorzorg. Met de juiste nazorg bevordert u een optimale genezing en bent u zeker van het beste resultaat. We hechten er bij Zantman Kliniek veel waarde aan om u daarin goed te begeleiden. U ontvangt na de behandeling een stap voor stap uitgewerkte nazorginstructie en de benodigde nazorgproducten mee naar huis. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen of langskomen voor een tussentijdse controleafspraak.

Eerste dagen haartransplantatie nazorg

Bij een FUE haartransplantatie behandeling worden bij het uithalen en het plaatsen hele kleine wondjes in de huid gemaakt, waar geen hechtingen voor nodig zijn. Hierdoor groeien de minuscule gaatjes snel dicht. De genezing van de huid is goed te vergelijken met het herstel van een oppervlakkige schaafwond. Na de FUE haartransplantatie zijn er de eerste dagen alleen kleine korstjes zichtbaar. Deze verdwijnen na ongeveer 7 tot 10 dagen.

Deze eerste 10 dagen zijn nodig om de huid van het donorgebied en het ontvangstgebied te laten herstellen. Deze 10 dagen zijn een gemiddelde hersteltijd en kan variëren per persoon. Wanneer uw huid in een erg goede conditie is, kunnen de korstjes ook al met 5 dagen zijn verdwenen. Om goed en vlot te herstellen, is het belangrijk de eerste dagen echt rust te houden en de nazorginstructies nauwkeurig op te volgen. De nazorginstructies en nazorgproducten worden na afloop van de behandeling met u meegegeven.

Voorspoedig herstel bij het haartransplantatie genezingsproces

Om een voorspoedig herstel na uw haartransplantatie behandeling te bevorderen, zijn rust houden en voorzichtig wassen erg belangrijk. Na afloop van de behandeling ontvangt u een uitgebreid stappenplan.

 • Rust: het is belangrijk om de eerste dagen na de ingreep te rusten, waardoor u uw hoofdhuid de kans geeft om goed te genezen en de groei van de grafts te bevorderen.
 • Voorzichtig wassen: was uw hoofdhuid voorzichtig met water en een milde shampoo, volgens de instructies zoals voorgeschreven door uw arts.

Vermijden na haartransplantatie

Om beschadigingen, infecties, pijn en andere ongemakken te voorkomen, zijn er ook instructies voor wat u absoluut niet direct na een haartransplantatie moet doen. Daarbij kunt u denken aan:

 • Inspannende fysieke activiteit: vermijd elke inspannende fysieke activiteit of zwaar tillen gedurende ten minste een week na de procedure.
 • Haren wassen: zorg ervoor dat u minstens 5 dagen uw haren niet wast, om uw hoofdhuid en geïmplanteerde haren de kans te geven om voldoende te herstellen.
 • Liggen: natuurlijk begrijpen we dat u na de behandeling veel rust moet houden, maar probeer in ieder geval de eerste 2 nachten niet te veel op uw hoofd te gaan liggen. Dit doet u bijvoorbeeld door halfzittend te slapen.
 • Sauna’s en zwembaden: vermijd een bezoek aan sauna’s en zwembaden voor minstens 4 weken. Overmatig vocht kan de genezing beïnvloeden.
 • Hoofddeksels: om de haarzakjes niet te beschadigen, is het verstandig om minstens 4 weken zo min mogelijk hoofddeksels te dragen, zoals petjes en hoofddoekjes.
 • Zonlicht: stel de hoofdhuid in ieder geval de eerste 4 weken niet langdurig bloot aan zonlicht en draag buiten een hoed of hoofdbedekking wanneer het niet anders kan.
 • Tondeuse: gebruik voor minstens 2 maanden geen tondeuse. Als uw haar vast komt te zitten in de tondeuse, kunnen de haarzakjes beschadigd raken of eruit getrokken worden.

Controle en vragen over haartransplantatie nazorg

Een groot voordeel van de FUE haartransplantatie behandeling is dat deze met kleine incisies wordt uitgevoerd, waarbij geen hechtingen nodig zijn. De wondjes groeien hierdoor snel dicht. In tegenstelling tot de FUT haartransplantatie behandeling is het niet nodig om standaard binnen een week weer naar de kliniek te komen. Wij werken alleen met een eindcontrole een jaar na de behandeling. Wanneer u complicaties ervaart of het prettig vindt om een tussentijdse controle afspraak te maken, kan dat natuurlijk altijd.

Als u vragen heeft over de haartransplantatie nazorg, kunt u ook telefonisch of per e-mail overleggen met uw behandelend arts. Daarnaast krijgt u een noodnummer, zodat u ook buiten openingstijden en bij noodgevallen telefonisch contact met ons kunt opnemen.

