• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Telogeen fase

De telogeen fase is de rustfase van het haar en de laatste fase van de haargroeicyclus. Deze fase duurt net zo lang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Gewoonlijk zal het haar in deze periode uitvallen, maar het kan ook uitvallen in de anagene fase, wanneer het haar uit het haarzakje […]

De telogeen fase is de rustfase van het haar en de laatste fase van de haargroeicyclus. Deze fase duurt net zo lang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen. Gewoonlijk zal het haar in deze periode uitvallen, maar het kan ook uitvallen in de anagene fase, wanneer het haar uit het haarzakje wordt geduwd. De telogeen fase duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden en 10% van het haar zal zich in deze fase bevinden. De derde en middelste fase is de catageen fase.

Het woord “telogeen” komt van de Griekse woorden “telos” wat “einde” betekent en “genesis” wat “oorsprong” betekent. In de context van de haargroeicyclus verwijst de telogene fase naar de rustfase, waarin het haar stopt met groeien en uiteindelijk uitvalt.

De haargroeicyclus bestaat uit drie fasen: anagene (groeifase), catagene (overgangsfase) en telogene (rustfase). Tijdens de telogene fase bevindt het haar zich in een rustperiode en groeit het niet actief. Deze fase duurt meestal enkele maanden. Aan het einde van de telogene fase valt het rustende haar uit en begint nieuw haar te groeien vanuit de follikel, wat het begin van de anagene fase markeert.

Telogeen effluvium is een aandoening waarbij er sprake is van overmatige haaruitval als gevolg van een verhoogd aantal haren dat in de telogene fase komt, vaak als reactie op stress, ziekte, hormonale veranderingen of bepaalde medicijnen. Lees meer over haartransplantatie.

Hoe lang duurt de telogeen fase?

De telogeen fase duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden en 10% van het haar zal zich in deze fase bevinden.

Ontvang vrijblijvend een behandel- en prijsindicatie

Ontvang per e-mail een haartransplantatie behandel- en prijsindicatie. De foto’s van het donorgebied (de achterzijde van uw hoofd) en het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt binnen één werkdag een advies per e-mail van één van onze specialisten.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met één van onze specialisten.

Zantman Kliniek is aangesloten bij