Nazorg haartransplantatie

De nazorg na een haartransplantatie is belangrijk: het zorgt namelijk voor een goed herstel. Waar moet u rekening mee houden en hoe helpen we u bij Zantman Kliniek met de nazorg na een haartransplantatie? Deze informatie leest u op deze pagina.

Nazorg haartransplantatie FUE

Bij een FUE-haartransplantatie is de nazorg na de behandeling minstens zo belangrijk als de voorzorg. We hechten er bij Zantman Kliniek veel waarde aan om u daarin goed te begeleiden. Iedere kliniek heeft eigen nazorginstructies en het kan soms verwarrend zijn dat deze niet op alle punten met elkaar overeen komen. Dat komt omdat iedere kliniek eigen afwegingen maakt. Wanneer er tijdens een behandeling standaard veel medicatie gebruikt wordt, dan zal dit ook gevolgen hebben voor de nazorg bijvoorbeeld. Bij Zantman Kliniek krijgt u na de behandeling een stap-voor-stap uitgewerkte nazorginstructie mee naar huis. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen of langskomen voor een tussentijdse controleafspraak.

Huidherstel nazorg bij FUE haartransplantatie

De eerste twee dagen is het goed om echt rust te houden. Dat bevordert een goed en vlot herstel. Door de instructies van de nazorg na een haartransplantatie op te volgen, zorgt u ervoor dat het resultaat van de behandeling niet negatief beïnvloed wordt.

De eerste 10 dagen na de behandeling zal de huid waar grafts vandaan zijn gehaald en waar grafts geplaatst zijn tijd nodig hebben voor herstel. Dit is een gemiddelde, want bij uitzondering kan dit ook al na 5 dagen zijn, wanneer u in hele goede conditie bent. De eerste twee dagen is het goed om echt rust te houden. Dat bevordert een goed en vlot herstel.

Bij een FUE haartransplantatie behandeling zijn geen hechtingen nodig, zoals bij de FUT behandeling. Het is daarom niet standaard nodig om binnen een week weer naar de kliniek te komen zoals bij de FUT gebruikelijk was. De minuscule gaatjes door een FUE behandeling groeien heel snel dicht. U kunt de genezing van de huid goed vergelijken met het herstellen van een oppervlakkige schaafwond.

Instructies voor de nazorg na een haartransplantatie

Na uw behandeling voorziet de arts u van instructies voor de nazorg. Ook ontvangt u nazorgproducten die u thuis kunt gebruiken. We adviseren u om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. U kunt namelijk vermoeid zijn, het is dan prettiger om vervoer te regelen. Tenzij u gewend bent veel auto te rijden of dichtbij de kliniek woont.

Direct na de behandeling

Na de haartransplantatie zijn er kleine korstjes zichtbaar. Deze verdwijnen na ongeveer zeven tot tien dagen. Na maximaal tien tot veertien dagen is het helemaal niet meer te zien dat u een behandeling bent ondergaan. Meestal vallen de haren van de haarzakjes die getransplanteerd zijn uit. Dit begint ongeveer twee weken na de behandeling, maar het kan in sommige gevallen ook pas na een aantal maanden zijn. Daarna worden er weer nieuwe haren geproduceerd. Deze haren worden zichtbaar na ongeveer twee tot vier maanden.

De periode daarna

Na een periode van vier tot zes maanden begint uw haargroei weer volledig op te komen. Omdat dit heel geleidelijk gaat, valt het niet op. De eerste haren die de haarzakjes produceren zijn iets fijner van structuur. Na ongeveer negen maanden krijgen de haren hun oorspronkelijke structuur en stevigheid terug. Pas een jaar na de behandeling is het resultaat echt volledig zichtbaar.

Controle en nazorgvragen na de haartransplantatie

Na een jaar is de eindcontrole, maar u kunt na de behandeling altijd een tussentijdse controleafspraak inplannen als u dat prettig vindt. Als u vragen heeft over de nazorg na een haartransplantatie, kunt u ook telefonisch of per e-mail overleggen met de behandelend arts. Daarnaast krijgt u een noodnummer, zodat u ook buiten openingstijden telefonisch contact kunt opnemen met de behandelend arts, als dat nodig is. In de praktijk komt dit zeer zelden voor.

Veelgestelde vragen over de nazorg

Wat kan ik verwachten na de haartransplantatie? +
Bij Zantman Kliniek krijgt u tijdens het consultgesprek alle informatie die u nodig heeft voor de nazorg van een haartransplantatie behandeling. Na de behandeling neemt de behandelend arts nogmaals de nazorg instructies met u door. Daarnaast ontvangt u na de behandeling de nazorgproducten die u nodig heeft mee naar huis
Wat mag ik niet doen na een haartransplantatie? +

De belangrijkste punten waar u rekening mee moet houden voor een goed herstel na een haartransplantatie behandeling zijn:

  • In de eerste 2 nachten na de behandeling mag u niet liggend, maar alleen halfzittend slapen;
  • U mag de eerste 5 dagen na de behandeling geen muts of pet dragen. Alleen als het echt niet anders kan een loszittende pet, maar het is beter om dit niet te doen.
  • De eerste 5 dagen na de behandeling mag u niet uw haar wassen.
  • De eerste 10 dagen na de ingreep, of wanneer de korstjes verdwenen zijn, mag u niet sporten.
  • De eerste 10 dagen na de behandeling of wanneer de korstjes verdwenen zijn mag u uw haren niet laten knippen of verven.
  • De eerste vier weken na de behandeling mag u niet naar de hamam of sauna.
  • De eerste 4 weken na de behandeling mag u het behandelde gebied niet blootstellen aan direct zonlicht. Ook mag u geen gebruik maken van de zonnebank.
  • In de eerste 2 maanden na de behandeling mag u geen tondeuse gebruiken. Wanneer haartjes vast komen te zitten in de tondeuse, kunnen ze namelijk met haarzakje en al uit de huid getrokken worden.
Hoeveel water moet ik drinken en wat moet ik eten na een haartransplantatie? +
Om herstel van de huid te bevorderen is gezonde voeding en het drinken van veel water aan te raden. U kunt tot 3 liter water per dag drinken. Voeding die huidherstel bevorderen bevatten vitamine C, vitamine A, vitamine B en zink.
Waarvoor kan ik een coldpack gebruiken na de behandeling? +
Het kan zijn dat u last krijgt van zwelling van de huid na de behandeling. Dat is volkomen normaal. Dit komt vooral voor als er getransplanteerd is bij de inhammen of bij het voorste deel van het hoofd. Door na de behandeling de eerste 3 dagen regelmatig te koelen met een coldpack en door het hoofd niet voorover te houden, kunt u voorkomen dat de zwelling naar onderen zakt naar uw voorhoofd. Daarnaast kunt u een coldpack gebruiken wanneer u last heeft van jeuk in het donorgebied wat veroorzaakt wordt door het herstel van de kostjes. Dit kan naast het gebruik van paracetamol de jeuk verhelpen.
Wanneer kan ik weer haarlak, wax of gel gebruiken? +
10 dagen na uw behandeling kunt u het haar weer stylen zoals u dat gewend was om te doen voor uw behandeling. De nieuw geplaatste grafts hebben dan namelijk genoeg tijd gehad om aan te sterken. Uw hoofdhuid moet wel helemaal genezen zijn. Dat betekent dat de korstjes verdwenen zijn.

PLAN EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND GESPREK MET EEN SPECIALIST