FAQ’s

Hoe vaak kom ik terug voor controle? +
Het is standaard dat u een jaar na de behandeling terug komt voor uw eindcontrole afspraak. Tussentijdse controleafspraken, kunt u altijd inplannen wanneer u dat prettig vindt. Bij een FUE behandeling zijn geen hechtingen nodig, waardoor u niet meer standaard in de eerste week na de behandeling voor controle naar de kliniek hoeft te komen.
Welke medicijnen worden er voorgeschreven? +
Bij Zantman Kliniek worden haartransplantatie behandelingen zorgvuldig uitgevoerd, waardoor er geen preventieve medicatie, zoals antibiotica, nodig is om infectie te voorkomen. Ook na de behandeling is het standaard niet nodig om medicatie te gebruiken. U krijgt na de behandeling paracetamol mee. Dit kunt u innemen indien u na de behandeling ongemak ervaart, maar de ervaring leert dat dit meestal niet nodig is om te gebruiken.
Na hoeveel dagen mag ik weer zwemmen of naar de sauna? +
Voor de sauna geldt dat u 4 weken moet wachten om een bezoek aan de sauna te brengen. De nieuw geplaatste grafts en hoofdhuid hebben namelijk de tijd nodig om aan te kunnen sterken. Door nog even te wachten, voorkomt u dat overmatige hitte of vocht complicaties veroorzaken en het genezingsproces verstoort. Zwemmen is al wel eerder mogelijk. Dit kunt u na 10 dagen, wanneer de korstjes zijn verdwenen, weer gaan doen.
Wat kan ik verwachten na de haartransplantatie? +
Bij Zantman Kliniek krijgt u tijdens het consultgesprek alle informatie die u nodig heeft voor de nazorg van een haartransplantatie behandeling. Na de behandeling neemt de behandelend arts nogmaals de nazorg instructies met u door. Daarnaast ontvangt u na de behandeling de nazorgproducten die u nodig heeft mee naar huis
Wat mag ik niet doen na een haartransplantatie? +

De belangrijkste punten waar u rekening mee moet houden voor een goed herstel na een haartransplantatie behandeling zijn:

 • In de eerste 2 nachten na de behandeling mag u niet liggend, maar alleen halfzittend slapen;
 • U mag de eerste 5 dagen na de behandeling geen muts of pet dragen. Alleen als het echt niet anders kan een loszittende pet, maar het is beter om dit niet te doen.
 • De eerste 5 dagen na de behandeling mag u niet uw haar wassen.
 • De eerste 10 dagen na de ingreep, of wanneer de korstjes verdwenen zijn, mag u niet sporten.
 • De eerste 10 dagen na de behandeling of wanneer de korstjes verdwenen zijn mag u uw haren niet laten knippen of verven.
 • De eerste vier weken na de behandeling mag u niet naar de hamam of sauna.
 • De eerste 4 weken na de behandeling mag u het behandelde gebied niet blootstellen aan direct zonlicht. Ook mag u geen gebruik maken van de zonnebank.
 • In de eerste 2 maanden na de behandeling mag u geen tondeuse gebruiken. Wanneer haartjes vast komen te zitten in de tondeuse, kunnen ze namelijk met haarzakje en al uit de huid getrokken worden.
Hoeveel water moet ik drinken en wat moet ik eten na een haartransplantatie? +
Om herstel van de huid te bevorderen is gezonde voeding en het drinken van veel water aan te raden. U kunt tot 3 liter water per dag drinken. Voeding die huidherstel bevorderen bevatten vitamine C, vitamine A, vitamine B en zink.
Waarvoor kan ik een coldpack gebruiken na de behandeling? +
Het kan zijn dat u last krijgt van zwelling van de huid na de behandeling. Dat is volkomen normaal. Dit komt vooral voor als er getransplanteerd is bij de inhammen of bij het voorste deel van het hoofd. Door na de behandeling de eerste 3 dagen regelmatig te koelen met een coldpack en door het hoofd niet voorover te houden, kunt u voorkomen dat de zwelling naar onderen zakt naar uw voorhoofd. Daarnaast kunt u een coldpack gebruiken wanneer u last heeft van jeuk in het donorgebied wat veroorzaakt wordt door het herstel van de korstjes. Dit kan naast het gebruik van paracetamol de jeuk verhelpen.
Wanneer kan ik weer haarlak, wax of gel gebruiken? +
10 dagen na uw behandeling kunt u het haar weer stylen zoals u dat gewend was om te doen voor uw behandeling. De nieuw geplaatste grafts hebben dan namelijk genoeg tijd gehad om aan te sterken. Uw hoofdhuid moet wel helemaal genezen zijn. Dat betekent dat de korstjes verdwenen zijn.

PLAN EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND GESPREK MET EEN SPECIALIST