Wat zijn grafts en hoeveel heeft u er nodig?

Grafs: ze worden ook wel folliculair units of transplantaten genoemd. Maar, wat zijn grafts? En hoeveel heeft u er nodig? Dagelijks krijgen we vragen van mensen over aantallen van grafts. De ene kliniek spreekt over grafts, de andere kliniek over haren. Daarnaast zijn er klinieken die heel veel grafts transplanteren, maar er zijn ook klinieken die veel minder grafts transplanteren. Hoe werkt dit? En telt de ene kliniek anders dan andere klinieken? In deze blog vertellen we u er alles over.

Wat zijn grafts?

Een andere benaming voor grafts is folliculair units of transplantaat. Een graft is een groepje van één, twee of drie haarzakjes. Bij een haartransplantatie worden de grafts één voor één uit de huid gehaald en in het behandelgebied geplaatst. Het verschilt per kliniek hoe het aantal grafts voor een behandeling bepaald wordt. Dat maakt dat de adviezen van verschillende klinieken niet altijd goed één op één te vergelijken zijn. Als u van plan bent om een haartransplantatie te ondergaan, is het goed om te onderzoeken hoe een kliniek omgaat met de telling van de grafts tijdens een behandeling.

Hoeveel haren bevat een graft?

Eén van de factoren die invloed heeft op het aantal grafts, is het aantal haren per graft. Er zijn klinieken die grafts standaard splitsen tot grafts met één haarzakje. Het is daarnaast ook mogelijk dat de grafts meteen als één haarzakje uitgehaald worden door het gebruik van een micro boortje. In beide gevallen zijn er dan twee of soms zelfs drie keer zoveel grafts nodig voor de transplantatie voor eenzelfde aantal haren.

Hoe worden de grafts geteld?

Er wordt ook door klinieken verschillend omgegaan met het tellen van de grafts tijdens een behandeling. Is het aantal grafts het aantal uitgehaalde of het aantal succesvol getransplanteerde grafts? Deze twee aantallen kunnen bij klinieken met een focus op een maximaal aantal grafts per behandeling ver uit elkaar liggen.

Wat is het minimale en maximale aantal grafts om te transplanteren?

Het aantal grafts wordt vaak zo bepaald dat het pas bij de manier van behandelen van een kliniek. Een kliniek kan een gewenst minimaal aantal grafts per behandeling hanteren en daarom bij voorkeur geen kleine aantallen adviseren. Daarvan is vooral sprake bij klinieken die veel grafts voor een laag bedrag willen aanbieden. Er zijn ook klinieken die juist een gewenst maximaal aantal grafts aanhouden, omdat er geen capaciteit is om grotere behandelingen uit te voeren.

Wat is het nadeel van een te grote behandeling?

Een behandeling met te veel grafts brengt verschillende risico’s met zich mee. In de eerste plaats zal er meer medicatie gebruikt moeten worden om infecties te voorkomen. Het kantelpunt om wat betreft medicatie een weinig belastende behandeling te kunnen doen, ligt rond de 2250 tot 2500 grafts. Daarnaast is er een risico op het uitputten van het donorgebied. Het resultaat daarvan kan zijn dat het haar in het donorgebied (de achterzijde van het hoofd) te dun wordt. Of het kan zijn dat er geen donormateriaal meer beschikbaar is voor een mogelijk toekomstig haaruitval probleem.

Wat is het nadeel van een te kleine behandeling?

Bij een te kleine behandeling zijn er vanzelfsprekend meer behandelingen nodig om tot eenzelfde resultaat te komen. Er zijn wel mensen die er bewust voor kiezen om relatief snel te behandelen met een kleinere ingreep om te voorkomen dat het haaruitval opvallend wordt. Of er wordt gekozen voor een kleinere behandeling om de ingreep haarsparend uit te kunnen voeren. Dat betekent dat het haar niet gemillimeterd hoeft te worden voor een behandeling. Dat is mogelijk tot 1500 grafts. Verder is er ook een groep voor wie een medische ingreep lichamelijk en/of emotioneel belastend is en die daarom voor kleinere behandelingen kiezen.

Waar kunt u op rekenen bij Zantman Kliniek?

Voor de behandeling

De adviezen bij Zantman Kliniek zijn gericht op een optimale verdeling van het beschikbare aantal grafts. Daarbij houden we rekening met het herstel van het huidige, maar ook met een mogelijk toekomstig haaruitval probleem.

Tijdens de behandeling

Het aantal grafts dat we bij u adviseren, is altijd een bandbreedte met een minimum en een maximum. U krijgt op de behandeldag het exacte aantal te horen van de succesvol getransplanteerde grafts. De uitgehaalde grafts krijgt u ook te zien.

Na de behandeling

De behandelkosten worden gebaseerd op het daadwerkelijke aantal getransplanteerde grafts. Op basis daarvan worden de kosten verrekend als dat nodig is.

Hoeveel grafts heeft u nodig?

U kunt per e-mail een indicatie van het aantal benodigde grafts en de daarbij behorende haartransplantatiekosten opvragen. Wanneer u foto’s e-mailt van het te behandelen gebied en het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd), ontvangt u binnen één werkdag een antwoord van een specialist. U stuurt de foto’s samen met uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum naar info@zantmankliniek.nl.

Een vrijblijvend consult inplannen?

Bent u benieuwd wat er voor u de mogelijkheden zijn? Plan dan een gratis en vrijblijvend consult in. We kijken zorgvuldig naar uw situatie en leggen u graag uit welke mogelijkheden er voor u zijn.