Welkom!

Hairplus medical care en Zantman Kliniek hebben hebben als klinieken altijd veel samengewerkt. Als gevolg daarvan is Hairplus medical care nu verder gegaan onder de naam Zantman Kliniek.

Haarverlies

Bent u het zat om uw haar te verliezen?

Vroeg of laat krijgt 70% van de mannen en 40% van de vrouwen te maken met haarverlies. Er zijn medicijnen beschikbaar die haarverlies kunnen stoppen of vertragen maar kaalheid is uiteindelijk niet tegen te houden.

Wat is haarverlies?

Haarverlies, ook wel alopecia genoemd, verwijst naar het verlies van haar van het hoofd of het lichaam. Het is een normaal verschijnsel om dagelijks wat haar te verliezen, omdat de haargroei een cyclisch proces is met fasen van groei, overgang en rust. Normaal gesproken verliezen mensen ongeveer 50 tot 100 haren per dag.

Wanneer er meer haar uitvalt dan normaal of als haar niet opnieuw groeit na uitval, wordt dit beschouwd als haarverlies. Haarverlies kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, ziekte, medicatie, voedingstekorten en stress.

Er zijn verschillende soorten haarverlies, waaronder:

 1. Androgene alopecia: Dit is de meest voorkomende vorm van haarverlies, ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid. Het is voornamelijk gerelateerd aan genetische aanleg en hormonale veranderingen.
 2. Alopecia areata: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen haarfollikels aanvalt, wat leidt tot haaruitval in ronde of ovale plekken op de hoofdhuid of andere delen van het lichaam.
 3. Telogeen effluvium: Dit is een tijdelijke vorm van haarverlies die vaak optreedt na een stressvolle gebeurtenis of ziekte.
 4. Trichotillomanie: Dit is een psychische aandoening waarbij mensen de drang voelen om hun eigen haar uit te trekken.
 5. Tinea capitis: Dit is een schimmelinfectie van de hoofdhuid die haarverlies kan veroorzaken.

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je ongewoon of zorgwekkend haarverlies ervaart. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder medicijnen, chirurgische procedures en veranderingen in levensstijl.

Diffuus haarverlies

Diffuus haarverlies is een patroon dat verlies van de hoofdhaar weergeeft. Haren vallen geregeld uit zodat er kale plekken ontstaan. Deze vorm van haarverlies is verspreid over het hele hoofd. Bij het kammen blijven er grote hoeveelheden haren achter waardoor de haardos dunner wordt. Een andere naam hiervoor is telogeen effluvium. Alopecia diffusa is een ander woord voor diffuus haarverlies.

Haarverlies bij vrouwen

De meest voorkomende vorm van haarverlies bij vrouwen is androgene alopecia, ook wel bekend als vrouwelijke kaalheid. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetica en de invloed van androgenen, de mannelijke geslachtshormonen. Bij vrouwen manifesteert deze aandoening zich meestal als diffuus dunner worden van het haar over de hele hoofdhuid, en het komt vaak voor na de menopauze.

Haarverlies na bevalling

Het is ook vrij normaal dat sommige vrouwen haarverlies ervaren na de bevalling. Dit wordt postpartum haarverlies of postpartum alopecia genoemd.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen een vollere haardos door verhoogde niveaus van oestrogeen, die de haargroeicyclus in de groeifase of anagene fase houden. Na de bevalling keren de hormoonspiegels terug naar hun normale niveaus, waardoor een groter aantal haren dan normaal overgaat in de rustfase of telogene fase, wat uiteindelijk leidt tot haaruitval.

Dit haarverlies is tijdelijk en begint meestal ongeveer drie maanden na de bevalling. Het haar zou binnen 6 tot 12 maanden na de bevalling weer normaal moeten groeien. Als het haarverlies echter aanhoudt of bijzonder ernstig is, is het raadzaam om medische hulp te zoeken, aangezien dit een teken kan zijn van een andere gezondheidsprobleem.

Haar verliezen, een taboe?

Er rust vaak een taboe op haarverlies. Dit komt deels doordat haar in veel culturen en samenlevingen wordt geassocieerd met schoonheid, jeugd en gezondheid. Haarverlies kan daarom leiden tot gevoelens van schaamte, onzekerheid en een verminderd zelfbeeld, vooral als het op jonge leeftijd of bij vrouwen optreedt.

Bovendien wordt er in de maatschappij vaak niet openlijk over haarverlies gesproken, wat kan bijdragen aan het gevoel van isolatie en stigma bij mensen die ermee te maken hebben. Mensen met haarverlies kunnen het moeilijk vinden om hun ervaringen te delen uit angst voor oordeel of onbegrip.

Het taboe rond haarverlies kan ook leiden tot een gebrek aan bewustzijn en begrip over de verschillende oorzaken en behandelingen van haarverlies. Dit kan ertoe leiden dat mensen met haarverlies niet de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Het doorbreken van het taboe rond haarverlies kan helpen om meer begrip en steun te creëren voor mensen die ermee te maken hebben. Dit kan worden bereikt door open en eerlijk te praten over haarverlies, het verstrekken van accurate informatie, en het tonen van empathie en respect voor de ervaringen van mensen met haarverlies.

Haarverlies tegengaan

Er zijn heel wat manier waarop mensen proberen haarverlies tegen te gaan. De eerst genoemde manieren onder reguliere medische behandeling zijn ook behandelingen die wij additief in zetten bij een haartransplantatie. En zoals je kan verwachten zijn de remedies om het haarverlies tegen te gaan die genoemd worden onder huismiddeltjes en alternatieve geneeswijze geen behandelingen die wij aanbevelen en ook niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Reguliere medische behandelingen

 1. Minoxidil (Rogaine): Een lotion die je op je hoofdhuid aanbrengt om haaruitval te verminderen en de haargroei te stimuleren.
 2. Finasteride (Propecia): Een oraal medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt bij mannen om de productie van DHT, een hormoon dat haaruitval kan veroorzaken, te verminderen.
 3. Haartransplantatie: Een chirurgische ingreep waarbij haarfollikels worden verplaatst van een gebied met voldoende haar naar gebieden met haaruitval.
 4. PRP (Platelet-Rich Plasma) therapie: Een behandeling waarbij je eigen bloedplaatjesrijk plasma in je hoofdhuid wordt geïnjecteerd om de haargroei te stimuleren.

Huismiddeltjes en natuurlijke remedies

 1. Het aanbrengen van essentiële oliën zoals rozemarijn, lavendel of pepermuntolie op de hoofdhuid, die de haargroei zouden kunnen bevorderen.
 2. Het gebruik van een hoofdhuidmassage om de bloedcirculatie naar de haarfollikels te verbeteren.
 3. Het consumeren of aanbrengen van bepaalde voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, gember of groene thee, die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.
 4. Het gebruik van aminozuur supplementen of biotine supplementen, die de gezondheid van het haar zouden kunnen bevorderen.

Alternatieve geneeswijzen

 1. Acupunctuur: Een traditionele Chinese geneeskunde techniek waarbij dunne naalden in bepaalde punten op het lichaam worden ingebracht om de haargroei te bevorderen.
 2. Ayurvedische behandelingen: Het gebruik van kruiden en natuurlijke ingrediënten volgens de traditionele Indiase geneeskunde om haaruitval te behandelen.
 3. Homeopathie: Het gebruik van homeopathische remedies zoals silicea of kalium phosphoricum om haaruitval te behandelen.

Haarverlies behandeling

De enige natuurlijke oplossing tegen haarverlies is een haartransplantatie. Zantman kliniek is een kliniek gespecialiseerd in haartransplantaties en heeft sinds haar openen meer dan 30.000 behandelingen verricht. U kunt zich bij ons laten informeren over een behandeling door middel van een gratis en vrijblijvend consult.

Haartransplantatie arts
BIG Number: 59023398801

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een prijs- en behandelindicatie aan. De foto's van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail.

Een erg fijne ervaring gehad, vriendelijk en professioneel personeel. Ik ben goed verzorgd en de transplantatie viel erg mee, geen pijn gehad.
, Maasland
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer goed geholpen, vriendelijk personeel, geen klachten.
, Almelo
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vanaf de eerste afspraak een goed gevoel over de kliniek en het personeel.
, Hendrik Ido Ambacht
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Buiten gewoon prettig personeel. Vakkundig en assertief personeel. Fijne procedure --> mooi resultaat.
, Monnickendam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik heb het als een fijne behandeling ervaren.
, Keulen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg vriendelijk en kundig personeel met veel aandacht voor de patient.
, Delft
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prima service, lieve mensen
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super vriendelijk personeel, veel kennis en ervaring. De dag is voorbij gevlogen.
, Rotterdam
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk en goed behandeld.
, Enschede
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Nu even afwachten wat het resultaat is.
, Voorburg
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel erg tevreden, erg lief personeel, vlotte behandeling, erg deskundig. Nu het resultaat afwachten, maar beloofd veel goeds.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik ben op een fijne manier geholpen, alles was tot in de puntjes voor elkaar. Tijdens de behandeling was er ruimte om vragen te stellen, Ook werd er constant gevraagd hoe het met me ging, alles was naar wens.
, Drachten
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Erg prettige en deskundige dagbehandeling die echt in teamverband wordt geleid. Chapot !
, Leiden
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Het was een zorgeloze en professionele behandeling. De arts en assistenten waren uiterst vriendelijk en bekwaam.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Prima behandeldag. Keurig op tijd ontvangen; snel, vriendelijk en voorspoedig geholpen. Volledig pijnvrij.
, Rotterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Zeer prettige ervaring. Personeel helemaal top.
, Boxtel
9
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ik was van tevoren aardig nerveus, maar het viel heel erg mee !
, Alphen a/d Rijn
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed geholpen en duidelijk uitgelegd.
, Schoonhoven
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Fijne behandeling. Prettige dag gehad. Ik voelde me erg op mijn gemak.
, Zaandam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Super service, behandeling en ervaring. De dames waren zo lief en zorgzaam. Vragen werden ook super beantwoord.
, Beverwijk
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Goed advies, vriendelijke mensen, duidelijke uitleg en begripvol tijdens de behandeling. Goed en duidelijk geholpen en vragen beantwoord. Ook advies vooraf was duidelijk en in goede samenspraak.
, Groningen
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Vriendelijk en deskundig personeel en goede en duidelijke informatie vooraf.
, Schiedam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Ongelooflijk vriendelijk, deskundig en gezellig personeel. Heb me een paar keer ontzettend gelukkig geprezen dat ik hier zat en niet ergens in een vreemd land. Hier kreeg ik direct antwoord op al mijn vragen.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen
Heel vriendelijk en professioneel team. De dag vloog voorbij.
, Amsterdam
10
Bekijk alle klantenvertellen ervaringen